De verpakking

OPINIE - Zoals u weet, ben ik een jazzfanaat. Nu zijn er mensen die beweren dat jazz zwarte muziek is, en dat blanken nu eenmaal geen jazz kunnen spelen. U kent die discussies ook wel uit de blues- en de rapwereld. Maar hoe moet ik dat voor me zien? Laat ik er een willekeurige CD bij pakken.

Ik heb hier voor me Pithecanthropus Erectus van Charles Mingus, niet de eerste de beste CD van zomaar een zondagmiddagbassist. Nu ben ik geen held met namen en gezichten en dus weet ik van de vijf leden van het kwintet alleen dat Mingus zelf, pianist Mal Waldron en drummer Willie Jones zwart zijn. De etnische achtergrond van altsaxofonist Jackie McLean en tenorist J.R. Monterose zijn mij onbekend.

Moet ik nu op internet kijken wie zij zijn voordat ik het waag om een oordeel uit te spreken over de saxen op Pithecanthropus? Dat lijkt me ietwat bezopen. U niet? De CD staat als een huis, een meesterwerk van Mingus. Dat McLean zwart is en Monterose niet, doet er niet toe. Ik luister en geniet. Daar gaat het om bij muziek die zonder videoclip wordt geleverd, dat snapt elk kind.

Stelt u zich nu even voor dat er van mij geen foto’s op internet zijn te vinden, en dat ik twitter met een of ander tekeningetje als avatar. Het web zou stukken mooier zijn zonder mijn tronie, maar dat terzijde. Hoe zou u dan mijn mening over discriminatie, over Zwarte Piet, over het woord neger, over slavernij beoordelen? Wilt u eerst een fotootje zodat u kunt beoordelen of ik wel recht van spreken heb? Of zegt de naam Rob van Kan al genoeg om het allemaal af te wimpelen als de typische mening van een arrogante blanke?

Ik kan me natuurlijk ook Stanley Bottse noemen, of Bilal Oztürk, of Hannie van der Graaf. Dan is mijn mening ineens die van een zeurneger of een notslim of een hysterisch wijf. Of ik noem me Pattex Tube zodat niemand meer weet wie of wat ik ben. De mening die ik opschrijf, blijft dezelfde want daar gaat het niet om bij meningen, dat begrijpt…

…helaas bijna niemand.

 1. 3

  Hoe zou u dan mijn mening over discriminatie, over Zwarte Piet, over het woord neger, over slavernij beoordelen? Wilt u eerst een fotootje zodat u kunt beoordelen of ik wel recht van spreken heb? Of zegt de naam Rob van Kan al genoeg om het allemaal af te wimpelen als de typische mening van een arrogante blanke?

  Jammer dat het uiteindelijk allemaal niks met jazz te maken heeft, anders zou ik hebben geprobeerd iets binnen te smokkelen over mijn held Butch Morris. Wat me bij deze dan toch maar mooi gelukt is.

  Maar verder is het wel degelijk nuttig iets te weten van de achtergrond en belangen van een schrijver om diens schrijfsels te kunnen begrijpen, om ze in een context te kunnen plaatsen. “Was will das Weib?” Gaat het bijvoorbeeld om een incidentele ergernis of maakt het onderdeel uit van een langdurige obsessie? Valt er iets te verdienen of te verliezen, geld, roem, aandacht, wat?

 2. 4

  @3

  “Maar verder is het wel degelijk nuttig iets te weten van de achtergrond en belangen van een schrijver om diens schrijfsels te kunnen begrijpen, om ze in een context te kunnen plaatsen. “Was will das Weib?” Gaat het bijvoorbeeld om een incidentele ergernis of maakt het onderdeel uit van een langdurige obsessie? Valt er iets te verdienen of te verliezen, geld, roem, aandacht, wat?”

  Mee eens: de meeste discussies bevatten niet alleen zuiver opzoekbare feiten maar ook persoonlijke indrukken, anekdotes en meer van dat soort dingen waarbij het wel degelijk uitmaakt wie de verteller is.

 3. 6

  @5:

  Als je maar lang genoeg mengt zijn ze uiteindelijk meer Europees dan Indiaas (hoewel we natuurlijk allemaal uit Afrika komen en er dus niet zoiets als “puur” blank of “puur” Indiaas bestaat).