De verstotene

Geïnspireerd door de opschudding in de boekenweek over de schandalige bejegening van de auteur Naima el Bezaz kocht ik haar boek ?De verstotene?. De verhaallijn van het boek is uitstekend, een groot deel daarvan staat helaas al op de achterflap van het boek. Bij literatuur is dat vast minder bezwaarlijk dan bij een thriller, maar bij dit stilistisch matige boek was het jammer dat er al zo veel van de spanning van te voren weg was. Het kostte me moeite het boek binnen drie weken uit te lezen.

Toch moet iedereen het boek maar kopen, om de schrijfster financieel een beetje te compenseren voor het onrecht dat fanatici haar aandoen.
Op de website van de schrijfster staat het portret van de mooie schrijfster dat ook de achterflap van haar boek siert, naast links naar de goedgeschreven en zeer lezenswaarde essays ?Laat moslimmánnen hoofddoek dragen?
en ? Het individu prevaleert boven de gemeenschap?

Jammer dat zij dit niveau niet haalde bij het schrijven van haar roman.

Het zou goed zijn als ook islamitische voormannen en -vrouwen duidelijk maakten dat een beschaafd mens niet tolereert dat men om welke reden dan ook censuur of geweld propageert.

  1. 1

    Dat stuk over mannen die een sluier moeten dragen is helder en ter zake.

    Zo’n boodschap hoef ik niet verpakt in een roman te lezen (als dat tenminste is wat ze in het boek te zeggen heeft).