De Week van GeenCommentaar: Karadzic’ baard

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Terwijl we op de GC-redactie nog eens over onze gladde kinnen wrijven en ons voorbereiden op het geven van nog een paar gratis adviezen aan onze zuiderburen, dendert de zomer over ons heen in de vorm van een vleermuis. We hebben het relatief rustig aan gedaan de afgelopen week, al was het maar vanuit de gedachte dat we gemiddeld nog minstens veertig jaar moeten.

Schroef de dop van de zonnebrand maar even terug of leg de paraplu te drogen (afhankelijk van waar je gisteren je zomerse dag doorbracht): hieronder weer het overzicht van de week. En laat ons gerust weten waar je in de komende zomer het liefst van op de hoogte wil worden gehouden. Lig je al wakker van de Amerikaanse verkiezingen of wordt je meer opgewonden van de situatie in China tijdens de Olympische Spelen?

Meest gelezen
Deze week noem ik twee artikelen, omdat het meest ‘gelezen’ artikel een filmpje was. Het filmpje, dat ging over de kritiek op de samenstelling van de Europese Commissie, laten we hieronder nogmaals zien.


Echt meest gelezen…

Het geschreven artikel dat de meeste aandacht trok ging over Burma, over de de vrijlating van Suu Kyi door de Burmese junta en de ondertekening van het ASEAN-charter waarin landen zich committeren aan democratie en mensenrechten (op zuidoost-aziatisch niveau, dat spreekt).

Meeste reacties
De meeste reacties kwamen op het artikel over de rokerskerk. De eerste waarschuwingen voor de leuk geprobeerde pogingen om het rookverbod in de horeca te ontduiken druppelen binnen. De GC-lezers gaven hun reactie:

Een seksclub heeft zich ook wel eens satanskerk proberen te noemen vanwege de belastingvoordelen; maar dat pikte de rechter niet.

Verder mag je niet zomaar een kerk beginnen in een pand waar je een horeca exploitatievergunning voor hebt.

Kortom: op korte termijn kansloos. Op langere termijn kan het wel werken, maar dan moet er dus echt een apart kerkpand geregeld worden en de juiste juridische structuren worden opgezet.

[..]

Voor het laatste avondmaal is geen horecavergunning nodig en de katholieken drinken iedere week wijn. Het is een kwestie van hoeveelheid. Wanneer de Protestanten frequentie van het laatste avondmaal opvoeren, er wat steviger geschonken wordt en er een passage over bier en whiskey aan de bijbeltekst wordt toegevoegd is het drankprobleem opgelost lijkt me.

Nu het roken nog. Als de wijn jezus bloed is, kan de rook dan niet Jezus zijn adem zijn. Zeker wanneer het een zware roker blijkt te zijn geweest.

[..]

Jezus gebruikte wiet in o.a. balsemzalfjes. In die tijd rookte men wiet door brandstapels te maken en de rook te inhaleren.

Verder is elke overheidsbeslissing slecht die mensen hun eigenzeggenschap afneemt en tegen hun zin in regels opdwingt.
als iedereen het op een locatie wil, dan moet de overheid haar smoel houden en niet verder zeiken. De niet rokers hebben nu immers hun rookvrije opties en daarmee is het doel reeds behaald. Wat de overheid nu doet is dwangneurotische synchronisatiedrang.

[..]

#6 en #14 zijn zeker niet katholiek en geloven protestantse propaganda. Wijn wordt niet geschonken in de kerk; de enige die drinkt is meneer pastoor zelf.

Daarnaast is er nog wel een probleempje met de zogenaamde rokerskerk van dit onderwerp. Het betreft overduidelijk niet een non-profit organisatie, maar een commerciele instelling (een kroeg).

Ik ben het niet eens met #10, want dit is simpelweg een poging om de wetgeving (ter bescherming van werknemers en kroegbezoekers) te omzeilen. Als dit gedoogd wordt, zijn overmorgen alle kroegen kerken en zijn we weer terug bij af. De vrijheid van de roker houdt daar op, waar hij kanker bezorgt aan niet-rokers.

Mijn favoriet
Mijn favoriete artikel van de afgelopen week ging over de baardigheid van het kwaad van gastlogger Berend ter Borg. De arrestatie van Radovan Karadzic, voormalig politiek leider van de Bosnische Serviërs en gezocht voor oorlogsmisdaden, viel met name op vanwege zijn opvallende uiterlijk: hij droeg een baard waar Vader Abraham jaloers op zou zijn. Zijn schlemielige uiterlijk deed toch afbreuk aan zijn afschrikwekkende imago. Maar hij zal vast binnenkort een metamorfose ondergaan, om zijn eigen verdediging voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag ter hand te nemen:

Ook voor Radovan Karadzic is er hoop. Hij heeft al aangekondigd zijn eigen verdediging te willen voeren, en het eerste verzoek dat hij na zijn arrestatie deed, is of hij alsjeblieft die belachelijke baard af mocht scheren.

De redactie van GeenCommentaar wenst u een week met veel leesplezier vrij van overtollig gezichtshaar of andere onhygiënische lichamelijke ongemakken.

Reacties (1)

#1 Obscura

Ben benieuwd of iemand (al dan niet van de redactie) erin geslaagd is om Zomergasten Deel 1 af te kijken, ondanks de toch wel bijzonder saaie Bas Heijne die iedere kwinkslag van onze minister met ogenschijnlijk gemak wist te negeren. Tot mijn eigen verbazing heb ik het maar af gezet, hoewel ik Plasterk doorgaans goed te pruimen vind.