De Polderwachter & de Danseressen van Don Quichot

Foto: Nuon (cc)
Serie:

ACHTERGROND - De polderwachter kreeg de vraag of hij een verhaal wilde maken over windturbines. U weet wel: die moderne windmolens waarmee we zelf onze eigen schone groene energie op kunnen wekken. Maar hoe schildert hij ze af: Zijn het de reuzen waar Don Quichot tegen vocht of moeten we ze zien als vrolijke danseressen op het polderpodium? De polderwachter ziet de danseressen, maar als hij op internet kijkt of als hij het vraag aan zijn gasten in de polder dan lijkt het vaak vrij heftig: “Vogels worden doormidden gehakt”, “Man slaapt in auto na komst windturbine”. Dan wordt het een lelijk portret.

Wat is de polderwachter?

Een boswachter zonder bos, maar met weilanden. De polderwachter maakt wandelingen in de polder, op klompen, met een polsstok. Als ‘beeldend kunstenaar’ werkt hij aan de verbeelding van de polder. Niet met objecten, niet met schilderijen, maar met mooie, spannende verhalen en af en toe een indrukwekkende gebeurtenis. Nederlands enige polderwachter heeft zijn thuisbasis op Fort Maarsseveen aan de rand van de Bethunepolder in Maarssen. In deze polder vinden de meeste activiteiten van de polderwachter plaats.

Situatie Maarssen

In Maarssen denken mensen dat er plannen zijn voor windturbines. Voor zover Sargasso kan nagaan zijn het college en de raad van Stichtse Vecht (waar Maarssen toe behoort) tegen windturbines (opgenomen in het coalitieakkoord). De provincie Utrecht heeft alle gemeenten in juli 2022 gevraagd extra locaties voor windenergie aan te wijzen, omdat de balans tussen wind- en zonne-energie naar mening van de provincie scheef is. RTV Utrecht berichtte in december dat een aantal gemeenten windlocaties heeft aangedragen. Stichtse Vecht behoort daar niet toe en heeft in haar reactie het standpunt uit het coalitieakkoord herhaald.

De provincie kan op grond van de elektriciteitswet echter als bevoegd gezag optreden voor windenergie. De provincie Utrecht heeft in haar brief van juli technisch haalbare locaties voor windenergie ingetekend in de gemeente Stichtse Vecht.

De Danseressen van Don Quichot

Uit ervaring weet de polderwachter dat sommige verhalen sterker zijn dan de realiteit. Dus heeft hij zijn stalen ros gezadeld en is op pad gegaan. Naar plekken waar mensen turbines in hun achtertuin hebben. Om ook de mensen te horen die je normaal niet hoort, heeft hij bij alle huizen aangebeld met de vraag:

Hoe is dat: Een windturbine ‘in your backyard’?

…en als u nu denkt:

Ja, hij heeft gewoon geknipt en geplakt.

Dat klopt. De acht afleveringen over zeven bezoeken geven samen een beeld van hoe omwonenden en bezoekers tegen windturbines aankijken. Verwacht geen spetterende reportages over omwonenden die niet meer thuis slapen, eerder ouderwetse Hollandse nuchterheid en (zoals u van Sargasso gewend bent) nuance.

De podcastserie van 8 afleveringen kun je hieronder alle 8 kunt aanklikken om te beluisteren:

 

Reacties zijn uitgeschakeld