De verkoop van een oorlog: Irak

Volgende week is het vijf jaar geleden dat de oorlog in Irak begon. De VPRO besteedt daar in verschillende Tegenlicht uitzendingen aandacht aan. Aanstaande maandag (20:55 uur) gaat het over hoe die oorlog verkocht werd. Een van cruciale momenten van de verkoop was bij het optreden van Colin Powell in de VN. Achteraf weten we dat de informatie niet goed was, maar hoeveel het om de “show” draaide, maakt de documentaire pas echt goed duidelijk.
Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het circus in het perscentrum van Doha. Dat was niets anders dan een decor om de grootsheid van de Amerikaanse macht te tonen. Wat tot gevolg had dat alles en iedereen ondergeschikt was aan de beeldvorming. Zo werd de Nederlandse militair Jan Blom gebruikt als decorvulling om het beeld evenwichtig te maken en de indruk te geven dat het echt om de “coalition of the willing” ging. Zelfs de Britten hadden hier geen enkele rol in.


(link)

Veel van de betrokken mensen in de documentaire hebben zichtbaar moeite met het feit dat ze op basis van leugens meegewerkt hebben aan een oorlog. De waarheid doet pijn.
In Nederland mag er nog steeds niet gesproken worden over onze rol in dit debacle. Gegeven de ernst van de gevolgen van de gedoogsteun is dit zeer te betreuren. Zo kan je niet aan de indruk ontsnappen dat we eigenlijk medeplichtig waren aan schendingen van verschillende internationale verdagen en dat het daarom in de doofpot gestopt wordt.

 1. 4

  @TRS #3: Beter geformuleerd “nooit begrepen dat de kritiek nauwelijks aandacht kreeg in de belangrijkste media”. De kritiek was er wel degelijk, zeker op internet.

 2. 9

  Tsja, het meest bizarre is wel dat alles en iedereen door blijft draaien in hetzelfde cirkeltje van leugens en bedrog ondanks dat die leugens en bedrog ondertussen wel duidelijk op tafel liggen en – bovenal – ondanks dat het westen zo hoog in haar vaandel heeft te werken zonder list en bedrog maar wetenschappelijk en op basis van feiten.

  Inderdaad Blickx en Baradei als grote namen weggespeeld door showbouw. En het gaat maar door.

  De oorlog en wij worden geregeerd door list en bedrog.
  Lullig hè.

  Wat doen we eraan?
  Kunnen we er wat aan doen.

  Antwoord: niets en nee.

 3. 13

  @6: Kort maar in tot politici en media. De deskundigen (VN-wapeninspecteurs, internationaal recht professoren, zelfs mensen binnen de amerikaanse inlichtingendiensten) hadden wel degelijk al voor de start van de oorlog kritiek.

 4. 22

  11 september 2001 kwam nadat saddam ging veranderen van de dollar naar de euro.

  Maandag 17 maart is Iran veranderd van de dollar naar de euro.

  What’s next?

 5. 23

  Ik hoop dat die slapjanus van een Balkenende de Tegenlicht uitzending heeft bekeken, en toen in zijn broek heeft geplast van schaamte.

 6. 24

  Mooie docu … die medewerker van Powell heeft al eerder z’n opwachting gemaakt in dit soort docu’s. Die Britse admiraal moet zich terecht zwaar op z’n pik getrapt gevoeld hebben.

  Anyway, ik probeerde tijdens de docu aan iemand uit te leggen wat de gronden waren voor de Nederlands steun aan het besluit van de VS … en ik kwam er niet uit. Daarmee vergelijken zijn deze en vele andere uiteenzettingen over de processen in de VS die hebben geleid tot de inval, met een veel kritischer en inhoudelijker debat behandeld. Terwijl in NL Ben Bot (weggejaagd als uitstekend minister wegens beloning van gluiperd Verhagen) er helemaal niks over mag zeggen. Misschien toch tijd voor een klokkeluiders partij?