De Pers is next?

Lege Dag stand (Foto: Flickr/comicbase)

When it rains, it pours zullen we maar zeggen. Alsof het omvallen van de beurzen nog niet erg genoeg was valt nu ook de eerste gratis dode boom om: DAG is de ongelukkige en morgen verschijnt de laatste papieren versie van het forenzenblaadje. Op het internet maakt de krant een doorstart, maar zonder de “backup” uit het echte leven die bezoekers richting de online versie stuurt is ook de site gedoemd te verpieteren. Nu zal ik persoonlijk geen traan laten om het heengaan van deze krant, hij voegde wat mij betreft niets toe aan het medialandschap. Het vodje was bijkans nog sneller uit dan de gemiddelde Garfield-strip in de Telegraaf.

De directe concurrenten Spits, Metro en De Pers zullen er blij mee zijn. In de DAG stonden namelijk ook advertenties, en deze kunnen nu weer vrolijk door de andere partijen verdeeld worden. Maar ook drie gratis kranten lijkt teveel. Althans, de meeste “kenners” die ik erover spreek zijn het met elkaar eens: in Nederland is maar plaats voor twee gratis kranten. En vooralsnog lijken dat de Metro en Spits te zijn. Twee bijna identieke blaadjes, ware het niet dat de Metro zich lijkt te richten op de net meercellige forens, terwijl de Spits zich concentreert op de eencellige. De Pers zit een paar trapjes boven dit oergeweld, en probeert een hoger niveau te bereiken door meer diepgang en achtergrond. Of dat lukt laat ik aan andermans oordeel over, maar adverteerders lijken vooralsnog niet onder de indruk, en bezorgen de krant een verlies van 60.000 euro per dag.

Als je het mij vraagt, het concept is natuurlijk ook compleet verkeerd. Mensen die in de trein zitten en een krant lezen willen graag in korte tijd op de hoogte gebracht worden van het nieuws. Die zitten helemaal niet te wachten over een achtergrondstuk over het hoe en waarom van illegale wapenleveranties aan Sudan.

Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat De Pers het voorbeeld van DAG zal volgen. En dan zitten wij weer met die twee hersenloze blaadjes. Maar misschien is het nog niet te laat.

Aan u de vraag: Hoe kan De Pers zichzelf redden?

 1. 2

  Ik zou het erg jammer vinden als De Pers onderuit zou gaan. Ik vind het een verademing vergeleken met Metro en Spits.

  Een oplossing is misschien om betaalde abonnementen aan te gaan bieden. Voor de abonnees als bonus dan een mooi zaterdags magazine.

 2. 5

  Ik vind het geen van allen wat. DAG en De Pers zijn mij te links. Van objectieve berichtgeving heeft de meerderheid van het journaille nog nooit gehoord.

 3. 8

  Nee hoor, we zullen zeggen dat de Volkskrant objectief is. Wat is dan in godsnaam nog links? En of ik het er mee eens ben of niet, doet niet ter zake. Dat zijn lulopmerkingen. En ik heb het ook niet over Telegraaf of Fox, capiche?

 4. 10

  Dus alleen linkse kranten zijn niet objectief? Of bedoel je dat mensen, die links of rechts zijn niet objectief kunnen zijn? Het aloude argument, dat objectiviteit niet bestaat, maar op zijn best alleen benaderd kan worden, dus? Maar in dat geval kan de Volkskrant als uiterst gematigd linkse en van oorsprong katholieke krant wel als redelijk objectief gezien worden, net als iedere journalist, die zich enigszins aan de regels van het journalistieke spel houdt (hoor en wederhoor, checken van je bronnen e.d.). Al die zaken, die de internetnieuwsdiensten maar al te vaak volledig missen. Wat dat betreft is de schrijvende pers en de tv journalistiek betrouwbaarder dan de gemiddelde internetblogjes.

  PS: als je niet weet, hoe je het moet schrijven, moet je ook niet met Italiaanse termen gaan smijten, capisci, coglione?

 5. 11

  Tja, ik zal DAG ook niet missen. Maar ik vind het wel erg vervelend voor een vriendin van mij die er werkte en per vandaag op zoek kan naar een nieuwe baan.

  De Pers zou ik wel enigszins missen. Spits en Metro zijn copy-paste kranten. Persberichtenwerk. Leuk, maar zelden echt interessant en niet daar hoeven we er geen 2 van. De Pers zoekt het tenminste in eigen nieuws en heeft wat mij betreft het meeste bestaansrecht.

  En over dat links-rechts-verhaal. Ja, journalisten zijn overwegend links. Niet zo erg als GeenStijl en hun leger napraters wil doen geloven overigens. De journalisten streven heus wel naar objectiviteit, maar je kunt je eigen kijk op de zaak nooit helemaal uitschakelen.

  De oplossing: rechtse mensen moeten ook maar eens journalist worden, in plaats van gouden handdruk-jagende managers.

 6. 12

  Ik vind de Pers werkelijk een uitstekend krantje. Ik zal de DAG niet missen. Ik lees ’s ochtends gedurende mijn 10 minuten durend treinritje alle krantjes, alleen de stripjes en de horoscoopjes.

  Als ik op mijn werk ben dan download ik de Pers als PDF en lees ik m helemaal gedurende de dag.

 7. 14

  Jouw onderzoek is oud nieuws. Uit begin dit jaar….
  Schulden zijn gedaald naar 100000 per week sinds ze een meer economische draai hebben gemaakt.
  Daarbij duurde het voor Metro en Spits drie/vier jaar voor dat ze winstgevend werden. De Pers bestaat nu nog geen 1.5 jaar en met de nieuwe advertentie inkomsten zou ik niet zo makkelijk tot deze conclusie komen. Get the facts straight!