De onbedoelde effecten van luchthavenbeveiliging

Beeld van een bodyscanner op een vliegveld (Foto: Flickr/publik16)

Soms zijn er van die observaties die eigenlijk te interessant zijn om te laten liggen, maar eigenlijk te klein zijn om een artikeltje aan te wijden. Toen ik dit artikel las over luchthavenbeveiliging dacht ik te beginnen aan een dertien-in-een-dozijn-artikel over privacy en effectiviteit. Maar toch stonden er nog een paar interessante observaties in het stuk.

Allereerst dat de wetenschappelijke wereld vermoedt dat bodyscanners voor doden zouden kunnen gaan zorgen (.pdf). De langetermijneffecten zijn simpelweg nog niet voldoende onderzocht. Mocht de scanner grootschalig ingezet gaan worden, dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat een reiziger meer kans heeft om door een bodyscanner om het leven te komen dan door een terroristische aanval.

Een andere observatie is dat het vloeistoffenbeleid misschien wel eens suboptimaal zou kunnen zijn. In de huidige situatie gaat het alsvolgt: je komt bij de controle, realiseert je dat je nog een fles met teveel vloeistof bij je hebt, bijvoorbeeld water, en gooit deze in de gereedstaande bak. Deze bak staat vaak in een grote ruimte waar tientallen, zo niet honderden mensen tegelijkertijd in de rij staan te wachten. Goed, je voelt het al. Het zou geen enkel probleem zijn om een bom in die bak te gooien, en ver weg te zijn als die ontploft.

Het laatste voorbeeld toont maar weer eens aan dat we voorbereid zijn op de vorige aanslag en niet op de volgende.

  1. 1

    Het voorbeeld van de mogelijkheden met de flesjes-water-afvalbak toont zelfs aan dat we helemaal niet voorbereid zijn. Op de vorige en de volgende niet. In alle voorbereidingen worden makkelijk allerlei opties over het hoofd gezien. De menselijke creativiteit legt het af tegen de menselijke creativiteit (er even vanuitgaand dat zowel veiligheidsexperts als terroristen mensen zijn).

    Of zouden beiden schadelijke neveneffecten van hun activiteiten voor lief nemen? Van een terrorist verwacht je zoiets wel. Van veiligheidsexperts niet.

  2. 2

    ==Allereerst dat de wetenschappelijke wereld vermoedt dat bodyscanners voor doden zouden kunnen gaan zorgen ==

    Dat is met opzet zo. Het idee is om de terroristen geen plezier te gunnen; we gaan liever zelfmoord plegen dan dat we opgeblazen worden.