De toekomst van energie in Nederland

In de afgelopen weken liet Tegenlicht van de VPRO in drie afleveringen zien wat de ontwikkelingen waren op het vlak van energie. Vooral in de aflevering van vorige week (volledig online te zien) werd duidelijk gemaakt dat het nu al mogelijk is om op grote schaal over te schakelen op zonne- en windenergie.
Belangrijk struikelblok bij het overschakelen is het gevestigde belang in de huidige situatie. Er valt nu veel geld te verdienen aan het in stand houden van de verspilling.
In de uitzending van aanstaande maandag gaan Ad van Wijk (CEO van Econcern), Peter Blom (CEO van Triodos bank), Wubbo Ockels (ruimtevaarder en hoogleraar TU Delft) en Willem Vermeend (voormalig minister en ondernemer) in discussie over manieren om beweging te krijgen in alternatieve energie in het achter lopende Nederland.
Hier een korte preview speciaal gemaakt voor de Sargasso bezoekers.

U kunt ook een beetje meehelpen op dit punt door de feedin petitie te tekenen. Daarin wordt gevraagd om snel een fatsoenlijke regeling te maken voor het terugleveren van energie door particulieren aan het net, zoals ze dat in Duitsland al kennen. Een belangrijke stap om mensen te stimuleren zelf aan de slag te gaan.

 1. 2

  Nederland kent al een terugleververgoeding. Niet zo hoog als de Duitse en niet zo goed geregeld, maar hij is er wel. Hij mag nog wel wat aangescherpt worden.

  Maar ik betwijfel of we zo ver moeten gaan als het Duitse model van het terugkopen van zonnestroom voor circa 5x de marktprijs (50 cent versus circa 10 cent marktprijs).

  Eerst maar eens iedereen aan de slimme meter, zodat je precies kan zien hoeveel energie je verbruikt.

  En natuurlijk iedereen een andere deurbel…

 2. 4

  @Bontenbal: Belangrijkste is volgens mij dat een feedin regeling gegarandeerd voor een lange periode blijft bestaan. Dat is het grote euvel in Nederland. Maatregelen komen en gaan net zo snel weer weg. Niemand durft op basis daarvan te investeren.

 3. 5

  Lieve mensen,

  Als je dit serieus wil benaderen, moet je niet beginnen over een deurbel.

  Ook al zit er misschien wel een kern van waarheid in.

 4. 7

  Interessant. Uiteraard trachten achterstand weg te werken, of zelfs revolutionaire stappen voorwaarts. Want kijk aan, ook Vermeend van de partij (voorzetje m.b.t. 1200-1800 windmolens op de Noordzee reeds een week of wat terug bij P & W gegeven (nietwaar esgigt?)).

  Maar is en blijft het struikelblok niet ook hier *gaan we weer* het ontbreken van een eenduidig (of half-om-half) duurzaam EU- (energie)beleid? Nederland als klein spelertje op de energiemarkt ?

 5. 8

  @Emil
  Echt Emil, die new age koppeling met duurzaamheid is al niet best maar als je met Icke komt (zie je diary link) ga je down the drain als serieus mens.

  Uit de Wiki:

  At the heart of Icke’s theories is the view that the world is ruled by a secret group referred to as the “Global Elite” or “Illuminati,” which he has linked to The Protocols of the Elders of Zion, an anti-Semitic hoax.[3][4] In 1999, he published The Biggest Secret, in which he wrote that the Illuminati are a race of reptilian humanoids known as the Babylonian Brotherhood, and that many prominent figures are reptilian, including George W. Bush, Queen Elizabeth II, Kris Kristofferson, and Boxcar Willie.[3][5]

  Reptielen die ons regeren?
  En die theorieën luister jij naar?
  Dat moet oplossing brengen?

 6. 11

  @ HansR,

  het zou prettig en nuttig zijn tav het onderwerp als we ons zouden richten op het leveren van bijdragen die het inzicht in en een voortvarende aanpak van het onderwerp vergroten, cq versterken

  nitpicking over wie wat waar wanneer precies heeft gezegd en wat niet goed geplaatst kan worden, valt daar wmb niet onder

  ik denk dat velen benieuwd zijn naar je inhoudelijke bijdrage. Ik iig wel

  cheerio,

  Emil

 7. 13

  @ steeph, daar vertrouw ik ook zeker op.

  En ook de kleine dingen zijn wat waard en zoals uitgelegd zijn 200 miljoen deurbellen samen best groot.

  Maar goed, ik hoef ook niet meer overtuigd te worden. Het gaat een beetje om de mensen die nog overtuigd moeten worden, die zappen weg als het begint over een deurbel.

 8. 14

  @Emil
  …nitpicking…

  Emil,

  Je bent er niet op vooruit gegaan en niet veranderd. Heb je niks geleerd van je logexercitie hier? Het is geen nitpicking. In discussie over duurzaamheid gaan met een Icke-adept en een New Age aanhanger is niet niks. Daar moet je even over nadenken, de basis beschouwen en even in retraite.

  Persoonlijk kom ik daaruit met: NOOIT. VAN MIJN LEVEN NIET. DE HUFTERIGE ONZIN DIE DEZE WERELD TEISTERT IS AL GROOT GENOEG.

  Nitpicking!
  Hoe komt ie erbij.
  grmblgrmblgrmbl…

  Basics!
  Uitgangspunten.

 9. 15

  a) zijn alle duurzamebronnen pas rendabel bij een olieprijs van 250 USD per vat niet voor niets wordt er altijd geroepen dat het over 10jaar rendabel is
  b) indien de prijs op 250 USD zit, dan zal de economie imploderen en verbruiken we dus niets meer…dat soort nivo’s kan niet gehanteerd worden
  c) wanneer de olie “op” is dan moeten alle “olie” vebruikers overschakelen op “duurzaam” dit zou ten gevolg hebben dat heel nederland in de schaduw zit (omdat boven al onze hoofden zonnen panelen zitten) en hierboven nog windmolens

  wij betalen nu 7-9ct per kwh (gas/kolen) in frankrijk…volledig co2 neutraal!!! betalen ze hooguit 3-4ct! naar mijn weten is noorwegen de goedkoopste vanwege waterkracht…(waterkracht: werkt altijd, geen problemen met wind/zon)

  ja ik chargeer, en duurzaam en besparen is goed, maar of je maakt keuzes (veel minder economische groei/welvaart en vooruitgang) of je investeerd in (ook) andere technieken!

 10. 19

  @sikbock,

  Net zo eenzijdig als het beeld van de fossiele brandstofadepten met hun monopoliepositie op energie? Leg mij eens uit waarom nieuwe technologieën zo nodig tegen gehouden moeten worden?

 11. 21

  Ik ben overigens ook benieuwd of overheden duurzame energie actief gaan tegenhouden als men besluit kerncentrales te gaan bouwen. Anders halen ze de investering er nooit meer uit. Het zou toch wat zijn zeg, dat burgers onafhankelijker worden wat betreft hun energievoorziening. Een gotspe Sikbock! Kernenergie zal op lange termijn waarschijnlijk een stuk duurder uitvallen dan zonne- en windenergie. Maar je zult het moeten afnemen, want het afschrijven van een kerncentrale duurt een halve eeuw ofzo.

 12. 22

  Jammer hoor, dat in de feedin’-petitie pas na vier moeizame alinea’s duidelijk wordt waar je voor tekent. Met zo’n tekst ga je geen duizenden handtekeningen halen.

  En verder, als zelfs een grote goed georganiseerde bedrijfstak als de glastuinbouw – zij wekken electriciteit op uit de productie van warmte en CO2 – hard moet knokken voor ruimere toegang op het electriciteitsnet, dan vrees ik het ergste voor de kleine leverancier in zonne- en windenergie.

 13. 23

  @Emil#20
  Graag gedaan hoor.

  Maar je clickme-link maakt het er echt niet beter op.
  Managers en Zen.

  Managers zijn de monniken van de moderne tijd en Zen wordt gebruikt door elke idioot die de wereld niet meer begrijpt maar toch een beetje mee wil tellen. Oibibio is ook failliet.

  Ondanks dat er best wel waarheden in staan, het zijn toch ook gemeenplaatsen voor een bepaald volksdeel, voor een subcultuur waar je blijkbaar jezelf toe rekent. De oplossing die gegeven wordt is het afzweren van de samenleving. Precies dat wat de christenen na het jaar 0 deden. Ondergang van de samenleving als oplossing van de problemen. De apocalyps als oplossing en bevrijding. Zen als messias.

  Lijden en Liefde. Het is een referentie naar het christelijk ideaal en staat bol van citaten van mensen die ergens wel een positief aan de wereld hebben nagelaten maar verder ook geen oplossing konden bieden.

  Je bent lucht Emil, gebakken lucht.
  Je verkoopt flauwekul onder het mom van wetenschap. Je bent een ernstige kruiwagen zand in het rad van deze samenleving. Jou soort is de oorzaak dat we naar de kloten gaan want niemand bemoeit zich meer met de werkelijke problemen. Het gevolg is de ondergang van de samenleving. Maar niet door de problemen die we hebben maar omdat jij en je soortgenoten de non-spirituele samenleving regelrecht saboteren met je referentie aan onzinnige en onware religie.

  Je bent ernstig gestoord.
  Je bent religieus.

  Maar ik heb wel gelachen hoor.

 14. 24

  Er zijn een aantal punten die men met betrekking tot de feed-in regeling in het hoofd moet houden:

  1) Netverbinding. De Duitse regeling verplicht stroombedrijven om voor de verbinding met het stroomnet te zorgen. Zonder deze regel kom je op veel onduidelijkheid, onzekerheid en hoge onderhandelingskosten uit.
  2) Degressie. De mensen die roepen dat de Duitse vergoeding voor deze of gene energiebron te hoog is houden er geen rekening mee dat de vergoeding van jaar tot jaar daalt. Zonder te dalen zou de regeling daadwerkelijk te duur worden. Echter, zonder een hoge vergoeding in de beginperiode van een technologie kan er nooit een markt ontstaan – en de daarbij geassocieerde kostendalingen door schaaleffecten, ontdekking, etcetera ook niet.
  3) De stroommarkt. Het is aangetoond dat de beschikbaarheid van windenergie de prijs voor stroom heeft gedrukt. Dit ligt aan de structuur van de stroommarkt, waarin de prijs van de duurste centrale de algemene prijs op de beurs zet. Op windrijke dagen moeten er minder van die centrales aan, en wordt de algemene prijs gedrukt. Dit alleen al heeft de investering van Duitsland in windenergie terugbetaald.

  In het algemeen is het stroomnet zelf erg belangrijk. We lopen achter op het gebied van technologiën die duurzame stroom opwekken. Wat ooit shell solar was zit nu bijvoorbeeld als een joint venture in Duitsland. Op het gebied van een slimmer stroomnet is er echter nog weinig gebeurt wereldwijd, en het past goed binnen de capaciteiten die Nederland op het gebied van infrastructuur heeft.

 15. 26

  @7

  Wel een beetje jammer dat Vermeend tijdens de uitzending van P&W door die schreewlelijk van de PVV werd gekleineerd. Zijn punt kwam niet helder naar voren en hij had haar áls hij de cijfers paraat had in een paar zinnen helemaal kunnen vloeren. Nu verzandde het in een jammerlijke wellis nietes discussie.

  Ik snap overigens niet dat men dergelijke plannen niet in stukjes ophakt en ze gefaseerd presenteert, 1200 windmolens klinkt als een hele hoop; 10 projecten van 120 molens weer niet. (m.i. althans; en zijn de meerkosten van het opdelen van die plannen nou zo hoog? Ik kan me alleen voorstellen dat de connectie met het grid iets duurder is). Zeker zo belangrijk is het opvangen van de pieken (als het niet waait), daar hoor je politici gemakshalve zelden over. Helaas…

 16. 27

  @Perik: Ja, lastig geformuleerde petitie. Maar…. Sinds dit postje zaterdag is de teller al wel van 311 naar 555 gegaan. Volgens mij komt die duizend er wel.
  (Maar eigenlijk moeten het er 100.000 zijn)

 17. 31

  Ik was gevraagd naar bronnen

  bv http://www.zonnepanelen-info.be/

  Een pv-paneel met een oppervlakte van 1 vierkante meter levert per jaar ongeveer 100 kWh. Het gemiddelde gebruik van een gemiddeld gezin is 3500 à 4000 kWh per jaar.

  dus ik moet 40m2 voor mijn huishouden hebben, maar
  – ik wil het ook warm hebben?? Kwh (onbekend)
  – ik wil ook mijn auto kunnen rijden, stel 1kwh/km (bron NRC) dat is dus nog 60000 KWH voor ons alleen (ja ik rijd veel 2 autos)

  Voorts hoor ik in tegenlicht alleen maar verhalen over subsidies! ! !

  Kortom mijn hele huis is 33keer bedolven onder de zonnecellen.

  4 miljoen huishoudens x 4000kwh= 16 miljard kwh x 22ct = 3.5 miljard euro (alleen de electra rekening vandaag) zoals gemeld indien de auto hierop ook moet rijden en de kachel gaat dit FORS ! ! omhoog

  nu gaan alle “GROENE” subsidie scenarios ervan uit dat de prijs stijgt en dat hiermee groen rendabel wordt….

  – indien ik moet overschakelen (gas/auto) dan is groen voorlopig (20jaar) niet dekkend(ruimte/capaciteit)
  – indien de rekening met 30% stijgt (huidige subsidie) dan ontrek je 1 miljard bij de huishoudens
  – en dan hebben we het nog niet over het prijs verschil tussen de gasprijs electra….
  – en de werkgelegenheid

  dus kortom doorgaan met investeren! maar ook kerncentrales bouwen svp! tegen een kwh prijs van 4-6 ct ipv 22ct…
  want anders betalen we straks 30ct en kunnen we de energie behoefte niet dekken!!