De valse profeet Nout Wellink

Liegen door De Nederlandsche Bank is eerder traditie dan toeval, zegt Ton Biesemaat.

Toen Nout Wellink nog president was van De Nederlandsche Bank (DNB) zei hij dat we de Griekse miljarden zouden terugkrijgen, met rente. Dat beloofde hij in mei 2011 in het EO-programma Knevel & Van den Brink.

Nu is Nout Wellink president af en zei hij vlak voor oud en nieuw in het Financieele Dagblad dat de overheid leningen aan Griekenland zal moeten afschrijven. Dus een gedeelte van de miljarden kunnen we op onze buik schrijven.

De Volkskrant oppert dat Wellink in mei 2011 een leugentje om bestwil de wereld in hielp. Wellink noemde toen ook Geert Wilders ‘een valse profeet die iedereen bang probeert te maken’. Nu geeft de ex-president van de DNB Wilders met terugwerkende kracht gelijk en blijkt hij zelf de valse profeet te zijn geweest

Ook geeft Wellink nu aan dat minister de Jager de bevolking in het ootje neemt door te blijven beweren dat het Griekse geld terugkomt. “Er zat een inconsistentie in alle verhalen die politici vertelden, want je kunt wel zeggen – zoals onze minister deed – dat het geld van overheden altijd terug zal komen, maar als je een steeds groter aandeel in de financiering van de Griekse schuld op je moet nemen, wordt die kans steeds kleiner.”

Het manipuleren behoort tot het dagelijks werk van bankpresidenten en ministers van Financiën, teneinde financiële markten koest te houden en bankruns te voorkomen. Ze steunen ook de liberale handel tegen beter weten in. Wouter Bos legde als minister van Financiën het ‘short gaan’ – wat vaak in verband wordt gebracht met aandelenhandel met voorkennis – niet aan banden.

Minister Zalm beweerde in 1998 keihard in de Tweede Kamer dat aandelenlease niet in strijd was met de wet op het consumentenkrediet . Zalm was in de kamer aan het liegen en DNB-president Wellink stond erbij en keek er naar.

Al kort na 1945 begon het in commissie liegen van de minister van Financiën ( toen Lieftinck) en de DNB-president (Holtrop), toen effectenhandelaars die Joodse vermogens hadden geroofd de hand boven het hoofd werden gehouden . Dat was een uitkomst van de commissie Scholten.

 1. 1

  Dit is wel erg makkelijk hoor. De beslissing om de EU lening aan Griekenland te steunen werd genomen door de regering en de Kamer. Natuurlijk moet de president van de Centrale Bank dit wel goedpraten.

  Als je ontevreden bent met deze beslissing, stem dan SP of PVV.

 2. 4

  @JSK
  Alsof stemmen helpt!

  @HPax
  Maar hij doet het wel.
  Wat moeten we daar dan van denken.

  Dat hij een valse profeet was werd overigens natuurlijk héél duidelijk toen hij de Occupy beweging een veer in de kont stak en zei dat hij mee wilde doen. Ook op Sargasso ergens te lezen. Ik heb in tijden toen niet zo hard gelachen.

 3. 5

  @ Ton Biesemaat,

  Dank voor deze blog.

  Het interview van Wellink in het FD was stuitend.

  Eerst de zaak vorig jaar voorliegen terwijl meerdere gerenomeerde economen reeds aangaven dat Griekenland haar schuld niet volledig zou terugbetalen en dan vervolgens nu zijn eigen straatje proberen schoon te vegen.

  Bedroevend dat we zulke mensen aan de top hebben.

 4. 6

  Er moet niet teveel meer gesproken worden over Nout. Die hoort niet meer op het speelveld thuis en heeft geen verstand van economie, dat geeft hij zelf toe.

  De president van de Nederlandse bank zou eigenlijk iemand moeten zijn die verstand heeft van economie/bankwezen. De persoon die hem daar neerzet is verantwoordelijk.

  Een keeper die niet kan keepen, maar toch 4 ton verdient bij Ajax en voor 13000 euro naar Tokyo gaat? Wie geef je dan de schuld? De speler of de coach?

  De keeper zegt alleen maar “Ik zag de bal niet aankomen, geen enkele keeper had die bal gehad”.. huil huil.

 5. 9

  IIg ,is het vaker zo dat, hoe omstreden, de betreffende insider dan ook.
  Het altijd interessant is; wanneer afgezwaaide/ ontslagen/ afgetreden,functionarissen,een boekje opendoen. OOk die spaarzame rechters,die een weblogje beginnen;voor hen inside frustraties (Zoals rechter wedzinga) Omdat zij altijd dingen weten en hebben gezien,die normaliter achter de schermen blijven.Het scannen tussen zin en onzin, kunnen we zelf wel.En de behoefte van de melogame mens ; naar diens eigen straatje ,te ruimen,te prediken, en te verklaren,doet daar ook niets aan af.

  IIg zijn die mensen pas na hen functie vrijer zich uit te spreken;En dat zij zichzelf daarbij ,nog beter laten kennen,OOK in hoe ,dergelijke zaken in praktijk functioneren,is slechts bijvangst;maar net zo min als het poppetje zelf, interessant.Daarbij worden mensen ouder,milder refelcteren,en hebben soms,heeeeeeeeeel,soms…last van een knagend geweten.

  Of zoals in dit geval,moeten nog wennen,aan een leven,waarbij hen invloed,en machtspositie tanend is. En hen woorden en daden ,niet meer als puur goud gedekt,weggeschreven worden.
  En ontstaat er inneens,een podim,en publiciteits drang…niet in de vergetelheid te raken.Hoe belangrijk,zij zichzelf en wij hen,ooit waande. Een soort afkickproces dus,middels publicatiedrang
  .Gebrek aan ” handellen met voorkennis”
  Kan hem naar eigen zeggen, IIG niet verweten worden…

 6. 10

  E.e.a. vloeit voort uit het feit dat we het financiële systeem dermate in een nauw verweven “plooi” hebben gevouwen uitsluitend gebaseerd op oneindige groei, winst…het eeuwig in waarde stijgen van OG. Waaruit geen ontsnapping meer mogelijk lijkt in tijden van crisis. Want de instrumenten en toezicht zijn met het badwater weggegooid. En ja hoor, kijk…daar heb je Nout! Zit met z’n handen in het haar in de 10- tallen strekkende meters goudkluis *na sluitingstijd uiteraard*: “óf opstappen en carrière om zeep óf kop-in-het-zand en Leve Onze Koningin…wat een dilemma.”

  Laatst zat een ex- medewerker Holland ca%sino aan tafel bij ik dacht P&W *P&W?…ehm, een soort Powned maar dan zonder geinige roze microfoon en dito filmpjes* Had zich van floor manager tot zijn eigen caPsino in Maastricht eerst over de ruggen van gokkers 30- jaar de tiefus omhooggewerkt, en komt dan tot een soort van van ja, hoe noem je zo iets. Alsof God aan hem verschenen was. En meteen een boek over geschreven. Het kwam er (o.a.) op neer dat b.v. het restrictiebeleid van ca*sino’s t.a.v. schrijnende probleemgRokkers altijd een wassen neus is gebleken…

 7. 11

  Graag wel een uitzondering maken voor Duisenberg: ging tegen “zijn eigen” PvdA in en voerde een sober beleid (niet moeilijk natuurlijk want u raad het al: in tijden van voorspoed president der NB)

 8. 13

  Ik was eigenlijk verbaast over de ondermaatse opbouw van het hele stuk. Journalist zei je? Dat Nout Wellink de beste, door belastingbetalers gefinancierde flapdrol is mag algemeen bekend zijn, maar dat Sargasso naar dit stuk zonder kop of staart moet linken?

 9. 14

  Op de onafhankelijkheid wijzen van de President van de DNB is meer dan een formaliteit. Deze onafhankelijkheid is deel van de gescheidenheid van politiek en economie, die een bijzondere verantwoordelijkheid met zich meebrengt en Wellink in het bijzonder (eventueel) schuldig maakt. Hij heeft dan een systeemfout gemaakt.

  Naar ik mij meen te herinneren werd in de UK pas onder Blair de President van de Centrale Britse Bank politiek independent. Hieruit kun je toch wel een beetje aanvoelen dat die onafhankelijkheid veel meer is dan een ornament.

 10. 15

  @ 07, 04
  Te wijzen op de formele politieke onafhankelijkheid van de functie van President van DBN, is meer dan formalistisch. Deze independentie is een wezenlijk element van de algemene gescheidenheid van Politiek en Economie. Wellink heeft dan een bijzondere systeemfout gemaakt: een grens overschreden. Kan hem bijv. Icesave* misschien nog als een incompentiefout worden aangerekend, nu is hij van corrupt te verdenken.

  Het gewicht van een politiek vrije President van een Staatsbank, formeel, laat zich enigszins schatten adhv (naar ik weet) het feit dat in de UK pas onder Blair die functie a-politiek werd gemaakt.
  * Die fout maakte Frankrijk niet.

 11. 17

  Natuurlijk is dit liegen! Liegen is namelijk de waarheid verhullen, door opzettelijk onjuiste informatie te verstrekken. Daar heeft Welling – en niet alleen Welling, maar ook een aantal andere politieke kopstukken – zich schuldig aangemaakt.
  Wellink had ook zijn mond kunnen houden, toen die wist dat het geld niet terug zou komen. Welling van zijn kaliber en vanuit zijn positie wist donders goed, dat er een dikke kans in zou zitten dat het geld niet zou terugkomen.
  Bovendien, gaat het om geld van de belastingbetaler, daar moet integer en buitengewoon zorgvuldig verantwoording over worden afgelegd. Zorgvuldig, een woord dat Welling vaak in de mond neemt…
  Voorts hoop ik dat dit voor de parlementaire enquête commissie ook nog een aantal gepeperde vragen oplevert aan deze of gene. Met daaruit voortvloeiend harde conclusies.

 12. 18

  Al die Haute Finance boys die nu zo afgeven op Wellink hadden, indien zij op zijn stoel hadden gezeten. in mei 2011 het zelfde moeten zeggen.
  Of ze hadden, als Stark, moeten aftreden. Meer smaken waren er niet.
  De directie van een Centrale Bank wordt een doorgangshuis als je de waarheid moet spreken.

 13. 21

  Daar zeg je wat ja, was hem al weer bijna vergeten. maar zeker wel,deze man respect waardig was. Helaas, dat diens naam zo besmeurt is geraakt,door een of andere hysterica/aandachts hxxr.(operend onder dezelfde naam)
  Mogelijk ,vandaar,die naam uit mijn geheugen was weggevaagd.

  Het is idd, best een gemis; Deze heer, er niet meer is, diens visie,over de huidige situatie te geven. Moge hij rusten in vrede!

 14. 22

  In het FD vandaag een artikel waarin gemeld wordt dat Wellink zelf verantwoordelijk is geweest voor potentieel grote verliezen, doordat de ECB vele staatsobligaties opgekocht heeft. ECB heeft kennelijk meer dan 60mld Griekse staatsobligaties en die moeten dan ook afgeschreven worden en de kosten zullen daar hoger zijn dan de Nederlandse garanties aan Griekenland. Dus Wellink heeft zelf veel schade toegebracht. Lekker hoor, want daar zei hij niets over in het interview.

 15. 25

  @ 23,

  Als DNB president heeft hij moeten stemmen om de de obligatie aankopen van de ECB. Dus hij is niet de ECB president, maar zat wel in het bestuur dat besloot tot aankoop.

  Nederlands aandeel in de ECB is , geloof ik, 6% , dus NL aandeel in griekse staatsobligaties EN steun aan Griekse banken via de ECB is circa 6% van 130 mld ofwel 7.8mld.

  Die exposure is DNB’s verantwoordelijkheid (lees Nout Wellink) en niet de verantwoordelijkheid van Ministerie van Financien die ongeveer 4.2 mld leningen heeft uitstaan (niet volledig utilized).

  De aap komt wel uit de mouw zodra Griekenland in default gaat.

 16. 28

  Geen kop, geen staart (en geen fittie overigens).
  Bovendien zou je met een beetje goede wil zo een heel boek vol kunnen schrijven over Zijne Hoogheid de Zelfingenomen Lutser Wellink.