WW: De ultieme chiphack

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Ouwe meuk: 64-bits geheugenchip uit de jaren zestig (Foto: Flickr/jurvetson)

De software van een oude chip kraken, dat kunnen we allemaal wel. Maar ook daadwerkelijk de hardware manipuleren, dat is een hoogstandje. En precies daarin slaagden onderzoekers van de University of Illinois at Urbana-Champaign, meldden ze gisteren. Door 1341 logische schakelingen op een chip aan te passen, kregen ze die helemaal onder controle. Er is nogal wat kennis en apparatuur voor nodig, maar dan heb je ook wat: wanneer je de hardware onder controle hebt, kun je alle softwarematige beveiligingen omzeilen.

Gefeliciteerd, zult u zeggen, maar er komt echt niemand in de buurt van mijn pc om mijn processor bij te slijpen. Bankiers, spionnen en generaals worden hier echter wel erg nerveus van. Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwde drie jaar geleden (.pdf) al tegen de mogelijkheid van dergelijke kraken.

Ook het leger koopt zijn hardware namelijk meer en meer op de vrije markt. Het kan controleren of de in China geassembleerde pc’s daadwerkelijk de door Intel geleverde processoren bevatten, maar als de Chinezen die chip ongemerkt wat kunnen veranderen, is er wel degelijk een probleem. Ook banken zijn een voor de hand liggend doelwit van hardware hacks. Uw eigen toepassing van de hack kunt u kwijt in de reacties.

Reacties zijn uitgeschakeld