De uiteenlopende salarissen van de leiders van de EU

DATA - Update 31-3-2015 08:00 uur: English version for this post.

Vandaag verscheen het bericht over de uiteenlopende arbeidskosten in Europa. Van €6,50 per uur in Litouwen tot €40,30 in Denemarken.

Maar niet alleen de arbeidskosten lopen uiteen. Ook de bezoldiging van de leiders van de EU is nogal gespreid. We hebben zo goed en kwaad als het kon de brutojaarsalarissen op een rijtje gezet. Dit zijn dus de leiders die deel uit maken van de Europese Raad.

salary_eu_v5_475

Aanvullingen en correcties zijn zeer welkom.

Niet van alle leiders was iets te vinden. En soms was wat wel bekend was alweer een paar jaar oud.

Dus gooi het in de reacties en we passen de grafiek aan.

Update 30-3-2015 21:00 uur: op verzoek van de reaguurders de beloning in verhouding tot de gemiddelde arbeidskosten in dat land gezet. Daarbij ben ik uitgegaan van 2200 arbeidsuren per jaar voor de leiders (ja, dat is hoog).
leader_hour_v5_475

 1. 1

  En toch heb ik het idee dat Cameron meer naar binnenharkt dan die 172.000. Waar dat idee op gebaseerd is, weet ik dan ook weer niet.

 2. 5

  @3, @4
  Aww, arme Mark, weer een plaatsje gezakt op de Excellenten high score lijst. Je doet natuurlijk alleen mee als mannetje als je in de top zit, dus moet je zoveel mogelijk centjes graaien. Maar komt nog wel hoor Markje, de centjes van de zorgverzekeraars, Big Pharma, Shell, Vastgoed magnaten en Bank magnaten krijg je zo op je ING GiroBlauw Past bij Jouw! rekening gestort.

  En dan doe je weer mee op de excellenten score lijst. Wie weet krijg je nog een leuke baantje ervan uit ook. Iets met een miljoentje per jaar en 50 miljoen bonus. Blijven Hopen Mark! Dat ook jij je initialen in het high score lijstje van graaien als Pacman mag zetten! BLIJVEN HOPEN!!!!!

 3. 12

  @11 Nou, de parlementsleden verdienen heel veel. Maar de voorganger van Renzi heeft indertijd afgezien van zijn salaris (had al salaris van een senator). Dus is onduidelijk wat Renzi nu echt krijgt.

 4. 13

  De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders van de 28 lidstaten van de Europese Unie, een voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. De Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid neemt ook deel aan de werkzaamheden van de Europese Raad. (Bron Wikipedia)
  Ze worden betaald naar de normen van hun land. Vandaar de grote verschillen. Ook parlementsleden in de afzonderlijke landen krijgen heel verschillend betaald. Dat gold voor kort ook voor de Leden van het EP, ze werden betaald volgens de normen van hun land. Dit is inmiddels rechtgetrokken.
  Het leiden beginsel hoort hier te zijn gelijk loon voor gelijk werk.