De VS hoeven niet op medelijden te rekenen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Liberals moeten zich vaak verontschuldigen (Foto: Flickr/ihorner)

Linkse Amerikanen, de zogenaamde ‘liberals’, kunnen erg onvoorspelbaar zijn. Een groot deel van de tijd zijn ze kritisch over hun eigen regering en samenleving, vaak zelfs nog kritischer dan linkse Europeanen, en dan vertonen ze plotseling toch weer nationalistische reflexen. Dit deed zich duidelijk voor rondom het uitbreken van de oorlog in Irak, vier-en-een-half jaar geleden.

Een ander voorbeeld is deze week Roger Cohen, een columnist van de New York Times. Hij betoogt dat de rest van de wereld de plicht heeft om financieel bij te springen bij de oplossing van de financiële crisis in de Verenigde Staten. Hij verwijst terug naar de rol die de Verenigde Staten, als lid van het IMF, vroeger heeft gespeeld bij het oplossen van financiële crises in andere landen. Nu Amerika in een financiële crisis is geraakt nemen de leiders van andere landen hun verantwoordelijkheid niet, en vertonen een stuitende mate van onverschilligheid.

Maar Cohen heeft ongelijk. Het is niet de verantwoordelijkheid van buitenlandse regeringen en centrale banken om bij te springen en het Amerikaanse herstel te financieren. Amerika wordt al jaren gesubsidieerd door het buitenland. Buitenlandse banken kopen grote hoeveelheden Amerikaanse dollars op als reserve-munteenheid, hetgeen zorgt voor een overwaardering van de dollar, en de Amerikanen dus rijker maakt. Bovendien compenseren met name de Chinezen al jaren het Amerikaanse handelstekort door Amerikaanse obligaties op te kopen die feitelijk van buitengewoon dubieuze waarde zijn.

De Amerikanen hebben jarenlang mogen profiteren van buitengewoon gunstige omstandigheden, allemaal gesubsidieerd door het buitenland. En niet alleen door de opkomende economieën, maar ook door Europa. Amerika is er in geslaagd om desondanks in zwaar economisch weer terecht te komen. De VS hoeft er niet op te rekenen dat het buitenland hier veel aan zal willen doen.

Reacties (15)

#1 Niehielist

Zo leer je je echte vrienden kennen.
Alle Marshaal hulp ten spijt, hulp aan de Amerikanen komt niet op in de socialistische leeghoofden die ons continenet nu al decennia beheerst.

De linkse kliek houdt liever een nationaal socialistische dictator als Sadam Hoesein in het zadel, bedrijft liever neo-imperialisme door in de 3e wereld via ontwikkelingsgeld invloed te krijgen en afhankelijk te maken, dan ook maar een dollarcent weg te geven aan steun aan de DEMOCRATIE ALLER DEMOCRATIEEN!

 • Volgende discussie
#2 Robert

Laat ik nou gedacht hebben dat die hulpplan van 700 miljard dollar een socialist achtergrond idee: overname van de banken door de staat, had.
Democratieen aller landen verenig U.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Martijn

Wat denk je zou beter – nou ja, minder slecht – zal vallen in de VS zelf: “We hebben AIG genationaliseerd” of “We hebben AIG verkocht aan de Chinezen en Saudis”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 matthijs

Wat deze meneer vergeet is dat de VS steeds te hulp schoten als er *landen* in de penarie zaten en het nu niet de VS is die in de problemen zit maar commerciële bedrijven die toevallig een beursnotering hebben in de VS. Heel wat anders.

En de mening van de Amerikaanse regering dat het belang van die bedrijven ook het belang van de VS als geheel is, wordt kennelijk niet door “ons” gedeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Simon

@1 hihi

on-topic: Helpen we de Amerikanen niet meer door ze even door de zure appel heen te laten bijten. Iedereen is het erover eens dat de VS niet op deze manier door kan gaan.

Door nu steun te geven stel je de veranderingen in uitgavenpatronen uit. Daar help je niemand mee. Toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Robert

Ik begrijp alleen mijn eigen economie (huishouden), maar het lijkt me dat de toestand nog veel slechter is dan we het ons kunnen voorstellen. We zijn warschijnlijk nog geeneens in staat om te helpen. Wrok kunnen we alleen met ons zelf hebben als de welvaart verdwenen is en de pensioenen verdampt, want we hebben het zelf over ons heen laten komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jay

Het lijkt mij niet erg zinnig om je economische policies te laten dicteren door emoties als “dat zal ze leren, die vette Yanks”.

Je hebt natuurlijk gelijk dat de Amerikanen de malaise grotendeels aan zichzelf te danken hebben, en zelfs dat ze al enige jaren op de pof van ‘het buitenland’ leven. Maar uiteindelijk is niemand erbij gebaat als de Amerikaanse economie instort, en dus is het volgens mij ook in ons eigen belang om waar nodig/gevraagd hulp te bieden.

Naar ze sneren terwijl ze verzuipen voelt misschien goed, maar als we daarna zelf mee verzuipen is dat weinig productief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Peter

Of niemand er bij gebaat is als de hele VS-economie in elkaar kukelt, is nog maar de vraag.
Want waarom zou Europa de boel niet kunnen overnemen?
(U ziet het: ik heb er geen verstand van. Maar leg maar eens goed uit waarom Europa de leidende positie dan niet kan nemen).

En natuurlijk kunnen we een helpende hand bieden. Niet omdat we aardig betaald hebben aan amerikaanse producten en hun burgers met amerikaanse frase frietjes eten.
Maar om, onder voor ons zeer gunstige voorwaarden, hulpcontracten te sluiten.
Zo’n beetje als we dat ook met andere ontwikkkelingshulp doen.

Eeen noodlijdende medewereldnburger moet je niet laten stikken. Die kan morgen je vaste klant zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Martijn

@8:

Maar leg maar eens goed uit waarom Europa de leidende positie dan niet kan nemen

Dat kan wel – volgens mij is de EU al de grootste economie ter wereld – maar als je de grootste wordt door zelf iets te krimpen (verlies van Amerikaanse export) terwijl de VS in elkaar kukelt, dan heb je er niet veel aan, hè?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 wout

Ach, misschien kunnen we wat GPS-satellieten van ze kopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Peter

@9: Maar… eh…zoals ik bedacht had: europese banken, boeren, ict-bedrijven, makelaars kunnen dan toch de gevallen zaakjes daar overnemen, voor een prikkie, en aardig wat bijverdienen als europa de amerikanen net genoeg geld geeft om ze tot klant van europa te maken?

Tuurlijk, gaat Amerika weer het isolationisme invoeren. Maar geïsoleerd en geen cent te makken, dat schiet niet op.
Zoals ik probeerde te betogen: laat ze hun hand hier maar ophouden en wij krijgen de kans eens goede voorwaarden te stellen.
Wellciht volgt daar dan ook uit dat wij bepalen of, waar en wanneer er oorlogen geoverd moeten worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Sytz

Niehielist hou op, ik verslik me regelmatig in mijn koffie/lunch als ik bijdragen van jou lees…..

ROFLMAO… de US heeft meer democratisch gekozen regeringen om zeep geholpen dan wie ook. Bush’ grootvader was hartstikke fout in de oorlog, waardoor die langer duurde (als die ooit al begonnen was zonder dat soort steun) dan noodzakelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Niehielist

@12 Jij spooet niet. Jij bent knettergek.
Bush sr was vlieger in Wo2 voor de USA.
Daar is niets fouts aan. De fouten zaten in de linkse Nederlandse regering zoals de SDAP, die nu PvdA heet.

En als je serieus bedoelt de grootvader van Bush sr dan moet je het wel over WO1 hebben. En in Wo1 heb je geen goed en fout. Alleen winners en verliezers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Koos

Niehilst – voer voor psychologen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Zwevert

Ja, eerst van alles van ons plukken, en nou mogen wij helpen. Sterker nog, alleen voor de Amerikaanse banken.
En die Marshallhulp indertijd was ook geen filantropische instelling, daar hebben ze toen goud aan verdiend. Net zo als bijvoorbeeld in Irak: alleen Amerikaanse bedrijven mogen verdienen aan de wederopbouw. Zo houden ze alles lekker zelf.

 • Vorige discussie