Democratie nieuwe stijl

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In het nieuwe kabinet zit geen minister voor bestuurlijke vernieuwing meer. Het is niet te hopen dat hierdoor alle mogelijke vernieuwingen op bestuurlijk en democratisch vlak stil komen te liggen. De maatschappij verandert nog steeds en een gezonde democratie moet daarop kunnen inspelen.
epetitions scherm uitsnedeEen fraai voorbeeld daarvan is in het Verenigd Koninkrijk te vinden. Sinds november vorig jaar kunnen burgers daar via de site E-Petitions heel eenvoudig online petities opzetten, handtekeningen verzamelen en het indienen bij de Prime-minister. En Downing street 10 geeft altijd antwoord. Duidelijk beter en makkelijker dus dan het Nederlandse Burgerinitiatief.
En dat het werkt, laat de recente petitie tegen de voorgestelde nieuwe wegenbelasting zien. In zeer korte tijd zijn daarvoor 1.6 miljoen handtekeningen verzameld. En dat vraagt natuurlijk om een stevig maatschappelijk debat. Dat signaal pakt Tony Blair dan ook op. Op heel moderne wijze geeft hij dat aan op een weblog. En vervolgens gaat hij ook nog eens alle ondertekenaars van de petitie in een mailtje uitleggen waarom het voorstel er ligt. Een mooi voorbeeld van hoe in de nieuwe online-wereld de democratische dialoog open gevoerd kan worden.
Nu maar hopen dat onze nieuwe minister van Binnenlandse Zaken toch nog wat tijd vindt om hier aandacht aan te besteden. Overigens zal ze ook nog moeten kijken naar de voorstellen van het Burgerforum vernieuwing kiesstelsel en de Nationale Conventie.

Nog twee aardige petities: Een leuke en een interessante.

Reacties (41)

#2 Steeph

@S’z: Het begrip verzoekschriften is natuurlijk in veel landen al bekend. Maar ook Vlaanderen kan nog wel een stap zetten hoor. Ten aanzien van het indienen van een voorstel:
Faxen kan, e-mailen niet

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 eli

Het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamer is ook niet erg ingewikkeld. Maar de charme van het Britse systeem is veel groter dan van al die losse papieren petities waar weinigen ooit nog wat van horen. Op zijn minst zou de kamervoorzitter alle petities die aangeboden worden op een website kunnen vermelden, met informatie over de verdere afhandeling.

Zou je niet nog een keer bij haar langsgaan over verbetering van de toegankelijkheid van parlementaire documenten op het internet? Kun je dit mooi ‘meenemen’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

@eli: Zit in het “koffertje”. Maar binnenkomen is nog steeds niet gelukt. Laatste brief werd, net als vorig jaar, afgedaan met “er komt iets nieuws aan en dan komt alles goed”…..

https://sargasso.nl/archief/2007/01/07/democratische-goede-voornemens/#comment-196999

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 S’z

@#2: touché. Tja, enerzijds een kortzichtig “geen te lage drempel of we kunnen het niet bolwerken” (terwijl men zou moeten investeren in betere bekendmaking en snellere verwerking) en anderzijds een voorzichtig “laat ons niet belanden in televoting referenda, of je krijgt een vloed aan impulsief populisme”. (Zie ook “Neen aan Europa” of “Pim F. grootste Nederlander” … of wat je krijgt aan VB sitepagina’s als je ‘referendum’ intikt op Google.be.) En toch is voeling houden en bottom up kanalen aanbieden, buiten de traditionele media om, zeer belangrijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 caprio

In Amerika heeft elke politicus gewoon een private staf om vragen van kiezers af te handelen. Ik krijg altijd antwoord.

In Nederland heb ik laatst een email verstuurd naar de cultuur commissie met de vraag waarom Nederland nooit de 1970 conventie van de UNESCO tegen illegale handel in antiquiteiten ondertekend heeft. Slechts het CDA reageerde met een inhoudelijk antwoord, de CU dat de vraag doorgestuurd was, van links: niemand, van rechts: niemand. Lang leve de serieus genomen kiezer en dit is 3 weken voor provinciale verkiezingen let wel, die de 1e kamer regelen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Papon

Le Democratie est le merdre! Oui, je ne regrette rien, ni le mal, ni le bien:
http://www.lefigaro.fr/france/20070220.WWW000000360_les_memoires_secretes_de_papon.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 HansR

Het zal binnen Nederlands regentenmentaliteit wel lastig worden om dat soort vernieuingen hier te krijgen. Alles liep toch 50 jaar achter?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henk E

Steeph, maak je geen zorgen. Er verandert juist helemaal niets. Waar je gewag van maakt is het nieuwe rijtuig waar nu een motor is zit, maar zonder paard(en) ervoor. Met democratie nieuwe stijl heeft het dus helemaal niets van doen, en is zelfs misleidend. De bestuurlijke vernieuwing heeft -zoals je mogelijk weet- nauwelijks iets opgeleverd, en helaas heb je zelf ook weinig vernieuwende ideeen, of richtingsgevoel. Sterker nog: je grijpt zelfs terug op de oubollige bestuursstijl waarbij de burger politiek wordt buitengesloten middels: E-Petitions, Burgerinitiatief, Burgerforum vernieuwing kiesstelsel en Nationale Conventie. Het was nota bene minister Nicolai voor Bestuurlijke verniewing zelf die er helemaal niets in zag.

De democratie zelf komt niet/nooit stil te liggen, maar dit nieuwe kabinet is juist een voorbeeld van verouderde politiek !!!

Reken er dus niet op dat er ook maar iets gaat veranderen, of merk jij in tegenstelling tot de rest van Nederland dat er al iets in jou gemeente is veranderd? Meer dan inspraak over de kleur van de nieuw te leggen trottoirtegels behelst die toch niet, wel?

De gebeurtenissen na het “NEE” tegen Europa spreekt boekdelen over de allerbelabberste staat van onze democratie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Alwin

Er is ook een Nederlandse petities site…
http://www.petities.nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Steeph

@Henk E: Hoezo, er verandert niets? Er verandert altijd wat, alleen gaat het langzaam.
En de titel was zorgvuldig gekozen. Ik had het niet over nieuwe democratie maar wel over een andere stijl.
Wat er met het petitiemechanisme online namelijk gebeurt, is dat de lijnen korter worden en het proces inzichtelijker. Lagere drempels en geen traditionele tussenpersonen meer.
En waar uw opmerking “..helaas heb je zelf ook weinig vernieuwende ideeen of richtingsgevoel” vandaan komt, ik heb geen flauw idee. Conclusie op basis van dit ene stukje?

Met Nicolai was al duidelijk dat het weinige aan beweging, ingezet door D66, verloren zou gaan. De initiatieven stammen van voor zijn tijd.

Aardig voorbeeld van hoe het ook in NL voorzichtig verandert (ook al doet de overheid daar weinig voor):
http://www.politix.nl

@Alwin: Die was ik even vergeten, waarvoor dank. Maar die site krijgt niet dezelfde waardering als het voorbeeld uit VK. Daar regeert de regering namelijk op alles. En dat moet je met die petities.nl nog maar afwachten.
Bovendien zit er een drempel in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Henk E

@Steeph: Vertel eens, wat is er veranderd dan? Dat er altijd wel wat veranderd is een drogreden. Sinds Darwin weten we bovendien dat dat zo is. Het ging ´um nu juist om die verandering die je meende te signaleren, maar waarvan tot nu toe weinig blijkt.

Lagere drempels en geen traditionele tussenpersonen meer?

http://www.pbs.org/wgbh/amex/1900/maptimelineimages/mw_feb.jpg
Zie je: zonder paard(en). :)

Ik had het over wat volgens jou “Democratie nieuwe stijl” is, EN over bestuurlijke vernieuwing.

De titel kan dus niet bogen op zorgvuldigheid. Met: “… er veranderd altijd wel wat” geeft daartoe echt geen aanleiding.

Vertel eens wat er dan in de stijl is veranderd? Volgens mij niets hoor. Men gebruikt slechte andere mogelijkheden. Die stijl is eerder ´stijllloos´ te noemen, juist vanwege ongekende mogelijkheden.

Idem voor je ´petitiemechanisme online´. Wat boeit het nu dat de lijnen korter zijn? ICT, nou en?
En hoezo, het proces inzichtelijker? Hoe dan? En over welk proces heb je het dan (specifiek)?

Ja, mijn opmerking op basis ´van dit ene stukje´, idd. Het voorbeeldje, hoe ´aardig´ (past daarin) ook veranderd daar (helaas) weinig aan. Het blijft behelpen met weinig doortastende ´veranderingen´.

Nicolai (VVD) maakte in een klap helder dat regeerakkoorden er niet toe doen. Ook al maakt men daar onderling afspraken over. Kiezers bedrog, derhalve!

Maar terug naar de titel, wat is er (aan) “Democratie nieuwe stijl” ? En vooral waaruit blijkt dat? Toon je gelijk aan Steeph !!! Henk E

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Steeph

@Henk E: De dynamiek van het systeem verandert. In NL hebben we een representatieve democratie waarin de burger (of beter, de kiezer) tot 10 jaar geleden behoorlijk afhankelijk was van de informatievoorziening van de media (op die mensen na die lid waren van een politieke partij).
De lage drempel zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om te zien wat er werkelijk gaande is en om te zien of jouw stem (bijvoorbeeld middels een petitie) serieus genomen wordt.
Politici of partijen die in de toekomst hier niet mee om kunnen gaan zullen langzaam terrein verliezen.
En mogelijk biedt dit een manier om het geloof en vertrouwen in de politiek te herstellen.

En “proces” gaat over wat er gebeurt als je iets bij de regering aan kaart. Reactie staat nu online voor iedereen die het wil weten. Kan iedereen meekijken of bepaalde petities (met veel handtekeningen) serieus genomen worden. En door de dialoog nog breder te trekken (online) wordt het helemaal leuk.

https://sargasso.nl/index.php?p=2674

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Maarten

Ach,
Guusje ter Horst, de nieuwe minister voor Binnenlandse Zaken treedt morgen aan, met democratie in haar portefeuille. Geef haar een kans.
http://www.onzedemocratie.nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Apostolov

@Maarten

Helemaal correct van u! Guusje “Gus” ter Horst heeft een ‘hell of a job’ gedaan in Nijmegen afgelopen jaren. Ik heb dan ook het volste Soviet Vertrouwen in haar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 mescaline

Met Steeph, er zijn ook wel aardige initiatieven te noemen. Ministerie BuZa probeert ook de vinger aan de pols te houden met http://www.nederlandineuropa.nl bv.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Henk E

@Steeph: Ja, inderdaad, De dynamiek van het systeem veranderd. Prachtige volzin, maar wat heb ik eraan? Representatieve democratie, weinig meer van over, maar is bekend. Ook veranderd, Steeph !!

Deze vind ik wel boeiend: “… de burger …. behoorlijk afhankelijk was van de informatievoorziening van de media”, ja, en? Die media voorzag ook in de informatiebehoefte. Journalisten zagen dat als een belangrijlke taak. Daarnaast was er Wet Openbaarheid van Bestuur, en van menig journalist (daar kon je van op aan) dook -als er ergens rook was- in het verhaal, en dan lag er ook wat. Ik zal het je nog sterker vertellen: die zagen het zelfs als hun plicht om de representatieve democratie ook werkelijk mee gestalte te geven. Maar, dat is kennelijk van voor jou tijd?

“Lage drempel”, waar heb je het over? En dit vind ik echt een hele leuke van je: “ZIEN wat er werkelijk gaande is”, vertel !!!

Wat ben je toch een dromer. Mijn stem (bijvoorbeeld middels een petitie) wordt niet serieus genomen. Je wordt bij de neus genomen met je democratie !!! Kijk nou toch eens hoe je jezelf in laat pakken !!! Vervolgens sla je op ’tilt’ met wat wishfull thinking, over als ze jou niet serieus zouden nemen. Ik als burger/kiezer kan jou democratie toch echt niet serieus nemen, hoor. Moet er niet aandenken dat men je “dreigement” ook nog sereus zal nemen. Wil jij werkelijk zo´n (type) democratie, kortom? En hoezo, over welke “vertrouwen” heb jij het dan? En, wat heb ik daaraan?

Heb je droomverhaal gelezen. Wat is jouw eigen analyse?

Oh, voor ik het vergeet: Elke bestuurder, ambtenaar en/of politcus die het over “klagers” heeft, moet je onmiddelijk wantrouwen. Die willen namelijk iets van jou ….!!! Ben je al wakker? :)

Shophie heeft weinig visie valt me wel op. Creeerd wellicht heel veel klagerds(25km door natuurgebied, niet niks), maar ja, die tellen niet mee!! Die horen er niet bij !!!! Die passen niet in de droom, dus weg ermee !!! Het wordt zo vast een hele leuke democratie, steeph. Toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 ReindeR Rustema

Als webmaster van petities.nl heb ik nu heel veel ervaring met het hele petitie gebeuren in Nederland en ik zou er goed een heel artikel over kunnen schrijven of een interview over kunnen geven. Er is heel veel over te zeggen. Zie behalve de website petities.nl ook de bijbehorende wiki voor petitionarissen handboek.petities.nl.

Belangrijk probleem is niet alleen “Den Haag”, maar ook de burger en onze politieke cultuur. Men is niet erg geneigd te ondertekenen en anderen mensen te vragen ook te tekenen. Zeker niet als je het vergelijkt met de ons omringende landen: Engeland, Duitsland, België en Frankrijk, de petitie is er een gevestigd politiek instrument. En ook over dat verschil is van alles over te zeggen (misschien is het namelijk wel goed?), alleen ik heb geen tijd om daar uitgebreid onbetaald over te schrijven, het spijt me.

ReindeR Rustema.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 mescaline

@Henk E “klager”.

Word je slecht geinformeerd ? Kun je je verhaal niet kwijt ? Heb je te weinig invloed ? Heb je geen kruiwagen of belangenpartij meer ? Of zijn ze veranderd en kun je ze niet meer terugvinden ?

Het is volgens jou allemaal te slecht voor woorden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Rembrandt

Ik ben wel jaloers op het Britse systeem, lijkt me een welkome toevoeging aan het democratisch recht (vooral als ze antwoorden).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Henk Daalder

Nederland wordt te regentesk bestuurd. Onze politici kijken neer op de kiezer, die heeft dan ook een enorme informatie achterstand.
Ipv die regenteske houden te continueren, zouden politici meer en vooral betere informatie moeten eisen.

En natuurlijk kunnen burgers ook zelf aan de slag, om de bestuurders voor een voldongen feite te plaatsen.
Bijvoorbeeld op het windparken wiki.
http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Stompwijk

Als voldoende mensen daar een signaal afgeven door zelf een bewuste klimaat keuze te maken, kunnen bestuurders niet achterblijven, op straffe van irrelevantie

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Henk E

@mescaline

Volgens jou is het mij allemaal te slecht voor woorden.

– Word je slecht geinformeerd ?
Nee, hoe kom je daarbij? Ik ben vrij goed geinformeerd.
Mijn mailbox loopt vol met talloze van berichten.

– Kun je je verhaal niet kwijt ?
Mijn verhaal wel, mijn politieke inbreng als burger niet.
De slappe verhalen dat het wel zou kunnen ken ik intussen wel.
Ben jij wel goed genoeg geinformeerd, mescaline?

– Heb je te weinig invloed ?
Goed gezien, als burger nauwelijks. Onze zgn. democratische besturen, ze hebben weinig op met de burger en diens politieke inbreng.
Het is ook niet als dusdanig georganiseerd.
Ben jij wel goed genoeg geinformeerd, mescaline?
Kom je weleens op zo´n vergadering?

– Heb je geen kruiwagen of belangenpartij meer ?
Wat is dit nou voor rare vraag? We leven in een democratisch land, mescaline.
Maar zo slecht vorm gegeven dat jij niets meer zelf kunt/mag beslissen, of jezelf er politiek kunt uitdrukken, of zelfs maar mee mag doen. Je bent nog slechts
stemvee en applausmachine. Ben jij wel goed genoeg geinformeerd, mescaline?
Leeft politiek, behalve als stemvee en applausmachientje bij jou als burger?
En als dat zo is, vertel ons dan eens wat dat inhoud/behelst?

– Of zijn ze veranderd en kun je ze niet meer terugvinden ?
Onze democratie is heel erg veranderd, idd. Spelers op en in het veld zijn nog enkel op eigen winstbejach uit. Zie Steeph´s (natte) droom.

En mescaline, wat zijn jou antwoorden op de volgende (klagerige) vragen? :)
Word je slecht geinformeerd ?
Kun je je verhaal niet kwijt ?
Heb je te weinig invloed ?
Heb je geen kruiwagen of belangenpartij meer ?
Of zijn ze veranderd en kun je ze niet meer terugvinden ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 mescaline

Goeie insteek. Morgen verder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 mescaline

Ik wil wel alvast dit kwijt: welke combinatie van GOEIE IDEALEN je ook kiest, de democratie – of welke andere terreurvorm ook – kan ze nooit waarmaken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 MP

@mescaline,

Sterker nog, jouw combinatie van GOEIE IDEALEN zullen onderhevig zijn aan verandering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 mescaline

Ik zeg ook: die combinatie. Voor en door iedereen te kiezen. Ieder begrotingsjaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 richard

Mensen die een e-petitie invullen zijn bereidt om 1 minuut te protesteren tegen iets wat de regering voorstelt. Dat is alles wat het waard is.

Regeren is een compromis zoeken tussen zoet & zuur. Iedereen wil iets doen aan het broeikas effekt, maar de auto laten staan: ho maar.

Ik voorspel: Elke onpopulaire maatregel die via een e-petitie aan het volk wordt voorgelegd, wordt weggepetitioneerd.

Laten we het volgende afspreken: We stemmen eens per 4 jaar en wie niet komt opdagen, mag niet meepraten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 S’z

@#6: in België heet dat “politiek dienstbetoon”. Heeft NL dat dan niet ? Na “de kloof met de burger” (zwarte zondag ’91) en Dutroux was dienstbetoon “out”, maar nadien zijn ook academici het nut beginnen inzien van zitdagen waar gewone mensen hun verkozene kunnen ontmoeten. Zolang die nadien maar niet aan touwtjes gaat trekken die niet democratisch zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Henk E

@richard,

Regeren is een compromis zoeken tussen zoet & zuur. Iedereen wil iets doen aan het broeikas effekt, maar de auto laten staan: ho maar.

Als ´regeren´dat verworden is wordt men geleefd.

En, je hebt een auto nodig die je moet kunnen laten staan om iets aan het broeikasteffect te kunnen doen?

En iedereen die geen auto heeft dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Henk E

@mescaline

welke combinatie van GOEIE IDEALEN je ook kiest, de democratie kan ze nooit waarmaken

Dit is wel erg simpel; democratie is gewoon niet een van je goeie idealen……

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Henk E

@S’z

“de kloof met de burger”, is te vergelijken met het antwoord erop; de opkomst van het VB in Belgie.

“Dienstbetoon” heet hier; “marktwerking door de overheid”. Wat daarvan ook echt ´werkt´ weet men niet. De burger wordt dan wel als ´klant´ gezien, maar ´Koning´ worden ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 larie

@Henk E..leest u wel aandachtig? en Mescaline simpel ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Henk E

@larie

leest u wel aandachtig? en Mescaline simpel ?

– leest u wel aandachtig?
Ja, ik reageer ook inhoudelijk.
Lees jij wel aandachtig, en wat is dan jou aanname?

– en Mescaline simpel ?
Wat je probeert me in de mond te leggen zit toch echt in jouw hoofd. Ik ken ´mescaline´ niet in die mate daar een oordeel over te hebben. Probeer je me ergens over te tippen, larie ? ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 mescaline

Er is wel een beetje muziek nodig in een discussie. Ik hoor nu vooral luidruchtige drumsoli van Henk E. Even geen zin in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Steeph

@Henk E: Het spijt me, het lukt me niet te vatten wat je wilt aangeven. Vind het zo goed als onmogelijk om te reageren daardoor. Kost me teveel energie.
Laat ik toch voorzichtig een vraag stellen. Geloof jij in het belang van een democratische samenleving? Zo ja, zie jij daar nog een toekomst voor in NL?

@Henk Daalder: Dank voor de link naar die windpark Wiki. Dat is een leuk initiatief. Maar de truuk is natuurlijk dat gekoppeld te krijgen met de politiek.
Dat vind ik nou het interessante aan het engelse voorbeeld. Daar zit het precies waar het hoort.

@richard: de discussie over de pro’s en con’s van referenda hebben we hier al eens uitgebreid gevoerd. Naar mijn mening is dat een kwestie van tijd en opvoeden. Zwitserland blijft hier een aardig voorbeeld in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Henk E

@Steeph,

Afijn, afgezien van wat gewauwel, toch de moeite waard:
2. De open versus de gesloten samenleving

Spaar je energie, je zult die nog nodig hebben ….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Maarten

@richard 21-02-07 06:45 27

Daar heb je wel een punt. Leuk, die e-petities. Maar wat zegt het dat er x-duizend mensen de petitie tegen rekeningrijden op http://www.petities.nl hebben ondertekend?

En als er (veel) gewicht aan petities van burgers zou worden toegekend, zoals sommigen bepleiten, wat is dan nog de rol van de politiek? Regeren via dit soort opiniepeiligen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Steeph

Waarom wordt bij het onderwerp referendum of petities toch altijd gelijk naar extremen gesprongen? Alsof het niet mogelijk is een representatieve democratie met referenda of petities te verrijken. Het hoeft toch niet automatisch tot de overbodigheid van politici te leiden?
Er zijn heel veel complexe vraagstukken die zich lastig laten vangen in petities.
En daar komt nog bij dat politici in referenda en petities ook nog een goede rol kunnen spelen (EU referendum was een zeer slecht voorbeeld).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Henk E

@Maarten
[quote=”Maarten”]En als er (veel) gewicht aan petities van burgers zou worden toegekend, zoals sommigen bepleiten, wat is dan nog de rol van de politiek? Regeren via dit soort opiniepeiligen?
[/quote]

Wat is uberhaupt de rol van de politiek? Die vraag gaat immers vooraf aan de vraag de invloed van petities van burgers. Van waar komt de conclusie dat het een ´soort opiniepeiligen´ zou betreffen? Verklaar dat eens nader …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Henk E

@Steeph
[quote=”Steeph”]… Alsof het niet mogelijk is een representatieve democratie met referenda of petities te verrijken… [/quote]

Hoe dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Steeph

Bijvoorbeeld zoals in Groningen (na een harde les geleerd te hebben):
http://grotemarkt.groningen.nl/

  • Vorige discussie