De Toppers en hun fraaie wanhoopsoffensief

Is dit item Sargasso-waardig? Ja/nee/geen mening. Maar we gaan het toch lekker even over het Eurovisie Songfestival hebben. En wel hierom: onze drie Toppers leken en lijken kansloos, om vanavond door de voorronde te glippen.De 3 Toppers Mannen op leeftijd met rare glimmende pakken en met een liedje, dat wat mij betreft wettelijk verboden mag worden. Maar waarom ik hier aandacht aan besteed? Dat is het feit dat Gordon aan het Toppers-optreden ineens een homo-emancipatorische draai heeft gegeven.
Als de homo-demonstratie in Moskou zaterdag met geweld wordt neergeslagen, dan weigert Gordon in de finale van de songfestival op te treden. Klinkt nobel en misschien is het dat ook wel. Maar ik voel toch enige lichte nattigheid en ik zal uitleggen waarom. We weten allemaal dat het songfestival ongekend populair is onder homo’s, vandaar ook die demonstratie in Moskou. En die populariteit geldt voor heel Europa, zeker ook in die landen (en dat zijn er vele), waar homofobie nog een algemeen verschijnsel is. Doe maar heel Oost-Europa en de balkan en je weet grofweg waar je als man of vrouw maar beter niet uit de kast kunt komen.
(Update: homo-demonstratie in Riga, Letland verboden. Geldt ook voor de Oekraïnse stad Mykolaiv. Breaking: de Toppers liggen eruit! Dat wordt weer een dag van nationale rouw)…….

De drie Toppers (na het afzwaaien van Gerard Joling nu in meerderheid hetero) zagen hun kansen de afgelopen weken toch wel slinken, gezien de concurrentie van mooie jongens en trendy meiden, maar vooral omdat de internationale connecties (zie deze prachtige waanlink) ons land zo goed als buitenspel zetten. De actie van Gordon zou in dit licht ook weleens (mede) een andere bedoeling kunnen hebben dan het louter opkomen voor mensen van zijn ‘categorie’, zoals hij het zelf uitdrukte.

Twee vliegen in één mep

Ik sluit zeker niet uit dat een pr-spindoctor de Toppers heeft ingefluisterd dat met een actie, als ontketend door Gordon, weleens twee vliegen in één klap kunnen worden gemept. Enerzijds is het vanaf nu een fraai politiek correct optreden van een trio, dat bij uitsluiting vanavond met een opgeheven hoofd de zaal kan verlaten. En anderzijds is het een briljante truc om álle homo’s Europa-wijd te mobiliseren, om vanavond in de telefoon te klimmen en via televoting vóór de erkend emancipatorische act van het Nederlands trio te stemmen. Dat zou zomaar eens nét de doorslag kunnen geven.

Of ze deze voorronde nou overleven of niet, Gordon heeft in ieder geval al één ding bereikt: dat Moskou wel drie keer zal uitkijken om met wapens en stokken op demonstranten in te slaan. Als ze de finale niet bereiken, dan gaat Gordon meelopen in Moskou. Met morele steun van Ronald Plasterk en de verzekering dat de NOS de uitzending van het songfestival afblaast, als men in Moskou weer zwaar over de schreef gaat.

Internationale aandacht voor homo-emancipatie is feitelijk nu al de mooiste prijs, die de Nederlandse inzending in de wacht kan slepen. Dus jongens: Shine! The song sucks but the message is okay.

Graphic shows those countries that have given an average of 10 or more points to another country in the last 5 years. (bron)
klik voor meer statistieken

 1. 3

  Ik vermoed dat men in Moskou, dan wel Poetin zelf, er echt schijt aan heeft wat men elders vindt. De wapenstok gaat er op/in, als de demonstranten ook maar enigzins over de lijn gaan, of het feestje verstoren. Misschien juist wel om te laten zien dat Moskou zich niets van buitenlandse kritiek aantrekt.

  En als ik eerlijk ben, ik gun Gordon wel een hardhandige ontmoeting met een paar Russische politie-Igors en hun wapenstokken… :)

 2. 4

  Misschien zetten ze die “omgekeerde HOMO” politie weer in?


  Maar er zijn buiten de politie genoeg andere homofobe christelijk orthodoxe kaalkopjes te vinden in Rusland die de demonstratie met geweld willen verstoren.

 3. 6

  “De drie Toppers zagen hun kansen de afgelopen weken toch wel slinken, vooral omdat de internationale connecties ons land zo goed als buitenspel zetten.”

  Potverdikke, zijn de internationale connecties de afgelopen weken dusdanig veranderd dat de kansen van de Toppers zijn geslonken? Of is dit misschien gewoon een onzin(zin)?

 4. 7

  Als ik trouwens iets begrepen heb van de eerste halve finale, dan is het wel dat de Russen volledig lak hebben aan de gevoelens over de grens. De presentatoren spraken vaker Russisch dan Frans of Engels en in de wachtpauzes en tussenoptredens werd nog eens even het wapentuig, de prestaties, grootsheid en strijdlust van de Russen verheerlijkt.

 5. 10

  Ik stel als politieke daad dat ik niet naar het Eurovisie Songfestival ga kijken!

  Hoef ik al die walgelijke acts ook niet te zien/horen…

 6. 15

  @12: nee, hoor… mee demonstreren in Moskou, dan zit je ’s avonds in de cel! Ik heb de test uit de andere draad gedaan en dit is mijn comming out! :roflol:

 7. 16

  Ik blijf het een goedkope truc vinden waarbij Gordon of Nederland niets te verliezen heeft.
  En natuurlijk interesseert het de politiek daar geen barst, en als ik goed nadenk bewijzen veel politici in het “westen” ook alleen lippendienst aan homobewegingen.

 8. 21

  @18 het is wèl een internationaal media-event inmiddels. Gordon heeft ook al de ForeignPolicy (fp.com geloof ik) gehaald.

 9. 24

  Dat hele Songfestival gebeuren is toch gewoon een Europees drama! Het gaat nergens meer over, laat staan over het muzikale gehalte! De gehele muziekindustrie wereldwijd loopt met een wijde boog om het hele Europese Songfestival heen, alleen naievelingen geloven nog in dit soort onzin! Wat mij betreft zou Nederland haar energie beter kunnen steken in het ter discussie stellen voor het afschaffen van dit met duur publieksgeld betaalde achterlijke achterhaalde liedjesfestival!

 10. 25

  Daarnaast is het ook toch wel mooi om te zien dat de meeste stemmen voor Turkije uit Nederland Duitsland en Frankrijk komen! Laat zien dat dat hele Europese Songfestival eigenlijk toch nationalistische belangen en vroegere verbonden vooropstelt!

 11. 27

  shoarma im laden, volgens mij bent u gewoon een autochtone nederlander die een beetje haat loopt te zaaien om half zeven ‘sochtends met uw kloppende drankhoofd.

 12. 29

  Het Eurovisie Songfestival is gewoon de meest bizarre en tegelijkertijd schattige spinoff van de Tweede Wereldoorlog. Ongevaarlijk, totaal insane en toch iedereen gelukkig: uniek in zijn soort! Bovendien doet het de argeloze burger beseffen dat ie op een bijzonder divers continent woont. Behouden dus dat mag best enkele tientallen miljoenen euros gemeenschapsgeld kosten.

 13. 31

  @29: Ik zie het meer als iets gevaarlijks. Het versterkt overduidelijk nationalisme en zet aan tot xenofobie, net als het EK voetbal trouwens.

 14. 32

  Ik vraag me af of het nationalisme versterkt. Al die ex-Joegslaviëlanden stemmen bv op elkaar. Het wedstrijdelement is ook niet zo groot en waar het er bij voetbal nog wel eens grimmig aan toegaat, daar is de zwaarst overtreding bij Eurovisie vals zingen.

  Zijn er trouwens meer mensen die het idee hebben dat Gordon stiekem een slimme en vrij rustige man is, die om commerciële reden een irritant publiek imago heeft ontwikkeld?

 15. 33

  @32: Gewoonlijk stemmen ze niet zozeer allemaal op elkaar, maar stemmen de minderheden op hun “moederland” (kijk bv. naar de stemmen van Kroatië, Bosnië en Montenegro op Servië, van Bosnië op Kroatië en van Macedonië op Albanië).