De week van GeenCommentaar: Ethiek

Het was de week waarin het kabinet hèèl even leek te wankelen vanwege het verzet van de Christenunie tegen het screenen van embryo’s bij IVF op erfelijke ziektes. De rel liep echter met een sisser af doordat de PvdA terugkrabbelde. Niettemin doet dit de vraag opkomen of de ethische vraagstukken de politieke achilleshiel van dit kabinet gaan zijn. Als dat zo is kan dat nog wat worden als het kabinet thema’s als blootreclame’s, besnijdenis of consuminderen moet gaan behandelen. En een nieuwe cartoonrel ligt natuurlijk altijd op de loer.

Meest gelezen
Het meest bekeken artikel ging over de ethiek van het Rotterdamse stadsbestuur, dat kritiek van de ombudsman op hun gedrag naast zich neer legt:

Rotterdam meldt regelmatig met trots dat ze ‘de grenzen van de wet’ gaat verkennen. Dit betekent dat de beleidsvraag niet luidt ‘is dit duidelijk binnen de wettelijke marges?’, maar ‘kunnen we hiermee wegkomen?’. Het Rotterdamse gemeentebestuur straalt nu al zes jaar uit dat ze de wet vooral ziet als een hinderlijke beperking bij het bereiken van haar sociale beleidsdoelstellingen.

Meest gereageerd
Het artikel waar het meest op gereageerd werd ging over de problematiek van de Nederlandse woningmarkt, en de schande van de Haagse stilte daarover.

Met dit soort schokkende getallen zou je verwachten dat dit het probleem zou zijn dat politiek Den Haag de komende jaren op zou willen lossen. Links komt echter niet verder dan roepen dat de hypotheekaftrek een schande is, maar dat we van de huren af moeten blijven, terwijl rechts wel huren wil vrijgeven, maar zijn vingers niet wil branden aan de huizenbezitter. Als beide kampen verenigd zijn in het kabinet besluiten ze zelfs de discussie erover tot politieke no-go-area te verklaren. Gelukkig blijft het CPB wel nadenken en kondigen zij in hun rapport aan met nadere studies naar hervormingsscenario’s, aanpassingspaden en spill-overs te komen. Hopelijk durft een volgend kabinet op basis daarvan wel een knoop door te hakken.

Uit de vele reacties blijkt maar weer dat GeenCommentaar-bezoekers fanatieke woners zijn (we geven het maar even door aan potentiele adverteerders).

Meeste plezier
Zelf had ik het meeste plezier in het stuk van Christian waarin hij het geheel tegen de huidige hysterische massatrend in (een beetje) voor Eveline Herfkens durft op te nemen.

Eveline Herfkens is ambtenaar. Maar ze is ook ooit minister geweest. Het heeft er alle schijn van dat zij als ambtenaar nu onderworpen wordt aan een soort ministeriële verantwoordelijkheid. Een hele reeks ambtenaren heeft fouten gemaakt, maar zij krijgt de volle verantwoordelijkheid op haar bordje geschoven. Natuurlijk, ze heeft het woongenot van een duur appartement in New York gehad, maar betekent dat automatisch dat ze schuldig is?

Alweer een stuk waarin ethiek een grote rol lijkt te spelen. Potverdorie, wat weet ik weer geweldig een rode draad door de hele week te vinden.

Dan rest ons slechts u een aangename zondag toe te wensen met niet te veel ethische vraagstukken.

Reacties zijn uitgeschakeld