De twitterkoning van het Binnenhof is… Jaap Jansen

Foto: copyright ok. Gecheckt 01-03-2022

Politicus Geert Wilders en tv-journalist Frits Wester gelden als de meest invloedrijke twitteraars in de Haagse politiek. Toch blijkt uit een analyse van ANP, Sargasso.nl en de Universiteit van Amsterdam voor Nu.nl dat andere twitteraars de toon zetten op het Binnenhof. Wat blijkt? De Haagse Stolp is vooral bezig met Pauw en Witteman. Opvallend is ook dat de PowNews-journalist Rutger Castricum weliswaar in de algemene Twitterwereld populair is, maar in het twitterverkeer op het Binnenhof nauwelijks meetelt.

ANP, Sargasso.nl en studenten van de Universiteit van Amsterdam stelden een lijst op van ruim 300 sleutelfiguren op het Binnenhof, bekeken wie met wie contact heeft en onderzochten de populariteit van deze mensen bij de hele Twitterpopulatie. De uitkomst is verrassend.

De grote man in de Haagse Twitter Stolp is Jaap Jansen, redacteur van het tv-programma Pauw en Witteman. In ruim twee maanden tijd werden zijn berichtjes door 85 verschillende mensen doorgestuurd of beantwoord. Ter vergelijking, Geert Wilders staat op nummer 39 op de ranglijst, met 21 mensen op het Binnenhof die in deze periode iets met zijn tweets hebben gedaan. Andere mensen die hoog scoren zijn Lucas Benschop (Nu.nl), Sywert van Lienden (21 jaar, publicist), Kustaw Bessems (De Pers) en Alex Klusman (campagnevoerder).

De politieke geruchtenmachine heeft zich deels naar Twitter verplaatst. Vrijwel alle Haagse politici, journalisten en spin doctors houden elkaar daar in de gaten, promoten elkaars ideeën, proefballonnetjes of nieuwtjes. Of ze gaan er juist tegenin.

En ook op Twitter bestaat er een pikorde. Als er gekeken wordt naar aantal volgers en hoe tweets zich verspreiden, dan scoren politici als Geert Wilders, Tofik Dibi (GroenLinks) altijd hoog. Journalisten als Frits Wester (RTL Nieuws) en Kustaw Bessems (De Pers) ook. Deze Haagse spelers blijken echter vooral buiten het Binnenhof populair.

De tweets van Jaap Jansen, die in totaal ruim 8000 volgers heeft, worden niet alleen door veel mensen doorgestuurd, maar ook veelvuldig. Hij moet wel een aantal mensen boven zich dulden wiens tweets vaker worden doorgestuurd. Op nummer 1 staat een blogger van dejaap.nl, Huub Bellemakers. In de top vijf zien we ook Sywert van Lienden en Alex Klusman terug. Op nummer vier staat GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren. ,, ,,Ik denk wel dat ik op politiek terrein tot de pioniers behoor. Ik twitter omdat het leuk is een discussie aan te gaan en onmiddellijk reacties te krijgen’’, aldus Jansen zelf.

Sommige politici twitteren niet veel, maar als ze spreken wordt er geluisterd. Van alle tweets die Geert Wilders stuurt, wordt 54 procent doorgestuurd door iemand op het Binnenhof. Daarbuiten is dat 100 procent. Hoog scoren ook Ruth Peetoom (voorzitter van het CDA), Job Cohen (PvdA), Bart Snels (publicist/adviseur, GroenLinks) en Carlijn van Donselaar (freelancer).

Het project is uitgevoerd in samenwerking met Hayo Bart, Liset Meijerman, Frank Houweling en Maarten Marx van de PoliticalMashup-groep van de Universiteit van Amsterdam. Kijk zelf ook eens op Haagse Tweet.

Meer weten over de methode? Lees hier over de totstandkoming.

Zelf met de data aan de slag? Alles is te vinden in deze spreadsheet.

Afbeelding: alleplanten.net

Reacties (12)

#1 jvdheuvel

Mooi onderzoekje. Ik concludeer hier uit dat alle relevante mensen die zichzelf relevant vinden goed twieten met andere relevante mensen en dat Bas Paternotte volstrekt irrelevant is hoewel hij een miljoen twietjes per jaar twittert.

Verder is Jaap Jansen idd een top-tweep.

 • Volgende discussie
#2 Ejeski

Of je kunt constateren dat bij twitteren de zelfde regels gelden die altijd al golden. zelfde mensen, zelfde gedrag, zelfde regels. Ons kent ons, immers!
Dat blijkt het duidelijkst uit het cijfer voor wat er wordt doorgestuurd of beantwoord. En dat er journalisten kijken naar wat er wordt getwitterd is scoringsdrift. geen informatiedelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jvdheuvel

Als Huub Bellemakers boven Jaap staat, waarom heeft hij dan niet gewonnen? Gediskwalificeerd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Redactie - Reactie op #3

Verschillende lijstjes…. Jaap Jansen scoort over de gehele linie het hoogste…

#3.2 jvdheuvel - Reactie op #3.1

Oh ik dacht gediskwalificeerd.

#4 Redactie

We zien dat Roemer buiten de lijst is gevallen. We gaan op onderzoek uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 René

Diederik Samsom is met een ‘m’ en niet met een ‘n’ zoals in de spreadsheet staat. Als actieve twitteraar en partijleider zou ik dus een redelijk hoge plek verwachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Spuyt12

Haagse Twitter-Stolp? Haagse Twolp! Jongens, integreer een beetje!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jim

Haagse snelkookpan

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie