De Week van Geen Commentaar: Harry de Winter

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Getikt met bevroren vingers van de koudste Pasen sinds 1964, geeft de redactie van GeenCommentaar.nl u nog een reden om warm achter de computer te blijven zitten, met deze terugblik op de artikelen van afgelopen week. Oftewel, wie was het paasei in de categorie meeste lezers, meeste reacties en meeste plezier?

Het was de week van de Dutch Bloggies, Harry de Winter, moslims, joden en robots.

Het meest gelezen artikel van de afgelopen week ging over de uitreiking van de prijs voor beste politieke weblog bij de Dutch Bloggies, de Nederlandse weblogawards. De onthulling dat de prijs voor beste politieke weblog niet bedoeld was voor Zaplog, maar voor Zapruder.nl trok de meeste toeschouwers. Wat maar weer eens bewijst dat weblogs het beste over weblogs kunnen schrijven om publiek te trekken?

De meeste reacties kwamen op het artikel naar aanleiding van de advertentie van Harry de Winter in de Volkskrant over Geert Wilders. GeenCommentaar verving het woord ‘moslim’ door ‘jood’ met opmerkelijke gevolgen voor de uitspraken van de hoogblonde politicus:

Er mogen van mij in Nederland best moslim en christelijke scholen bestaan, maar geen joodse scholen. In het leger best moslim en christelijke geestelijk verzorgers, maar geen joodse. Enzovoorts. Ik ben ook tegen de oprichting van joodse ziekenhuizen.

Maar ik zeg dan: Stuur de joden die problemen veroorzaken het land uit, met familie en al.

Het maakte in elk geval de tongen los. Daarmee werd Harry de Winter de persoon die deze week het meeste deining veroorzaakte.

Mijn hoogtepunt van de afgelopen GeenCommmentaar-week is het stuk over de robot die kinderen van hun angsten afhelpt. De GC-redactie interviewde Henriette Cramer van het UvA-team dat de “Phobot” – een robot die menselijke angst nabootst – gebouwd heeft


GC: Denken jullie dat we aan de vooravond staan van een invasie van de robots in ons dagelijks leven? Is jullie robot daar een goed voorbeeld van?

HC: Het woord ‘invasie’ klinkt wel heel erg dreigend, maar we zullen meer en meer robots gaan tegenkomen. Ik denk dus wel dat robots een grotere rol gaan spelen, maar dan hoef je niet perse te denken aan hoog intelligente robots. Ook veel simpeler ‘apparaten’ vallen onder het kopje robots. Robots hebben potentie om mensen te helpen en zowel een praktische als sociale functie te vervullen, waarbij de vorm van de robot zal moeten aansluiten bij hun taken.

Voorlopig heeft de GC-redactie nog geen robot om nieuwe stukken te schrijven, dus gaan we weer voor u aan de slag. Veel leesplezier de komende week!

Reacties (9)

#1 KnapZak

Ik ben blij dat er mensen bestaan als de Winter.

 • Volgende discussie
#2 Verbal Jam

Ik ook. Je hoeft het niet altijd met ze eens te zijn, zolang ze maar integer proberen te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 troebel

Ik ook, maar hij had er beter aan gedaan zich tot de advertentie te beperken. Bij PauWitteman maakte hij geen indruk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KnapZak

Integere mensen winnen het altijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Albert Schwein

@3: Psies. Lekkere soundbites moet je niet uit zitten leggen of over in debat gaan, dan gaat het effect verloren. Lesje 1 uit het Wildershandboek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 jos

@ 5:

Wilders is een meester in propaganda. Alsof ie bij Goebbels in de leer was.

– Pakkende one-liners. (“Een gekuisde koran wordt zo dik als de Donald Duck”)
– Emotioneel beladen termen, zodat het niet meer om inhoud gaat. (Partij van de “Vrijheid”, de islam is “fascistisch”)
– Argumentum ad populum. (“De mensen zijn de islamisering zat” of, n.a.v. de recente demonstratie, “niets illustreert het failliet van de multiculturele samenleving meer dan de tegenvallende opkomst.”)

Heel sterk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 marco

Vanwaar de gedachte dat de Winter integer is? Z’n SP adviseurschap, z’n houthakkersblouse of z’n coupe 68′?
Hij kwam op mij over als iemand die wilde laten zien hoe zeer hij wel niet deugt. Ondanks zijn rijkdom, z’n kast van een huis, z’n dure auto’s etc, laat Harry de maatschappij niet koud.
Maar uiteindelijk heeft het niemand iets opgeleverd, in ieder geval Harry zelf niet. Wellicht dat Wilders er wijzer van geworden is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KnapZak

Winters deugt. Punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 marco

Wat fijn toch dat er een god is en je zelf helemaal niet hoeft na te denken.

 • Vorige discussie