1. 1

  Ik heb hardop gelachen over de motivatie bij een stem voor een boek van Hermans (een strategische keuze): “dit is niet eens Hermans’ beste boek, maar als Harry Mulisch maar niet wint”. :)
  Helaas.

 2. 2

  Het is echt een schande. Ik stel voor dat we de echt goede Nederlandse schrijvers als Multatuli, Bordewijk, Hermans en Reve maar gewoon aan de Belgen geven, want dit volk verdient ze gewoon niet.

  Verder geldt voor Mullis nog altijd wat Reve over hem schreef.

 3. 3

  Fijn slepend boek hoor, beetje veel van kijk eens hoeveel opengeslagen boeken op mijn schoot kunnen liggen en hoe diep m’n tapijt in mijn werkkamer een spoor is uitgesleten.. echter..van alle tijden is slechts van deze tijd. Geschiedenis wordt geschreven as is en niet as was.

  Het is hem gegund, zelf zou ik kiezen voor het lof der zotheid…van alle tijden *kuch*

 4. 4

  Zelf had ik De ontdekking van de hemel niet op 1 gezet (ik had Karakter van Bordewijk, en waar is Couperus in die lijst?), maar het is wel een goed boek. In ieder geval beter dan Max Havelaar, wat vooral een historisch belangrijk boek is. Kader Abdollah is wel een verrassende tweede vind ik, die moet ik maar eens gaan lezen.

 5. 6

  Alleen al voor het ego van Mulisch was dit een slechte keuze. Dat is inmiddels zo groot dat hij voortaan waarschijnlijk alleen nog thuis geinterviewd kan worden: zijn hoofd past niet meer door de deur…

 6. 7

  Waardeloos flutboek.

  De Nederlandse literatuur is niet altijd even hoogstaand, uiteraard, maar iets beters dan dat onnozele gezwets van de omgevallen boekenkast Mulisch moet er toch wel te vinden zijn? Een willekeurige greep:

  – Camera Obscura
  – Lof der Zotheid
  – Eline Vere
  – Max Havelaar
  – De Avonden
  – De Donkere Kamer van Damocles
  – Karakter

  enz. enz.

 7. 10

  Het lijkt me ook dat boeken als “lof der zotheid”, Max Havelaar, Nooit Meer Slapen en Lijmen/ het Been beter zijn.

  Ach, als Geert Mak het boekenweekgeschenk mag schrijven, dan moet je ook niet gek opkijken dat literatuursmaak devalueert.

 8. 11

  Neen, we doen niet flauw, maarrreeuh, Lijmen/Het Been is zo Belgisch als het Atomium. Alsdie erbij mag, dan weet ik nog wel 20 andere boeken die bovenaan mogen..

 9. 12

  Is er op Sargasso überhaupt iemand te vinden die oprecht meent dat ‘De ontdekking’ het beste Nederlandse boek aller tijden is?
  Mulisch kan spannend schrijven, maar ‘de ontdekking’ is verpest door Mulisch dwangneurose om op de intellectueel uit te willen hangen. Als het al Mulisch moet worden (wat ik niet vind) is de aanslag beter.

  Ik zou op Erasmus’ lof der zotheid gestemd hebben, denk ik: Dat is echt een boek van alle tijden.

 10. 14

  Misschien moeten we maar eens gaan stoppen met dit soort zinloze verkiezingen, die alleen maar bewijzen dat het beste allertijden vooral in de laatste paar jaar veel op de televisie geweest moet zijn. Wat een aanfluiting, sowieso, een aanfluiting om het beste boek uit de Nederlandse literatuur te kiezen, in de internationale lijst van beste literatuur staat Nederland ergens onder Zimbabwe.

 11. 15

  Is Mulisch veel op televisie geweest dan? Dan moet ik wat gemist hebben. Maar misschien kijk ik de verkeerde zenders. Ik denk trouwens dat Nederland bijzonder veel goede literatuur heeft voortgebracht, maar ik ben ook niet zo op de hoogte van de Zimbabwaanse literaire wereld.

 12. 16

  @Steeph, je hebt de data vast paraat..hoe enig is menig uitgedrukt in, zeg, procenten?. Ik noem maar wat.. 100 reageren en 10.000 zien de vraag. Ik moet be en erkennen dat ik ze in ieder geval op deze pleke graag in me opneem.
  Zelf vermoed ik dat lijstjes, waar dan ook, geheel niet representatief zijn want welke type mens reageert op een lijst en bovenal, eerder uitgesproken..beste van alle tijden is een projectie van deze tijd, net als geschiedsschrijving.

 13. 17

  Vuistregel voor een weblog is dat van de 100 procent bezoekers ongeveer 10 procent redelijk actief is (lezen en incidenteel reageren) en 1 procent erg actief (goed voor 90% van de reacties).

 14. 18

  Mag ik even de cultuurbarbaar uithangen door ronduit toe te geven, dat ik De Ontdekking van de Hemel tweemaal ademloos heb uitgelezen… maar goed, ik ben ook niet zo erudiet dat ik Reve of Hermans erg boeiend vind…

  en ik vond de film ook erg mooi!!

 15. 19

  De Ontdekking van de Hemel is zo voorspelbaar als de nete, zoiets kan alleen maar iemand schrijven die iets voor een gemiddeld publiek schrijft vanuit een enorm omhooggevallen geborneerde overdreven narcistische arrogantie (hetgeen mag blijken uit de man zijn zelfgepropageerde claim op de Nobel prijs! mijn hemel, die man heeft geen idee hoe zinloos zijn schrijfsels vanuit zijn literaire ivoren torentje in zijn burgerkasteel zijn), ipv uit een innerlijke drijfveer of liefde voor literatuur an sich. Als je de structuur van de tien grote boeken en de literaire kritieken erop bestudeerd met een gemiddelde intelligentie en een behoorlijke dosis zelf-overschatting dan kom je ongeveer op de proppen met Mulisch zijn Hemel.

  Die boeken van Mulisch hebben geen enkele maatschappelijke betekenis of bespiegeling, dat zijn cirkeltjes om de man zijn eigen belevingswereld heen, een zee van over-geesthetiseer waarvan de man zelf zo veel gezopen heeft dat ie dronken laveert op het zinkende schip van zijn oude mannenlijf. Als je dat vergelijkt met de sociaal-economische, culturele relevantie gemeten aan de huidige tijd van boeken/schrijvers als Kiran Desai of Pamuk, of met literaire tijdsmonumenten als De Avonden (Reve’s enige goeie boek), Hermans, Karakter, tering, die Mulisch is volkomen irrelevant, kunst kan alleen maar waarde hebben als zijn maatschappelijke relevantie heeft, en Mulisch schrijft alleen maar omdat ie op televisie wil komen of het middelpunt wil zijn op feestjes en dat dan niemand over zijn neus begint.

 16. 20

  Kom op Caprio. Hiermee doe je Mulisch toch tekort, zegt een Reve-fan. Zijn neus is niet relevant, wel wat hij te zeggen heeft. Waarom duikt het getal acht bijvoorbeeld voortdurend op in zijn werk? Begrijp het getal acht en u zult enige diepere lagen in het werk van Mulisch vinden. Vraag 1: uit hoeveel thema’s denk je dat het werk van Mulisch bestaat? Prcs: acht! Vraag 2: noem ze alle acht!

 17. 21

  Het getal 8 duikt vooral steeds op in Mulisch’ werk omdat hij het er vooral steeds instopt.

  De ontdekking vond ik wel aardige lectuur maar niet meer dan dan. De meeste erudiete grapjes had ik eerder al bij anderen gelezen (Eco, Hofstadter, etc.)

 18. 22

  De fokke en sukke vandaag verwijzen ook naar deze prijs -> hier

  Caprio heeft toch bloemrijk beschreven dat hij jaloers is op Harry, Caprio jouw tijd komt nog wel, gewoon doorgaan! ;)

 19. 23

  Dat boek staat al meer dan tien jaar in de kast te verstoffen. Het gaat allemaal prima totdat Mulisch ergens halverwege het boek in een 100 pagina durende stuip van pseudointellectueel gefilosofeer terecht komt. Verder best heel aardig maar persoonlijk vond ik siegfried interessanter.