De entertainmentwaarde van Amy Winehouse

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Amy Winehouse live (Foto: Flickr/podiluska) Het zal weinigen van ons ontgaan zijn, fan of niet, muziekliefhebber of niet. Amy Winehouse beheerst de media met haar destructieve levensstijl. Het kijken naar, en lezen over, hoe een medemens zichzelf kapot maakt is entertainment. Niet voor niets vind je de meeste artikelen over Amy dan ook steevast onder het kopje “entertainment”. Het gaat inmiddels zover dat er zelfs een website is waar je de datum kan voorspellen wanneer ze dood gaat. Blijkbaar kan je er een iPod mee winnen. Uhm… tja, hoera?

Wat niemand zich lijkt af te vragen is wat dit over ons als mens en samenleving zegt. Wat zegt het over een beschaving als iemand die zichzelf kapot maakt entertainment is? Net een stapje hoger dan de Romeinen die voor hun plezier een dagje uit gingen naar het Colosseum om hun medemens verscheurd te zien worden door wilde beesten misschien? Natuurlijk hebben wij geen directe invloed op haar leven, maar we consumeren alsnog leed als vermaak. Bij websites die over haar berichten is vaak geen sprake meer van het brengen van nieuws. Een grote groep mensen smult enkel van de zoveelste foto’s waarop ze zichzelf kapotmaakt.

Ook zegt het veel over de mensen om haar heen. Haar ouders en wat (bekende) vrienden proberen het, maar hebben niet de invloed om haar te dwingen. Een beeld dat natuurlijk vaker in onze samenleving voorkomt; wanhopige moeders die hun kinderen kapot zien gaan. Toch heb ik het gevoel dat in het geval van Amy Winehouse er mensen zijn die er van profiteren en daarom niet ingrijpen. Mensen die hun moraal uitschakelen als ze maar betaald krijgen en alles doen wat ze vraagt (en daarmee haar ouders tegenwerken), of zelfs mensen die wel brood zien in haar dood. Elk mensenleven is immers in geld uit te drukken, toch?

Tja, en dan is er toch de iPod die je kunt winnen met de misère van een ander menselijk wezen. Misschien toch maar even stiekem alsnog invullen na het schrijven van deze column? De echte vraag is immers niet wanneer Amy doodgaat, maar hoeveel we eraan kunnen verdienen?

Reacties (7)

#1 Maja

Ik heb me Inderdaad verwonderd over de bloeddorst van de mensen inzake Amy winehouse…..
En waarom laat men Amy niet met rust
Het is het een geweldige zangeres en daarnaast gewoon een meisje van 24 met een enorm verslavingsprobleem en DAT word groot uitgemeten en misbruikt.
Ik walg er van. Het voorspellen van haar dood voor een iPod, dat is toch beneden onze waardigheid als mens?
Maar er zijn een heleboel mensen die deze zieke weddenschap inderdaad serieus nemen.
Wat is er met onze normen en waarden gebeurd??
Wat word de volgende stap? Gaan we in de toekomst weer over tot heksenverbranding??

 • Volgende discussie
#2 wout

Jongens toch, die meid heeft zelfs nog nooit een aspirientje genomen. Het is allemaal show, showbizz weetjewel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ernest

Het hoort bij de pop toch? Janis Joplin, Herman Brood werden ook vereerd. Mensen hebben dat nodig, blijkbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Peter

Zo’n geweldig ding is die iPod nou ook weer niet. Moet regelmatig ge-reset worden omdat het kreng allerei kuren vertoont.
Hebben mensen ook een reset-button?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@1: Hoezo laat haar met rust? Ze strompelt toch zelf stomdronken het podium op? Net alsof we daar om gevraagd hebben. Ze dringt haar problemen gewoon het publiek op.

We hebben in Nederland trouwens zelfs een heuse competitie over wie er dood gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Franky

Ik ga hier niet de moraalridder uithangen. Amy doet wat ze doet.Punt. Ze maakt bovenal goede muziek. Dat grijze kuddebeesten haar levensstijl entertainment vinden, zegt veel over die beesten, niks over Amy. Is het jullie ook al opgevallen dat deze fantastische zangeres in enkele van haar nummers de grootstedelijke doo-wop (zoals die bijvoorbeeld op het einde van de jaren ’50 in New York werd gemaakt) naadloos versmelt met de pure zwarte soul van de late jaren ’60? En dat die kruisbestuiving tussen authentieke zwarte muziekstijlen op een volstrekt eigen vunzig vette wijze wordt vertolkt? Wars van commercieel geplaveide muzikale eenheidspaden? Het gezeik omtrent Amy’s doen en laten gaat me eigenlijk geen reet aan. Haar muziek is subliem!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jochem

Ik wil en kan niet begrijpen dat mensen zo onbewogen reageren. Ook dit genie word kapot gemaakt door een gewetenloos media circus. Het nu 12-1-08 Ze is zo te zien een beetje opgeknapt van haar vakantie.
Maar de media jaagd medogeloos op haar.
Ik geef het je te doen 24 jaar oud en geen eigen leven meer hebben, en de verkeerde vrienden om je heen. Nooit meer even ergens heen zonder herkent te worden. Ik vind het jammer voor Amy en hoop met heel mijn hart dat ze nog heel veel van die kei goeie muziek mag maken. En hoe ze leeft gaat mij geen eene flikker aan en zeker de media niet. Ik hoop dat ze het red,desnoods zonder muziek. Jammer voor mij. maar haar leven gaat voor.

 • Vorige discussie