COLUMN - Een jaarlijks terugkerende grap onder progressieven in de VS is dat Fox News iedere kerst weer een ‘War on Christmas’ verzint. Daar sensationaliseert dit propagandakanaal dan steevast een handjevol obscure voorbeelden bij. Een of andere of ander schooltje waar er voortaan ‘Happy Holidays’ op de ouderbrief staat in plaats van ‘Merry Christmas’ om niet-christenen in te sluiten; een kerstboom die dit jaar achterwege blijft op een dorpsplein.
Het is een vrij doorzichtige poging om te polariseren: zolang de aandacht gericht blijft op de culture wars, gaat het niet het over de onevenredige invloed van grootindustriëlen en Wallstreet op de politiek of miljardairs die nog eens 20% belastingkorting krijgen terwijl tienduizenden veteranen met psychische problemen in de goot liggen of de bizar hoge medische kosten die zorgverstrekkers rekenen, om maar een paar voorbeelden te noemen.
In Nederland kopieert men dat sjabloon in miniformaat, maar daar lijken culturele conservatieven zich vooral op Pasen te concentreren. Deze week was het weer de beurt aan geriatrisch geval Syp Wynia om de noodklok te luiden. Daar Wynia blijkbaar zelfs tezeer een fossiel aan het worden is voor Elsevier Weekblad mag hij tegenwoordig de knorrepot uithangen in de Telegraaf, de krant voor wit-populistisch Nederland.
Waarom, o, waarom, verzucht opa Syp, moet er tegenwoordig toch elke keer gemorreld worden aan onze feestdagen? Vanwaar die niet-aflatende zucht om christelijke feestdagen weg te geven. De sterkste voorbeelden die Wynia daar kennelijk van kan bedenken dateren uit 1995, 2006 en 2017. Schering en inslag, die weggeefzucht, zoveel is wel duidelijk.
Ondertussen liggen de paashazen en -stollen ieder jaar weer weken van tevoren in de schappen van de supermarkt, kan men zo’n beetje bij elke kinderboerderij en amateurvereniging met de koters paaseieren zoeken, en hoeft men heus niet naar Naarden af te reizen om de Mattheüspassion te beluisteren.
Dankzij de EO is de lowbrow-versie van het Passiespel inmiddels een jaarlijks terugkerend nationaal tv-evenement geworden, qua populariteit vergelijkbaar met het Eurovisie Songfestival, en minstens zo campy.
Als onze christelijke cultuur ergens van verslapt, dan is het wel het domme gesomber van witte mannen van middelbare leeftijd, die hun prostaatproblemen projecteren op de cultuur, die zij vervolgens een gebrek aan viriliteit verwijten.
Reacties (20)
@0
[ waar er voortaan ‘Happy Holidays’ op de ouderbrief staat in plaats van ‘Happy Holidays’ ]
Je bedoelt:
waar er voortaan ‘Happy Holidays’ op de ouderbrief staat in plaats van ‘Happy Christmas’
@1
De vloek van iedereen die een ander wil verbeteren: zelf verbeterd worden. ;)
‘Merry Christmas’ is wat jij en Prediker bedoelen.
@0
Een groot deel van het electoraat is cultureel conservatief, maar zou wel die (socialistische) belastingmaatregelen ingevoerd zien die jij beschrijft. Dat deel kun je dus vangen door te verkondigen dat je als enige het culturele conservatisme vertegenwoordigt tegen een tsunami van al die globalisten.
@0: En zelfs als, dan nog? Kijk het is leuk dat ik morgen vrij heb, maar ik ga daar niets religieus mee doen. En dat geldt voor meer dan driekwart van de mensen in mijn stad precies zo. Het paaseitje en de choco paashaas komende zondag en maandag (en voor de masochisten onder ons: Het bezoek aan de regionale meubelboulevard) zijn voor de meeste mensen ook eerder een stukje feestcultuur dan een religieuze belevenis. Dat is al decennia zo, dus als Syp het over gemorrel aan christelijke feestdagen heeft, voert hij een achterhoedegevecht.
@2: [ ‘Merry Christmas’ is wat jij en Prediker bedoelen. ]
Ja, merry! Als je eenmaal op het verkeerde been gezet bent… ;)
Pasen, dat was toch een soort van Suikerfeest, lekker los gaan na het vasten?
@2 – In Engeland zeggen ze altijd “Happy Christmas”. Vraag maar aan John Lennon.
@5
Nee, niet altijd.
@5
Ach, ook hij wisselt hij het af: in de lyrics komt zowel ‘Happy Christmas’ als ‘Merry Christmas’ voor. Maar goed, in het Nederlands zul je ook zowel ‘Gelukkig’ als ‘Zalig’ Kerst toegewenst worden.
@4:
Mmmmmh, “merry Christmas”:
Een merrie met de kerst en een hengst met nieuwjaar zei de paardenslager tegen de slachter ;-)
Ik ben wel erg benieuwd waar Wynia dit op baseert:
Het lijkt me op zijn minst zwaar overdreven. In plaats van verregaande plannen zal het misschien ergens een keer gesuggereerd zijn. En ik geloof er ook geen barst van dat het om zowel tweede kerstdag, tweede paasdag als tweede pinksterdag zou gaan. Waarschijnlijker lijkt me dat is gesuggereerd om één van die drie af te schaffen als feestdag.
Weet iemand waar Wynia dit vandaan haalt?
@0 , ja
Hoeveel culturele feestvraat! wil extreemrechts nog meer vernietigen?
De idioterie van die dagen, doet mij, persoonlijk, enkel nog maar meer *verlangen* naar de dagen daarna. Wanneer al dat Heerlijks voor een paar centen verkriigbaar is, voor het naar de voedselbanken gaat. Win-win. Ik een paar kilo erbij, voor weinig geld! (tongue in cheeky)
@9
Wynia is een opportunistisch complottertje, check zijn uitspraken. Oldskool-> Wierd Duk
@9: Waar Wynia het vandaan haalt? Om te beginnen uit lijstjes die hij zelf voor Elsevier samenstelde. Het zijn/waren overzichten van gebeurtenissen die volgens hem bewijzen dat de NL sameleving “islamiseert”. Ik ga naar die ranzigheid niet linken.
In mei 2017 verscheen een artikel in Trouw over drie remonstrantse theologen die voorstelden 2e Pinksterdag te schrappen (omdat die gen enkele christrelijk betekenis heeft) en van het Suikerfeest een nationale feestdag te maken
In dat artikel stond ook: “Begin jaren negentig al stelde de Raad van Kerken voor om Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag in te ruilen voor feestdagen van andere godsdiensten. Bisschop Muskens deed in 1999 dezelfde suggestie als de remonstranten nu doen”.
Ook in Trouw, maar dan in 2006: plan van het CNV om de tweede paas- of pinksterdag als vrije dag in te ruilen voor een erkende islamitische feestdag als het Suikerfeest of het offerfeest is van de baan.
In 2004 werd in een Volkskrant-artikel ook gewag gemaakt van het idee: “De discussie over feestdagen van niet-christelijke godsdiensten is niet nieuw. In 1994 lanceerde W.R. van der Zee, de toenmalige secretaris van de Raad van Kerken, het idee om verplichte vrije dagen op bijvoorbeeld tweede paasdag en tweede pinksterdag in te ruilen voor feestdagen van andere godsdiensten in Nederland”.
Een originele bron (van de Raad van Kerken zelf dus) heb ik niet kunnen vinden.
Kortom: het klopt op dat met regelmaat het idee wordt besproken één, misschien zelfs twee christelijk feestdagen af te schaffen (vanuit christelijke optiek: omdat ze er qua geloofspincipes niets mee hebben) en er een andere nationale feestdag voor terug te bedenken |(bijv. Suikerfeest). Dat vooral om uiterst pragmatische redenenen: zorg dat het volk het totaal aantal feestdagen behoud.
Ik heb tot nu toe die Wynia nooit gevolgd en moest nu in een paar artikelen van hem duiken. Wat een idiote en ook gevaarlijke bagger produceert die man. Er zou eens een jurist naar moeten kijken of er geen aanklacht wegens staatsgevaarlijkheid of anderzins mogelijk is.
@12: Hoe oud is het volgende voorstel wel niet?
Schaf ALLE religieuze vrije dagen af en geef die als vrije dagen terug aan de werknemer. Geef de werknemer het recht een aantal vrije dagen als religieuze dagen op te nemen zonder dat de werkgever dit mag weigeren.
De druk is er welzeker. Wie dat niet voelt mist een antenne.
@14: Wie dat wel voelt leest de verkeerde krant.
@13: enig idee waarom dit idee in India nooit is geadopteerd?
Hint: grote gemengde families met BEHOORLIJK invloedrijke bigpapa’s
@16: Is India de maatstaf voor deze ideeën?
@17: Wat in India in ieder geval wel speelt is dat Dalits (de onaanraakbaren) uit protest tegen het kastestelsel zich bekeren tot andere religies. Ze stapten in 2006 over op boeddhisme, christendom, Jainism en Sikhism. Zulke acties kwamen ook voor in 2007 en vorig jaar.
Nu heeft dat een noodzaak, maar laat wel zien dat inruilen van geloof geen onmenselijke opgave is.
Wat #16 er verder mee bedoelde: geen idee…
@18: [ uit protest tegen het kastestelsel zich bekeren tot andere religies. ]
Als dat zo makkelijk gaat, dan zijn zij volgens mij niet echt religieus geweest. Maar wel een slimme zet als onaanraakbaar met de religie samenhangt.
Kennelijk was ik niet de enige die kritisch reageerde, want Wynia wijdt op zijn blog een stuk aan de fel afwijzende reacties.
Dat mensen zoals ik zich afvragen ‘waar heb je het over?’ bewijst volgens Wynia gewoon zijn gelijk. Hij heeft kennelijk een gevoelig punt te pakken!
Tja, da’s toch een beetje als in 1889 beweren dat liberalen ten faveure van de Joden alle christelijke cultuurgoederen in de uitverkoop zetten, en als er dan felle tegenreacties komen dat dit gezwets is, die tegenreacties aanvoeren als bewijs dat er echt wel wat aan de hand is.
Ik word zo moe van die genieperige ophitsers.