Death song deel 1

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wordfeud is Scrabble, De Speld is de 1 aprilgrap, Jan Jaap van der Wal heeft een hoorspel gemaakt en zo zijn er meer oude ideeën die nu weer worden opgepakt. Laat ik ook maar zoiets proberen. Vroeger was in kranten en tijdschriften weleens een vervolgverhaal te vinden…

Death song – deel 1

Waarom moet zoiets ook altijd ’s nachts gebeuren? Net wakker arriveren mijn collega Gladys van Vliet en ik op de plaats delict, een grote villa met een enorme tuin in een dure wijk van de stad. De hele villa is afgezet en de technische recherche is er ook al. Er is een dode, zoveel is duidelijk, maar of het ook moord is, moet nog blijken. Alles lijkt op een tragische valpartij, waarbij het slachtoffer met zijn hoofd ongelukkig is terechtgekomen op de hoek van zijn zware glazen tafel. Toch zou het ook anders kunnen zijn geweest. Er blijkt namelijk dat een anonieme beller de ambulance heeft gewaarschuwd, de ambulance die ons vervolgens erbij heeft geroepen. Hoe kon hij weten wat gebeurd was en waarom wilde hij zijn naam niet zeggen? Bovendien hebben we talrijke voetsporen en peuken gevonden op een verlaten plek achter een struik en onder een boom van de enorme tuin. Het zou wel kunnen dat de sporen van het slachtoffer zelf zijn omdat hij zo nu en dan naar buiten gaat om een sigaret op te steken, als hij roker was tenminste, maar in dat geval had hij zich toch niet in zijn eigen tuin moeten gaan verschuilen? Waarom deed hij dat dan niet op zijn grote terras? Dus, misschien stond er ook iemand anders. De dader misschien?

–          “Wie is de dode eigenlijk? Hebben onze collega’s al iets gevonden?”

–          “Zijn naam was Bas Pieters, dr. Bas Pieters. Hij was eigenaar en directeur van adviesbureau ‘Business Advice Company’, dat ligt hier niet ver vandaan. Wat zij daar precies doen, weet ik niet, maar er werken zo’n 10 tot 15 mensen en dan hebben ze geloof ik ook nog ergens anders een filiaal. Verder leefde hij alleen, niet getrouwd en geen kinderen. Vroeger woonde hij hier samen met zijn moeder, maar die is sinds een paar jaar dood.”

Vooral dat hij geen kinderen had, was opmerkelijk. Op de bank lag namelijk een kapot gescheurd knuffeldier. Als je kinderen hebt, zijn er ook knuffeldieren in huis en gaat er weleens iets kapot, maar wat zou hier zijn gebeurd? Wat moet een knuffeldier hier in huis? Zat er misschien iets belangrijks in verstopt, iets wat iemand, misschien de dader, eruit heeft gerukt en meegenomen? Zo langzamerhand ontdekken wij steeds meer ongerijmdheden.

Ik blader in een tijdschrift die op tafel lag en die ik van de technische recherche al mag aanraken. Het was de catalogus van de Speakers Academy. Tussen twee pagina’s lag een kaartje en daar vond ik een artikel over het slachtoffer zelf.

–          “Zo rijk als hij was moet hij toch iets heel goed hebben gedaan.”

–          “Khadaffi was ook heel rijk.”

Ik mag Gladys wel, als mens en als collega. Wat ik vooral aan haar waardeer, zijn haar koele, afstandelijke manier van observeren en haar korte, scherpe opmerkingen. Zij heeft natuurlijk gelijk. Ik weet ook niet hoe ik daar op kom. Het is een wijdverbreide misvatting tegenwoordig. Het kan wel natuurlijk, maar voor hetzelfde geld is het iemand die ondanks zijn gepruts geluk heeft gehad, of nog erger, een dief, een roekeloze machtswellusteling of een gevaarlijke psychopaat.

–          “Ja Gladys, je hebt natuurlijk gelijk. Of heel slecht uiteraard, of helemaal niets.”

–          “En nu je zo naar het tijdschrift staat te kijken, vergeet niet het kaartje zelf. Kijk, het is een visitekaartje: Nachtclub ‘Shiny Boots of Leather’, Mistress Diana  – ‘Taste the whip and love not given lightly’. Nou, nou.”

Zoveel is duidelijk, wat wij hier hebben gevonden, vraagt om nader onderzoek. Maar op dit moment kunnen wij niet veel meer doen. Daarom besluiten wij eerst maar eens te gaan ontbijten. Vooral de koffie zal ons goed doen. Daarna zullen dan de medewerkers van de ‘Business Advice Company’ op hun kantoor zijn aangekomen en kunnen wij daar verder gaan. Als wij daarmee klaar zijn, kunnen wij misschien nog contact opnemen met de Speakers Academy. Later zal dan ook de nachtclub zijn deuren hebben geopend en kunnen wij daar ook nog even langs. Misschien dat dat ons verder helpt.

Wordt vervolgd…

Reacties zijn uitgeschakeld