Exclusief: De onstuitbare opmars van de PtnD

Vruntjes, de charismatische politicus spreekt exclusief met SargassoWe zijn hier te gast in het statige huis van Harry Vruntjes, lijsttrekker van de PtnD. Deze charismatische politicus is bereid gevonden uit te leggen waar hij zijn onstuitbare opmars aan heeft te danken. Uiteraard zijn de sprankelende ideeën van deze geniale man genoegzaam bekend, maar voor het genoegen van ons publiek achtten wij het een aardig idee de vraag nogmaals te stellen: Mijnheer Vruntjes, kunt u vertellen waarde PtnD voor staat?

“Dat kan ik zeker. Zoals je al uit de naam kunt afleiden, de Partij Tegen Negatieve Dingen, maken we ernstig bezwaar tegen het bestaan en opkomen van zaken die niet positief zijn. Niet positief voor u, mijnheer Pennemans, niet positief voor de kiezers en niet positief voor Nederland. Ik durf zelfs wel te zeggen dat het uitermate negatief kan uitpakken, soms.”

Wijze woorden, maar kunt u uitleggen hoe u tot die conclusie gekomen bent?
“Natuurlijk, als je eenmaal ziet is het volkomen logisch. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Door jarenlange analyse van de Nederlandse maatschappij kunnen wij nu eenduidig vaststellen het goed is om je tegen dingen te verzetten die niemand dienen. En dat we dat heel concreet doen kan iedereen in ons programma lezen, we houden niet van vaag geklets maar we willen de problemen bij de naam noemen. We zijn tegen armoede en bureaucratie, mordicus tegen de luchtvervuiling en een verslechtering van het milieu en houden absoluut niet van spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen die in Nederland leven. We zien daarin ook een duidelijke toename van discriminatie, en dat is ontoelaatbaar. Duidelijker kan ik het toch niet zeggen, dacht ik.”

Dat blijkt ook wel uit de laatste peilingen, waaruit blijkt dat u op een overweldigende absolute meerderheid staat…
“Mijnheer Pennemans, ik loop al wat jaartjes mee in de politiek. En dan weet je dat de verkiezingen pas in het stemhokje worden beslist. Bovendien zie je nu duidelijk dat de andere gevestigde partijen, die jarenlang hebben zitten slapen, de succesvolle voorstellen uit mijn speeches hebben overgenomen. De PvdA heeft nu van de armoedebestrijding een speerpunt gemaakt en GroenLinks staat nu ineens aan de zijde van de Partij Tegen Negatieve Dingen waar het de luchtvervuiling betreft. En, als ik zo onbescheiden mag zijn, het mag geen toeval heten dat minister Donner met maatregelen komt tegen het terrorisme, dat als een uitermate negatief sociaal verschijnsel kan worden gekenschetst. Dan kunt u wel uitrekenen waar het kabinet haar ideeën vandaan haalde.”

Die recht-toe-recht-aan manier van communiceren, is dat de reden dat u vandaag de dag met bodyguards over straat moet?
“Natuurlijk. Als je de zaken zo expliciet benoemd, zo vurig probeert zaken te bestrijden die niet goed zijn, komen er altijd mensen die proberen dat te verhinderen. Zijn we niet voor. Maar we moeten ons niet door deze mensen laten muilkorven. Ik blijf zeggen wat ik denk. Ook als dat sommige in dit land een beetje pijn doet. Want dat is het, mijnheer Pennemans, veranderingen doen zeer. Maar ze zijn hard nodig. Wij van de PtnD hebben helemaal niets met passiviteit. Dat is niet de weg.”

Over veiligheid gesproken, u gaf laatst in een landelijke krant een helder betoog over de manier waarop Nederland met het moslimterrorisme diende om te gaan. Sluit die aan bij wat de regering op dit moment aan haar burgers presenteert?
“Nee, zeker niet. Ik denk dat ik na jaren papagaaien eindelijk eens met de harde waarheid op de proppen kwam: terrorisme is niet goed voor onze veiligheid, onze democratie en onze portemonnee. Ik heb er daarentegen weinig positiefs aan kunnen ontdekken dus is het een verschijnsel waar we hard tegen op dienen te treden. Zo simpel kan politiek soms zijn, en dat is taal waar kiezers wat mee kunnen dacht ik zo. Niet teveel vergaderen, maar de dingen bij de naam noemen. Handelen met een actieplan. Nu moeten we natuurlijk, en dat is een factor die wordt onderschat, wel onderscheid maken tussen gelovigen en hen die de naam van een religie besmeuren door onschuldige mensen te doden. Het is van belang dat we terroristen gaan zien als mensen die niet erg constructief bezig zijn. Als dat idee eenmaal in je brein heeft postgevat, volgen de andere ideeën vanzelf.”

Het is niet moeilijk te zien dat u met een dergelijk actieplan hoge ogen gaat gooien bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Maar de vraag waarop iedereen graag het antwoord wil weten: ambieert u de post van Minister-President als het zover komt?
“Ik ben bereid de verantwoordelijkheden te dragen als de kiezer mij daartoe opdracht geeft. De burger heeft uiteindelijk het laatste woord. En die zal, dat is mijn inschatting als overtuigd democraat – want de democratie, daar is iedereen binnen onze partij hartstochtelijk voor -, die kiezer zal wel door de ideeënarmoede van de andere partijen heen kijken. Want die zien niet dat je echt stelselmatig vóór verbeteringen moet zijn, dat juist dat de koers is waar ons land op dit moment het meeste behoefte aan heeft. Ik weet dat we daarmee niet ontkomen aan het maken van harde keuzes, zoals het kiezen voor een goed loonstrookje van iedere burger, en het omhooghouden van het imago van Nederland in het buitenland, maar dat is een situatie die een goede politicus niet uit de weg moet gaan.”

Met deze geïnspireerde conclusie zijn we aan het einde gekomen van onze uitzending. Wij hebben onze kijkers vooraf gevraagd of zij vragen hadden voor de welbespraakte politicus, maar we hebben slechts steunbetuigingen mogen ontvangen. Het lijkt erop dat Harry Vruntjes zijn koers voor de komende jaren genoegzaam en bevredigend heeft uitgestippeld. Een koers die volgens het recente onderzoek van Maurice de Hond onder de Nederlandse bevolking stoelt op daadkracht en een heldere analyse van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. En dat spreekt hen die uiteindelijk kiezers zijn, duidelijk aan. Ik dank u voor uw tijd mijnheer Vruntjes en we gaan terug naar de studio in Hilversum.

 1. 4

  De dingen bij de naam noemen, maar geen oplossingen aandragen. Yep. Dat doen ze allemaal.

  Ik vond het overigens nogal ironisch dat ALLE gemeentelijke partijen in mijn gemeente (Maassluis) een 80km traject op het programma had staan. Sukkels.

 2. 5

  Ik zou veel liever op de Partij voor Positieve Dingen stemmen, niet dat ik iets tegen de Partij voor Negatieve Dingen heb hoor, maar het klinkt zo negatief.

 3. 10

  HAHAHA…..: De beetje domme oogopslag van deze man maakt duidelijk dat hij zich maximaal in zal moeten zetten voor de democratie om het hoofd boven water te houden.

 4. 13

  Als je zo erg tegen dingen bent die negatief zijn, en zo erg tegen partijen die niet bij machten zijn negatieve dingen de kop in te drukken, ben je dan zelf eigenlijk niet stiekem heel erg negatief bezig en val je dan niet zelf in de kuil die je zelf hebt gegraven? Ik bedoel, daar werd nogal wat gal gespuwd door de heer Vruntjes, daar zouden hij en zijn partij toch heel erg tegen moeten zijn.

 5. 16

  Er is meer dan genoeg te vinden op google over de in Noord-Deurningen opgerichte PtnD (Partij Tegen Negatieve Dingen, dat voor ze de politiek in gingen een eenvoudig piratenclubje was, zoals er zoveel zijn in ons land).

 6. 17

  Het persifleren van clichees van een lijsttrekker is al een genre geworden door Bomans en Koot + Bie. Maar een persiflage van een lijsttrekker die de clichees van zijn lijsttrekkerspubliek gebruikt hadden we nog niet. Het is van belang dat we terroristen gaan zien als mensen die niet erg constructief bezig zijn. De zwakkeling die sterk doet, voorloper zelfs… :D

 7. 18

  @sanspareille

  Zeg, even over dat stokpaardje van jou he… Ik heb daar wel een mening over, maar ik moet erkennen dat ik een ding ben vergeten te vragen: Hoe kom je eigenlijk aan die ideeen? Verkeer je op dagelijkse basis onder de “witte rasta’s” of zo? Met andere woorden: Licht je bronnen ‘ns toe..