De ondergang van Buma/Stemra

Voor een glimlach op vrijdagmiddag, alle drie goed… alle drie embedded…

Overdrijving moet je bestrijden met overdrijving.

Update:Buma ‘zwicht’ voor kritiek: “Buma / Stemra heeft na overleg binnen haar branche organisatie, VOICE, besloten om het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen (zoals particuliere profielen op sociale netwerken).”


‘Buma’ legt even uit hoe hij het internet gaat beeïndigen.


Vincent Everts analyseert sluwe zet Buma/Stemra.

 1. 3

  als de mediaindustrie nu eens gewoon klip en klaar zeggen dat ze eigenlijk gewoon het internet willen verbieden, dat is minder omslachtig en gaat een stuk sneller dan elke keer een klein beetje ervan te willen verbieden.

 2. 4

  Want Timmie Kuik met Hitler vergelijken is natuurlijk prima ! Niet dat ik ertegen ben, ik ben er zelfs voor dat zo veel mogelijk mensen met Hitler vergeleken worden in een atmosfeer van welhaast totale vrijheid van meningsuiting hier in Nederland. Het is alleen altijd leuk om het feestje te verstoren van mensen die vinden dat Wilders bestraft moet worden voor het vergelijken van de Koran met Mein Kampf (of die Wilders doodserieus vergelijken met Hitler). Ik dacht, ik breng het maar even in de herinnering. Geen threadjack, gewoon een kleine glimps van bespeurde vermeende hypocrisie.

 3. 10

  @6 Die link is ook een buma grapje?

  “This video is not available in your country due to copyright restrictions”

  Nederland belandt langzaam maar zeker in een media-isolement. South Park doet het ook al niet meer.

 4. 11

  Dat Buma gezwicht zou zijn is voornamelijk slimme spin. Op vrijdagmiddag, woordvoerders gingen meteen daarna “in bespreking” zodat lastige vragen pas maandag kunnen en strikt gesproken blijft Buma bij zijn standpunten:
  1. embedden blijft een heffing krijgen.
  2. bij niet bedrijfsmatig bloggen wordt de regeling “niet ten uitvoer gebracht”. Over twee jaar verandert het beleid en is de regeling al twee jaar ingevoerd, dus wie krijgt het nog teruggedraaid?
  3. Wat is niet-bedrijfsmatig? Buma beschouwt bijvoorbeeld GoogleAds al als commercieel gebruik.

 5. 13

  @12 was mij voor met de juiste link maar @10 kaart wel een belangrijk punt aan, waarom is dat eigenlijk afgeschermd?

  In een interview met 3voor12 had tim kuik het ook over “een juridisch raamwerk tegen piraterij” waar ze 5 jaar mee bezig waren. Als het enige wat ik vanuit de media industrie hoor op het gebied van het internet neerkomt op:

  a: nieuwe heffingen
  b: juridische raamwerken
  c: afscherming van media op basis van landsgrenzen.

  dan hebben ze of heel slechte PR of ze zitten te duimen draaien wat betreft nieuwe diensten. af en toe lees je wel van die hosanna berichten dat we op #3 staan in de wereld wat betreft internet, maar de #20 (USA) heeft als enige alle leuke diensten die er voor zorgen dat we werkelijk legaal gebruik kunnen maken van dat privilege.

  in kort: minder heffingen, meer actie.

 6. 14

  Wat Eric zegt. Het is een typisch gevalletje van ‘Rejection then Retreat’

  Je doet eerst een absurd voorstel waarmee niemand akkoord kan gaan (iedereen heffing). Vervolgens doe je een concessie en matig je je voorstel ietwat (geen heffingen voor niet-commercieel gebruik van embedding) en iedereen lijkt met frisse tegenzin akkoord te gaan.

  Slim trucje BUMA/STEMRA, maar daar trap ik lekker niet in!

 7. 15

  Dat moet haast ook wel Eric (en [email protected]), slimme spin. Want je zó snel al weer in de loopgraven terugtrekken omdat “er een beetje veel commotie was ontstaan”? Blitzkrieg nauwelijks goed begonnen en dan verklaren: “ab 06:00 wird nicht zurück geschossen”? Zou inderdaad belachelijk zijn te denken dat dit het van tevoren uitgedokterde strijdplan met de if’s>then’s was, nl.:

  Halverwege Stalingrad plots omkeren en dan die dreckige bloghunden voorgoed den maul snüren…

 8. 16

  @13

  De Networks moeten de lopende amerikaanse series wel afschermen (Hulu is nog zo’n voorbeeld)
  Anders is het onmogelijk om de reeds wereldwijd gepubliceerde series het seizoen erna nog internationaal te verkopen.
  Gelukkig is dat binnen 5 jaar voorbij want dan bestaat Televisie zoals we het nu kennen niet meer. Dat is wel het moment dat video via internet stampvol reclame geplempt wordt helaas.

 9. 17

  Het is inderdaad een sluwe truc van Buma/Stemra, in de lijn die Vincent Everts schetst. Die lui spelen duidelijk een voorbedacht spelletje, het wordt tijd voor een geniale tegenzet, een terugval naar de Middeleeuwen kunnen we niet tolereren alle emancipatie en innovatie van de afgelopen jaren zou voor niets zijn geweest.

  watkostbumastemra.nl

 10. 21

  @13

  Die reden wist ik al, maar je hebt een internationaal distributie systeem of niet. Ga niet lopen hannesen op deze manier, nu kunnen ze wel the piratebay blokkeren maar het werkt natuurlijk pas echt als er een alternatief voor in de plaats komt. Nou is geloof ik 90% van het verkeer TV series.

  en trouwens, zijn er nu echt zoveel kijkers dat het aankopen nog rendabel is?

 11. 23

  Ik zie het zo..Je wilt de “sterren” zien. Op de grond liggend is de beste optie..180 graden, plat. Complementaire kijk, twee hoeken samen 180 graden..de sterren.

  Tis vrijdagavond;)

 12. 24

  Ja? Zwicht buma? Wat is bedrijfsmatig dan? Neem bijvoorbeeld Sargasso; ik zie een organisatie, ik zie advertenties, ik zie een kickback-fee van bol.com, ik zie een cashflow. Misschien zie ik wel een bedrijfsmatige organisatie. Of misschien niet.

  Zonder meer bedrijfsmatig zijn poppodia, radiostations, muziek-review-magazines en vele anderen. Volgens mij valt zo’n beetje alles eronder behalve wat profieletjes op hyves of myspace en daar gingen ze – vanzelfsprekend – toch al niet achteraan.

  Kortom, er is niks veranderd, maar Buma is er redelijk van verzekerd dat na het weekend de storm aardig zal zijn gaan liggen.

 13. 25

  Klopt zmc, ze zwichten niet, vandaar dat ik het woord zwichten inmiddels tussen aanhalingstekens heb gezet. Het was een update gemaakt door een collega die het in een rush vlak voordat ie weg moest nog even heeft geplaatst. Ik had ook geen tijd meer om het te checken.

  We gaan het gevecht met Buma met opgeheven hoofd aan (vanavond nog een tankgracht om mijn woning gegraven) want het zou absurd zijn dat ik ooit meer aan die graaitoko zou moeten betalen dan ikzelf ooit aan dit blog heb verdiend.

 14. 28

  Maar Everts heeft wel zijn huiswerk gedaan, in tegenstelling tot Brussen die de denkt dat de BUMA musici representeert en de mp3-spelerheffing van de Stichting Thuiskopie erbij betrekt.

 15. 30

  @30: dat hangt van het idee van een openbare ruimte af. Maar aangezien je in Nederland moet afdragen als je op je werk met een aantal collega’s radio luistert, denk ik dat ie het wel moet doen ja.