De Rapper en de President

Er is een ramp voor nodig om mensen de ogen te doen openen. Zo leidt het drama in New Orleans tot aanzwellende kritiek op het functioneren van George Bush. Het jammere is alleen dat nu juist de olijke wereldleider met de goeie golfdrive geen overdreven schuld of verwijtbaarheid ten deel valt. Het is meer een onderbuikreflex om uit een onoverzichtelijke brij van factoren uitsluitend de grote baas ter verantwoording te roepen. Er speelt namelijk veel dat volledig voorbij gaat aan de bevoegdheden en het beperkte begripsvermogen van de president. Dubya kan nauwelijks verantwoordelijk worden gesteld voor al veel langer bestaande armoede in en rondom New Orleans. Ook raciale ongelijkheid is al ouder dan twee presidentstermijnen. Het voorkomen van natuurrampen is een goddelijke kracht die zelfs de biljoen gebeden van Bush niet op hem hebben doen neerdalen. En hoe zit het precies met de lokale bestuurders die onder aanvoering van burgemeester Nagin misschien zelf ook een deel verantwoordelijkheid dragen?

Uiteraard is het met de capaciteiten en prioriteiten van de president goed mis. De beweegredenen rondom de uitzending naar Irak maakten dat al klontjeklaar. Maar met de recente herverkiezing van deze president kozen de Amerikanen in meerderheid voor een combinatie van charismatische gewoonheid, contouren van een (zogenaamd) niet bemoeizuchtige overheid en een dosis eigenbelang/zelfbescherming in een wereld van dure brandstoffen en gevaarlijke terroristen. De ramp in New Orleans toont aan dat Bush’ uitstraling het met name moet hebben van cowboytaal naar het buitenland, maar dat hij niet erg sterk is als het de hulp aan noodruftigen betreft. De terughoudende overheid krijgt gestalte in een haperend op gang komende hulpverlening en met uitsluitend politiebescherming om de eigendomsrechten nog enigszins te beschermen. En de dreiging van dure benzine en islamitische gekken verbleekt bij nader inzien bij een uithaal van moeder natuur. Dit alles levert een keiharde les in realiteit op. Zo’n les is evenwel altijd onverdiend en de getroffenen verdienen alle recht op razernij. Maar het heeft iets gemakzuchtig ‘LPF-erigs’ om vanaf de zijlijn Bush met de ganse erfzonde van Katrina op te zadelen. Als het menselijke leed niet zo schrijnend was, dan zou een sneer als die van rapper Kanye West vermakelijk zijn in zijn aandoenlijke simpelheid:

I’ve even been shopping before even giving a donation so now I’m calling my business manager right now to see what’s the biggest amount I can give. Just to imagine if I was down there, those are my people down there so anybody out there that wants to do anything that we can help with the way America is set up to help the poor, the black people, the less well off as slow as possible. I mean, Red Cross is doing everything they can. We already realize a lot of people that could help are at war right now fighting another way, and they, they’ve given them permission to go down and shoot us.
(..)
George Bush doesn’t care about black people.

Reacties (16)

#1 Anne

Hu? Er valt Bush dus wel het e.e.a. te verwijten:

a. Hij heeft het budget voor dijkonderhoud met 71 miljoen teruggebracht, terwijl wetenschappers voortdurend waarschuwde dat dijkverzwaring nodig was.
zie: http://www.findarticles.com/p/articles/mi_qn4200/is_20050606/ai_n14657367

b. De nationale garde, die gebruikt wordt voor dit soort calmiteiten, zitten veelal in Irak (waar ze overigens niet voor getraind zijn).

c. Beloftes van hulp worden niet nagekomen, sterker nog, buitenlandse giften om hulp worden afgeslagen met het argument dat de VS Katrina en Irak aankunnen (nou, dat blijkt).

d. Dit soort orkanen zijn het gevolg van het opwarmen van de Golf van Mexico, een gevolg van Global Warming dus, een fenomeen dat door Bush nog altijd ontkent wordt, ook dit valt hem zwaar aan te rekenen. Dit soort stormen worden al jaren door wetenschappers voorspelt.

e. Terwijl de mensen in New Orleans gestrand zijn, is de Amerikaanse federale regering vooral bezig houden met het gekunsteld laag houden van de olieprijs. Sterker, lokale pomphouders (die al tijden geen olie meer aangevoerd krijgen, want dat kwam veelal uit het getroffen gebied) is verboden een hogere prijs te rekenen.

Er valt meer mensen wat te verwijten, meer instanties en de overwaardering van bezit in Amerika (men maakt zich drukker over gejatte pampers van Wal-Mart, dan om de ecologische en humanitaire ramp in New Orleans).

Dit is zeker ook politieke incompetentie. En laat Bush en consorten je niet van het tegendeel overtuigen!

 • Volgende discussie
#2 Anne

Nog een link over Global Warming en de orkaan:

http://scoop.agonist.org/story/2005/9/1/94538/65766

Nog een link:

http://davidbrin.blogspot.com/2005/08/louisiana-suffers-for-ws-elective.html

nog een (FEMA is de organisatie die aan rampenbestrijding moet doen namens de federale overheid):

http://delong.typepad.com/sdj/2005/09/impeach_george_.html

nog een paar:

http://billmon.org/archives/002120.html
http://www.sploid.com/news/2005/09/01/fema-directing-donations-to-rev-
pat-robertson-123509.php

Dat lijkt me wel even afdoende.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Banzai

Nog een rapper tegen Bush:

“Someone’s tryin to tell us something
Maybe this is God just sayin’ we’re responsible
For this monster – this coward that we have empowered
This is Bin Laden
Look at his head noddin’

Maybe we can reach Al Qaeda through my speech
Let the president answer our high anarchy
Strap him with a AK-47, let him go fight his own war
Let him impress daddy that way
No more blood for oil, we got our own battles to fight on our own soil
No more psychological warfare to trick us to thinking that we ain’t loyal
If we don’t serve our own country, we’re patronizing our hero
Look in his eyes, its all lies
The stars and stripes, have been swiped
Washed out and wiped and replaced with his own face”

Mosh – Eminem

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Mark

@Anne: Een uitgebreide uiteenzetting. De vraag is natuurlijk hoe zwaar deze punten Bush belasteren voor deze natuurramp. Het is onwaarschijnlijk dat als het budget (a) in 2006 niet was gereduceerd, dat dan de ramp was voorkomen. Punten c, d en e klinken tamelijk vergezocht en in elk geval ook nauwelijks punten die de catastrofe op Bush’ conto kunnen schrijven. Alleen punt b had misschien achteraf wat gescheeld. Maar als alle landen dat soort strijdkrachten altijd voor binnenlandse aangelegenheden zouden reserveren, dan resteert er weinig ruimte voor grensoverschrijdende hulp (maw als Bush motieven voor Irak nou echt zuiver waren geweest, dan is het een opeens wel acceptabel dat de garde niet paraat staat voor het binnenland).

@Banzai:
HAVE YOU FORGOTTEN
I BEEN THRU THE FIRST TERM OF ROTTEN
THE FATHER ,THE SON
AND THE HOLY BUSH
(..)
DEJA BUSH
CRUSHED BY THE HEAD RUSH
15 YEARS BACK
WHEN I WROTE THE FIRST BUM RUSH
SAW YOU SALUTE
TO THE THEN
VICE PREZ
WHO DID WHAT RAYGUN SAID
AND THEN BECAME PREZ
HIMSELF WENT FOR DELF
KNEE DEEP IN HIS DAMN SELF
STUCK IN A 3 HEADED BUCKET
OF TRILATERAL BUSH-IT
(..)
AINT THAT A BUSH
SON OF A BUSH IS HERE
ALL UP IN YOUR ZONE
YOU AINT NEVER HEARD SO MUCH SOUL TO THE BONE
I TOLD YALL WHEN THE FIRST BUSH WAS TAPPIN MY PHONE
SPY VS SPY
CANT TRUSS EM

Public Enemy – Son of a Bush

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mark

@Banzai: en nog eentje…

“You and Saddam should kick it like back in the day / With the cocaine and Courvoisier / But you build more bombs as you get more bold / As your mid-life crisis war unfolds.”
Beastie Boys – In a world gone mad [mp3]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Mark

Vragen aan George Bush (DC Lama met de Osdorp Posse) [wmv, 36 MB]

En in die nieuwe ’15miljoenmensen’ van Lange Frans en Baas B (“Dit is het land van”), zit ook een verwijzing in de trant van “Dit is het land dat ten oorlog trok tegen Irak / Want Bush heeft Balkenende in z’n zak.”.

En iedereen altijd maar zeggen dat rappers het alleen maar over blingbling en ho’s hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mark

@mezelf: Gaat lekker zo met de reacties onder mijn bericht. (Carlos betaalt de medewerkers sedert kort uit proportioneel aan het aantal reacties)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Larie

@Mark: Ik gun je wel een duitje.
Het is een evenwichtige post die je hier hebt neergezet, een kleine opmerking.
Ik ben er van overtuigd dat de wereld van rascisme wordt bevrijd op het moment dat mensen zich niet meer in een deelverband plaatsen door gebruik van “onze mensen, mijn broers en zusters en vooral ‘ons’.
Het is ‘wij’ menselijke bewoners van deze wereld en niet ‘ons’ en ‘wij arabieren’. etc.

Vorig jaar heeft Kofi Anan tijdens een belangrijke vn bijeenkomst uitgesproken dat negers (is hij zelf) zich niet als negers moeten gedragen maar als mens. Nog niet veel later deed die ophanden gedragen zwarte alwat oudere Cosby precies hetzelfde verhaal maar dan nog veel feller.

Valt het de oplettende lezer niet op dat nimmer “wij blanken” wordt gezegd en om nog even uw geheugen op te frissen een experiment wat ik in amsterdam rond 1999 uitvoerde (eerder genoemd maar willicht in de niche verdwaald):

Twee t-shirts geprint, een met zwarte vuist en dikke letters “Black power” en een met witte vuist “white power”. Surimaat droeg de zwarte vuist en ik de witte, naar buiten gegaan tugelaweg amsterdam-oost), surinaamse vriend liep gewoon en kon naar de lokale suup. Ik daarintegen werd met rood hoofd van schaamte na 5 (VIJF) stappen al lastig gevallen en beschimpt en na een paar minuten deed ik mijn t-shirt uit om het vege lijf te redden. geen grapje, heel bedreigend.

Waarom is dit , kan iemand mij overtuigen dat dit een goede zaak is?en waarom wordt er nu zo oeverloos geluld (excusez le mot even kort door de bocht) dat de witten de zwarten laten verrotten, so to speak.

Ik vind het vreselijk wat daar gebeurt en vind deze pots een oase van weldenkendheid,

dank

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mark

@larie: gevaarlijk experiment. Ben benieuwd wat er gebeurd was als u en de Surimaat elkanders shirt hadden aangedaan. Als jullie dan enige bekendheid hadden verworven in de buurt, hadden jullie tezamen door de straat kunnen lopen. (Vette beat eronder en een Postbus 51 spotje was geboren geweest geworden ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 mescaline

Larie je had me bijna te pakken. Een welgedachte post, zuiver op de graat en verdomd dat isie ook.

Maar in heel 240 miljoen Amerika is er *niemand* die dit zo op zou willen schrijven. Of lezen. Alweer een kwestie van verrassend perspectief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Carlos

Afgezien van de fijne rustige toon van de post blijft het bij me knagen: what if Katrina had destroyed Texas?

Larie, wat een bloedlink experiment daar in Amsterdam-Oost, maar wel nuttig! Het doet me denken aan een schoolgenoot (type: kakker) die in de jaren ’80 in het Gooi op een zaterdagavond zijn sokken over zijn broekspijpen rolden, zijn jas binnenstebuiten draaide en z’n bril ondersteboven zette om vervolgens middenin een groepje ‘dijkers’ te gaan staan en op een debiele toon te roepen: “Hallo ik ben ook een dijker, mag ik meedoen?!!”. Dergelijke stunts haalde hij wel vaker uit, M. heeft er heel hard door leren rennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Carlos

..en wat betreft de uitspraak: “George Bush doesn’t care about black people.” er staat mij iets bij dat Bush net na zijn aantreden ooit heeft gepleit voor het verbieden van de een bepaald porno-genre, het favoriete genre van The Horse overigens: ‘Blacks On Blondes’… dit is geen grap, maar heb nu geen puf meer om naar dit nieuws te googlen.

..en wat betreft kritiek op Bush, als Katrina het zetje is dat nodig is om die lamlul te impeachen so be it.. de zuiverheid van de redenering zie ik dan wel even door de vingers, in tijden van oorlog is alles geoorloofd en bovendien valt er nog wat recht te zetten met de Republikeinen wat betreft impeachment voor oneigenlijke redenen…

..maar mijn hoop op impeachment vervloog al snel toen ik zag dat de spindocters alweer aan het werk waren gegaan: die opgestroopte mouwen waren zeer doeltreffend en ook dat knuffelen met die twee feminine afro-americans (ik kies mijn woorden zorgvuldig, walking on rotten eggs..) was ook een zeer goeie zet !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Degtyarev Pekhotny

Misschien moet in een oase van redelijkheid Bush nog wat op zijn nieuwe gitaar tokkelen.

Het maakt mij ook niet uit wat de druppel is die de emmer doet overlopen. Ik hoop dat het feit dat ie een mislukt G-akkoord pakt op een gitaar terwijl op hetzelfde moment er een stad overstroomt en mensen sterven, of die idiote persconferentie met opgestroopte mouwen die 6 dagen te laat was, of het feit dat er troepen naar NO werden gestuurd om “het geteisem” dood te schieten terwijl die lui daar al dagenlang niks te eten en te drinken hadden, of kies anders een van de andere krankzinnige gebeurtenissen van de laatste tijd, welnu ik hoop dat dat genoeg ogen opent om er een einde aan te maken. En mijn hoop is zomaar niet vervlogen want ik geloof dat ze het nu echt beu zijn.

En hoe dat einde er precies uitziet maakt mij niet eens zoveel uit. Wat mij betreft hebben de amerikanen carte blanche. Ik had namelijk al een paar jaar een verschrikkelijke hekel aan dit ventje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Degtyarev Pekhotny

en dat gelul over “bevoegdheden” slaat helemaal alles. Sinds wanneer maakt een (republikeinse) amerikaanse regering zich zorgen over bevoegdheden ? Ze hebben altijd en overal alle bevoegdheden die ze maar willen. Maar nu er opeens op nationaal nivo wat levens gered moeten worden dan is er opeens een probleempje met “de bevoegdheden van de president”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Har

Wij hebben ook een partij die een terughoudende overheid nastreeft die zich eerst en vooral op de openbare orde en de behartiging van het economisch belang dient te richten. Dat heeft het zelfs tot speerpunt van onze regering geschopt, zonder dat hier vooraf een begrenzing of gewenst einddoel bij is gedefinieerd.
Better watch and learn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 mescaline

Gisteren was Bush zonder opgestroopte mouwen te zien in een ziekenhuis. Naast hem twee zwarten uit het vrijwilligerswerk, erg bedroefd kijkend. Bush kakelde als een idioot, een kip zonder kop, geen enkel benul van wat mensen willen horen en wat er nu gedaan moet worden. Een leeggelopen ballonnetje.

 • Vorige discussie