De Trias Geopolitika (#3)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Welke olieprijs zal een productiedaling van 1.2 miljoen vaten veroorzaken? Vandaag beklonken de OPEC olieministers hun beslissing om de olieproductie te verminderen. Dat werd verteld door Mohamed Al Hamli, de olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten, welke in 2007 President van OPEC wordt. olievaatjes.jpgBelangrijk detail is dat de productie fysiek van de markt afgehaald zal worden. Het gaat niet om gerommel op papier met quota verlagingen. Het doel van OPEC is om de daling sinds het record van 78 dollar per vat in Juli te stoppen. OPEC heeft (nog) geen prijsbodem, zolang de prijs maar hoog blijft. De beslissing werd bevestigd door het belangrijkste OPEC lid, Saoedi-Arabië. Vanaf 1 november zal de olieproductie op de markt in stappen worden verminderd totdat de productie van OPEC 1.2 miljoen vaten per dag lager ligt. Hoe hoog zal de olieprijs daardoor stijgen?

Welke politieke prijs betaalt Oekraïne voor haar aardgas? Voorlopig lijkt een gascrisis zoals afgelopen winter plaatsvond niet voor herhaling vatbaar. Toen draaide Rusland de gaskraan naar Oekraïne met een kwartslag dicht omdat het land weigerde viermaal zoveel te gaan betalen in haar nieuwe contract. Oekraïne kreeg maar 75% van de normale voorziening, welke bedoeld was als doorvoer naar Europa. De Russen spraken van illegale aftap toen niet al het gas naar Europa vloeide maar het door Oekraïne zelf werd verbruikt, waardoor de Italianen op een houtje moesten bijten wegens een gasgebrek. Dankzij Europese interventie kwam het dan toch nog tot een contract, waarbij Oekraïne maar 130 dollar per duizend kubieke meter gas hoeft te betalen in 2007 ten opzichte van de Europese marktprijs van 250 dollar per duizend kubieke meter. Al met al is alles weer pais en vree tussen Oekraïne en Rusland lijkt het wel. Welke politieke prijs daarvoor betaald is moet alleen nog blijken. De deal van 130 dollar werd beklonken tussen twee zeer louche Oekraïnse en Russische joint ventures, RosUkrEnergo en UkrGas Energo. Niet toevallig werden deze in stand gebracht afgelopen januari, ten tijde van de onderhandelingen. De aandeelhouders zijn onbekend en nog onbekender zijn de voorwaarden van het contract van 130 dollar per duizend kubieke meter. Welke politieke prijs zou Oekraïne betalen voor haar gas?

Reacties (8)

#1 theedoek

Interessant maar waar leidt Rembrandt uit af dat het nu om een echte productieverlaging van de OPEC gaat in plaats van een papieren? Of is dat niet zijn verwachting maar die van Mohamed Al Hamli?

Dat is mij niet duidelijk.

  • Volgende discussie
#2 lmgikke

Vanuit de OPEC komt het geluid dat het daadwerkelijk een vermindering betreft, en niet alleen op papier. Maar goed eerst zien dan geloven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 León

Meestal komt er van een voorgenomen productiebeperkingen in de praktijk maar heel weinig terecht. Door de prijssijiging die een productiebeperking teweeg brengt, is het voor veel OPEC-leden erg aantrekkelijk om heimelijk toch meer olie op de markt te brengen dan dat het quota toestaat.

Dit effect is inherent aan bijna elk kartel. En omdat de OPEC-landen zich maar al te bewust zijn van het gegegeven dat andere landen maar mondjesmaat minder zullen produceren, zullen zij dit zelf zeker ook niet doen. Niemand wil als het braafste jongetje van de klas zich als enige aan de regels houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JSK

@Léon:
En daarnaast komt de zoektocht naar substituten voor OPEC-olie goed op stoom. Calgary is al jaren een boom town door de Albertaanse teerzanden, om maar een voorbeeld te noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rembrandt

@theedoek

Bron van het bericht, personen binnen OPEC die het zeggen (hangt van land af hoe serieus je het moet nemen)

@Leon

We shall see, momenteel is OPEC vrij coherent

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JSK

Naja, de OPEC spreekt idd met één mond gesproken zonder zichzelf tegen te spreken (dát is de definitie van ‘coherent’). Maar in het verleden is ook al geprobeerd de olieproductie van hogerhand af te remmen. Wat zag je? Wat León beschrijft: de kleine oliestaten (zoals Koeweit) gingen hun productie opvoeren ten koste van Saudi-Arabië.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 León

@JSK

Inderdaad, de OPEC-landen zijn gulzig aan het worden. Ze hebben even geproefd aan $80 per vat en ze genoten er zo van dat ze zich niet meer in kunnen houden.

Want: Hoge olieprijzen zijn (op de lange termijn) niet goed voor olieproducenten; het maakt immers alternatieven, die economisch eerst niet rendabel waren, ineens interressant. Dit verklaart de toegenomen interesse in Braziliaanse ethanol en Canadese teerzanden, maar ook nieuwe pijplijn projecten zoals BTC (olie; is al af) of Nabucco (gas; 2011).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 richard

Mijn vraag is: Is dit allemaal wel zo vrijwillig?

OPEC heeft een aantal maanden op de piek geproduceert, ietsje meer dan 29 m vaten per dag en dat is niet goed voor je olie veld. Als je het water er doorheen trekt, dan is dat deel van het veld stuk en heb je permanente schade. Dat komt niet meer goed.

Daarbij zijn er discussies dat bv de Saudi’s over hun productie piek heen gaan en het kan dus best wel eens zijn dat de opec leden denken: laten we maar zeggen dat we vrijwillig een reductie doen, dan is het niet zo duidelijk.

Over het russische gas: Daar komen brokken van. Die Putin is geen aardige man, dat is een nare man. Wij moeten met beide benen op de grond gaan staan en ons eigen plan trekken en ons niet in de houtgreep van de russische beer laten nemen. Dat betekent dus simpelweg: Besparen, besparen, besparen en een bult duurzame energie. Ik stel voor dat we daar de centen aan uitgeven. En ja, dan doet het even pijn, maar dat is dan jammer.

  • Vorige discussie