De NRC, de economische crisis en de verwende jeugd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De krant is een meneer zeggen ze wel eens, maar gisteren was de NRC een ouwe heer.
In het redactioneel van 23 mei 2011 over de verkiezingen in Spanje en elders in Europa stelt zij dat er een trend is waar te nemen:

Partijen die nu in crisistijd verantwoordelijkheid dragen, worden gestraft.

Volgens NRC-Handelsblad is hiervoor een “simpele verklaring”:

Veel burgers voelen zich niet verantwoordelijk voor de economische crises en geven liever de schuld aan de regeringspartij die voorhanden is. Maar er is meer aan de hand. In Spanje werden de verkiezingen overvleugeld door het jeugdprotest dat, als een kopie van de beweging in Egypte, de pleinen van de grote steden bezet houdt. De boodschap van dit protest is vooral: Tegen! De jongeren zijn tegen de twee grote partijen die afwisselend regeren en meer of minder corrupt zijn. Ze zijn tegen een gedereguleerde economie die hun flexibele arbeidscontracten wegsnijdt en ook geen betaalbare woningen produceert.
Dat oogt een beetje verwend.

Dat zittende regeringen worden afgestraft voor de slechte economie is een natuurlijk een open deur. Maar wat wordt er bedoeld met “liever de schuld geven”, en welke verantwoording moet de burger dan nemen?

In Spanje is de nood op dit moment heel groot met een werkloosheidspercentage van maar liefst 21%. De reden dat de werkloosheid zo hoog is is dat een implosie van de huizenmarkt in Spanje heeft plaatsgevonden. Deze is het gevolg van de monetaire politiek van de ECB. Ook de oplossing van deze crisis wordt door het zelfde monetaire beleid geblokkeerd. Het land moet “als straf” voor het wanbeleid van die zelfde ECB hard bezuinigen waardoor de economie alleen maar verder krimpt. Is het vreemd dat burgers hun ongenoegen uitten over het dereguleren en bezuinigen die de crisis alleen maar erger maken?

Als de krant zo graag wil dat de verantwoordelijken van deze crisis worden gestraft, kan zij beter een redactioneel schrijven over het bestuur van de ECB in plaats van de jeugd in Spanje die de gevolgen van het monetaire wanbeleid van de ECB in Europa aan de lijve ondervindt.

Reacties (44)

#1 Hein

Dus de NRC prefereert slavernij boven democratie?

Als de Spanjaarden er (uiteindelijk) democratisch voor kiezen om geen slaven te zijn van Noord-Europese banken (via Spaanse banken), dan zijn ze verwend?

Tssk, tssk. Ik wist dat sommige Nederlanders nostalgisch zijn over ons VOC verleden, maar dat ze slaven er op na wensen te houden, dat had ik niet verwacht.

De Spanjaarden moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen toekomst en dat van hun eigen kinderen. Dat is democratie.

  • Volgende discussie
#2 xx

“Als de krant zo graag wil dat de verantwoordelijken van deze crisis worden gestraft, kan zij beter een redactioneel schrijven over het bestuur van de ECB in plaats van de jeugd in Spanje die de gevolgen van het monetaire wanbeleid van de ECB in Europa aan de lijve ondervindt.”

Wat verschikkelijk goedkoop is dit weer. Ik begin me een beetje te storen dat GC steeds meer Eurosceptische artikeltjes plaats. De ECB heeft als taak de inflatie laag te houden. Dat doet ze goed. De gemiddelde inflatie sinds haar oprichting is 2,2%. Dat is dus 0,2% hoger dan gewenst, maar toch redelijk. Er is maar 1 jaar een grote uitschieter geweest. Met dat in het achterhoofd, had de overheid van Spanje maar betere fiscale politiek moeten bedrijven. Zij hebben zelf ingestemd met de ECB, die betrouwbaar en voorspelbaar in gebleken. Spanje had dan ook via wetgeving die hele bubbel kunnen voorkomen, door bijvoorbeeld hogere belastingen die die huizenbubbel sterk beperkt. De Spaanse overheid heeft die keuze, de ECB niet. Maar nee, de politici en bevolking van Spanje vonden het natuurljik heerlijk, zo’n boomimg sector. Goed wetende dat dat natuurlijk een keertje implodeert, maar ach, dan doen we net weer alsof onze neus bloed en geven we lekker makkelijk de ECB de schuld. Daar hebben we immers toch nul invloed op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hein

En ik wil toevoegen: waar blijven de technocraten die ons zouden leiden in de moderne eeuw?

De crisis in Europa is geen terra incognita. Wij kennen de lessen uit de grote depressie al. Zowel Keynes als Friedman hebben ons verteld wat het probleem is en hoe je het moet oplossen.

Het is een koud kunstje om ernstige werkloosheid op te lossen, geen enkel land hoeft hoge werkloosheid te hebben. Je moet gewoon je munt devalueren of je moet fiscaal stimuleren, of beide.

Anders zal je economie blijven krimpen tot er niets over is (en probeer dan maar je schulden af te betalen…)

De reden dat dit niet wordt gedaan is een politiek probleem en de Spaanse jongeren zitten dan ook op weg naar de juiste oplossing: een politieke verandering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hein

@2 Dus de Spaanse jeugd van tegenwoordig moet opdraaien voor een beslissing die meer dan 10 jaar geleden is genomen, toen ze nog geen stemrecht hadden?

Slavernij door het erven van schulden, dat is wat u bepleit.

Feit is, als in Nederland de economie zou instorten (huizenmarkt?) en de jeugdwerkloosheid hier 45% zou zijn, dan zouden de Nederlandse jongeren ook demonstreren.

Maar Spanjaarden zijn geen mensen, ze mogen niet demonstreren. Dan zijn ze verwend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

”Dat zittende regeringen worden afgestraft voor de slechte economie is een natuurlijk een open deur. Maar wat wordt er bedoeld met “liever de schuld geven”, en welke verantwoording moet de burger dan nemen?”

Ik dacht dat het inmiddels wel een gegeven was dat een regering maar een zeer beperkte invloed heeft op de conjunctuur. Blijkbaar toch niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 xx

Slavernij door het erven van een verleden, dat is wat u bepleit. Elke bemoeienis is een VOC daad. Elke vorm van internationale verantwoordelijkheid is die van een meester die z’n slaven onderdrukt.

Wel nederland zijn geerfde verleden opdringen, maar afspraken die democratisch zijn gemaakt in 1999 niet geldig laten zijn voor een ieder die nu onder de 30 jaar is in Spanje. Want zij konden toen immers niet stemmen, dus voor hun telt t niet. Hoe hypocriet.

Maar Nederlanders zijn geen mensen in jouw ogen, we mogen ons nergens over uitspreken. Dan zijn we kolonialen.

Daarnaast pleit jij in feite natuurlij voor ongebreidelde oorlog. Je bent voor verboden protesten, je bent voor het devalueren van munten voor een ieder die een tekort heeft en voor het bijdrukken van geld. Tevens vind je dat afspraken een maximum houdbaarheidsdatum hebben van een jaar, aangezien elk jaar weer nieuwe mensen 18 worden moet alles weer opnieuw afgesproken worden. Met dit soort beleid breekt natuurlijk de pleuris uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Michel

@allen

Sinds Spanje deel uitmaakt van de monetaire unie heeft zij de controle overgedragen aan de ECB.

Die is verantwoordelijk voor de lage rente waardoor de huizenmarkt als een zeepbel kon uiteenspatten.

De ECB is niet alleen verantwoordelijk voor de inflatie maar ook voor prijsstabiliteit (en in het algemeen voor economische stabiliteit).

Voordat de crisis uitbrak voldeden Spanje, Portugal en Ierland aan de eisen voor % schuld/BNP en dergelijke.

Aan wat Hein @3 zegt wil ik nog toevoegen: de ECB heeft het tegenovergestelde gedaan wat door recent de rente verhogen. Werkgelegenheid hoort echter niet tot het taken paket, inflatie wel. Blijkbaar vind men dat belangrijker. Het is dus geen “bug maar een feature” zoals we dat in mijn vak zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Hein

@6

Juist, je snapt hem.
Zo werkt de democratie nou eenmaal: elke verkiezingen een nieuwe regering, een nieuwe kans.

Je hoeft je slechts te houden aan internationale afspraken als je dat wilt, niemand dwingt het je. Er is geen internationale opperrechter die landen in de gevangenis kan gooien.
Het IMF komt het dichtst in de buurt, maar ook zij kunnen niet dwingen.
Doe je dat wel, dan is het een vorm van slavernij.
(Ironisch genoeg zit DSK nu zelf in de bak…)

Het Spaanse volk moet de verschillende opties tegen elkaar afwegen en zowel de korte als lange termijn implicaties bestuderen en dan de keuze maken die in hun eigen voordeel is.

Hetzelfde geldt voor het Nederlandse volk.

Niemand noemt de PVV of de ware Finnen verwend. We respecteren hun democratische rechten. Dus waarom de Spaanse jongeren beledigen? Waarom mogen zij niet demonstreren en opkomen voor hun rechten?

Op dit moment profiteren Nederland en Duitsland heel erg van de euro en de EU en de Grieken, Ieren, Portugezen en Spanjaarden betalen de rekening van de crisis. Wie is er verwend?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 xx

“Op dit moment profiteren Nederland en Duitsland heel erg van de euro en de EU en de Grieken, Ieren, Portugezen en Spanjaarden betalen de rekening van de crisis. Wie is er verwend?”
De Ieren, Grieken en Portugezen zijn de crises, en Duitsland en Frankrijk betalen die grotendeels. Daarnaast hebben we allemaal geprofiteerd van de Euro en doen dat nog steeds.
Maar goed, wij liggen zo verschikkelijk ver uit elkaar dat ik het hier maar bij laat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Hein

@9

Het is inderdaad niet zinvol om te discussiëren over de schuldvraag.

Maar ik zou graag wel een reactie willen op het onderwerp democratie en respect.
Vind je de Spaanse jongeren nog steeds verwend omdat ze demonstreren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 xx

Ik vind ze kortzichtig en selectief in hun kennis. Als ze dan willen protesteren, protesteer dan tegen je eigen ouders die deze weg ingeslaan hebben en kom met een visie en een realistisch plan van aanpak. De woede is gericht tegen de verkeerde, zoals wel vaker het geval is bij boze mensen. Ze vergeten hoeveel Europa heeft betekend en bereikt in Spanje, ook nu met de crises. In de jaren 80 waren ze nog een facistisch land!
Of ze verwend zijn? Ja, maar het hele Westen is eigenlijk verwend, op USA, Australie, Canada na. Dat is een breder probleem. Wij zijn ook verwend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Hein

Naar mijn weten demonstreren ze omdat ze werk willen.
Ze zijn niet tegen Europa of de EU. Ze willen gewoon werk hebben.

Waar denk jij dat ze tegen protesteren?

Ik kan snappen dat je de USA niet verwend vindt, maar waarom zijn Canada en Australië niet verwend en Europa wel?
Ik zie geen enkel verschil tussen die twee landen en de Europese landen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 xx

Als je werk wil, dan solliciteer je, emigreer je, onderneem je of creëer je. Op een plein gaan staan roepen levert geen baan op, tenzij je vakbondsleider wilt worden :P. Dus of ze zijn dom, of ze protesteren tegen iets anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Michel

@xx Je kunt wel willen werken maar als er geen banen zijn kun je niks. Die banen zijn er niet omdat niemand geld heeft. Dat is er niet omdat investeerders hun geld elders investeren, de bouwmarkt in elkaar is gezakt en in het algemeen de economie en bovendien ook nog eens de regering zwaar moet bezuinigen om aan de ECB normen te voldoen om “geholpen” te worden.

Misschien ben jij iemand die “even wat onderneemt” of emigreert naar een ander land, maar dat doet/kan niet iedereen. Bedenk bovendien: wat gebeurt er met het land als iedereen die wat kan emigreert? Of hoe makkelijk is het denk je om nu een nieuw bedrijf te starten, in tijden van economische neergang?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 pedro

@13: Je geeft antwoord op de vraag of hun protest volgens jou nut heeft, maar dat was de vraag niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 xx

@14
Over dat emigreren. Dat is nu een Europese verworvenheid waarvan ze dus gebruik moeten gaan maken. Ze mogen in heel Europa werken, daar moeten ze gebruik van maken. Zeker nu de conjunctuur daar t slechts is. Zie Ierland hierin, daarin is de emigratie groot en dat is goed voor het land, meer Ieren werken en het kost hun overheid minder aan sociale lasten. Als iets ze tegenhoudt daarin als jongere moet je je maar aanpassen aan de realiteit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Michel

@16 Dat geloof je zelf niet. Toch? Bedenk wat er met zo’n land gebeurd. Je wilt toch ook niet dat dat Nederland leegloopt? Het is een braindrain – de besten gaan naar elders. Daarmee zijn de Spanjaarden zeker niet geholpen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Hein

@13 Helaas werkt het niet zo, zie de grote depressie.

Er is nergens in Europa werk en in de VS ook niet.
Ook in Duitsland zijn de vacatures beperkt, werkloosheid is 7%.
Het Duitse wonder is dat ze het niet zo erg hebben als andere ontwikkelde landen, maar dat betekent niet dat er een overvloed aan werk daar is (anders waren de Spanjaarden allang vertrokken).

Ierland heeft een hogere werkloosheid dan Griekenland 14.7% tegen 14.1%.

Het beeld dat jij schetst klopt niet met de werkelijkheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 xx

Jij hebt liever een land vol met werklozen dan een bevolking die in Europese lidstaten werkt? Dat geloof ik inderdaad niet. Jij ziet alleen maar problemen, maar een oplossing is emigreren. Nogmaals, kijk maar naar de Ieren (of google t ff). Al die werkloze bouwvakkers in Spanje, wat een braindrain zeg als die buiten Spanje werken…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 xx

@18
Tuurlijk, de grote depressie werd opgelost en te boven gekomen door op een plein te overnachten.
“maar dat betekent niet dat er een overvloed aan werk daar is (anders waren de Spanjaarden allang vertrokken).”
Land A heeft 7% werkloosheid, land B 21%. Maar jij ziet geen aanleiding voor de inwoners van land B om het eens te proberen in land A. Daarnaast klopt de conclusie niet die je uit je werkloosheidscijfer(s) trekt. http://www.profnews.nl/928666/steeds-meer-ieren-emigreren-wegens-economische-crisis

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Hein

@20

Dat artikel waar je naar toe linkt is een jaar oud. In het afgelopen jaar is de werkloosheid in Ierland gestegen van 13.5% tot 14.7%.

Jouw oplossing lijkt niet te werken voor Ierland.

Als werkloze Spanjaarden verhuizen naar Duitsland dan kan het percentage in Duitsland stijgen en die in Spanje dalen, maar die werkloze mensen zullen nog steeds werkloos zijn.

Rondpompen van werklozen in de EU, dat is jouw oplossing?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Hein

@20

Oh ja, en de grote depressie werd inderdaad opgelost door een politieke verandering. Toen FDR aan de macht kwam met zijn New Deal en Hoover weg ging.

Overnachten op de plein is hun manier om politieke verandering te brengen om een New Deal voor Europa te bewerkstelligen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 xx

“Jouw oplossing lijkt niet te werken voor Ierland.”
Het is een oplossing. Daarnaast ben je weer te simplistisch bezig. In bepaalde sectoren staan ze te springen om werknemers. Als die in Ierland werkloos zijn, dan moet je emigreren. Jij ziet dat als rondpompen, alsof het een zero-sum aangelegenheid is. Er is in Duitsland werkloosheid, en in Ierland ook. Dus een Ier zou nooit werk kunnen vinden in Duitsland. Onzin natuurlijk. Daarnaast zijn je conclusies weer te kinderlijk. De werkloosheid is gestegen dus t werkt niet. Hoe hard was t gestegen als er geen Ieren elders werk waren gaan zoeken? Dan werkt t toch wel een beetje he?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 pedro

@20:

Maar jij ziet geen aanleiding voor de inwoners van land B om het eens te proberen in land A

Je bedoelt, dat je al die Spanjaarden hier hartelijk welkom heet, omdat wij de laagste werkloosheid van de EU hebben?

En niet alleen die Spanjaarden natuurlijk, maar ook alle Afrikanen en Aziaten, die in hun eigen land geen werk kunnen vinden. Heel nobel van je.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Hein

@23 Ik kom met cijfers, jij komt met sprookjes.

Ik vermoed dat al die Ieren die vorig jaar emigreerden alweer terug zijn omdat ze elders geen werk konden vinden.

Er is in geen enkele sector een tekort aan werknemers. Als dat zo was dan zouden de lonen in zo een sector snel stijgen en dan zouden bedrijven overal, ook over de grenzen, massaal proberen mensen te werven.

En dat zie je gewoon niet. In alle sectoren zijn er meer kandidaten dan vacatures.

De enige uitzondering die ik ken is de mijnbouw in Australië, maar dan moet je een visum voor Australië hebben.

In Europa is er geen enkele sector met een overvloed aan vacatures en tekort aan werknemers. We leven in een economische depressie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Hein

@24

In alle eerlijkheid, we beperken ons nu tot Europa en sowiezo mag elke Griek of Spanjaard naar Nederland komen. Vrij verkeer. Het is gewoon de wet, niets nobel.

En weet je wat? In de jaren ’70 en ’80 hebben de Spanjaarden dat ook gedaan.

Maar ook in Nederland is er op dit moment geen tekort aan werknemers.
Als een Nederlands bedrijf een vacature plaatst is het bijna direct gevuld.
Nederlandse bedrijven hoeven geen mensen te lokken met hogere lonen en zo.

Dus ook al komen ze hier, ze zullen geen werk vinden. De arbeidsmarkt hier is ook verzadigd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 xx

Toch is het handig om gebruik te maken van conjunctuur verschillen binnen de EU, en dan zeker als je jong (en dus relatief goedkoop, ongebonden en sterk bent) bent. Maar goed, het zijn inderdaad moeilijke tijden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Hein

@27

Deze mensen zitten op twitter en facebook, ze zijn hoogopgeleid. Ze zijn in grote nood voor een job en ze zijn niet dom.
Ze hebben vast allang Eures, de Europese job site, gevonden en velen zullen geprobeerd hebben buiten hun eigen land werk te vinden. Als het ze zou lukken waren ze vast en zeker allang vertrokken.

Maar goed, jij vindt ze verwend, maar je hebt verder geen oplossing voor hun echte problemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Michel

@xx De voorwaarden voor “passend werk” worden door jou wel een beetje boel opgerekt, vind je niet? Geen werk?, oh migreer dan maar. Hoe stel je je dat voor als je een gezin hebt? Moeten we gastarbeider worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Rob

Het is wel klote. Bij mij op het werk in Brussel zat tot afgelopen week een stagiaire, een Spanjaard. Hij was een soort van ingenieur in de agrarische richting en bovendien was hij een ongelofelijk aardige kerel met een gezonde desinteresse voor voetbal. Ik vroeg hem naar zijn plannen, of hij misschien terugging naar Spanje of dat hij hier heil zocht. Spanje zag hij niet echt als een optie en gelukkig had hij vorige week eindelijk een baan gevonden in Brussel. De plaatselijke supermarkt wilde hem wel hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 xx

@28
Ik geef een deel van de oplossing. Het is bekend dat ondanks het recht op vrijheid van diensten/arbeid in Europa de migratie achterblijft ondanks de grote conjunctuur-verschillen. In dat opzicht zijn de Amerikanen veel verder ontwikkeld en zien zij minder obstakels. Weinig bereidheid tot zelf actie ondernemen is ook een vorm van luiheid.

@29
Ik had het over jonge mensen. Die hebben meestal nog geen eigen familie, bezit en andere bindende omstandigheden. Die zouden dus best wat meer mogen immigreren. Waarom zou je je als werkloze in Spanje slechts oriënteren tot de grens? Ga ipv te demonstreren Europa in. De grootste markt van de wereld! Wedde dat daar kansen liggen.Dat zwartkijken en overal maar een probleem in zien werkt zo verlammend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 xx

@30
Dat is sneu voor hem, maar ook dus heel goed van hem! Zo blijft hij dicht bij de Unie instellingen waar hij wilt werken en kan hij makkelijk solliciteren, en daarnaast verkiest een werkend bestaan in België boven werkeloosheid in het zonnetje. Dit is dus ook een klein voorbeeldje hoe Europa kansen biedt. Waar werk je in Brussel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Rob

Hij heeft de juiste instelling en hij komt wel op zijn pootjes terecht al vraag ik mij af of Brussel de geschikte stad voor hem is. Hoe dan ook, het nare is vaak dat het eventjes duurt voordat je in de nieuwe omgeving volledig kan aarden, zeker als je de lokale talen nog niet volledig beheerst. Verhuizen is leuk als je aan niks gebonden bent en de juiste kwaliteiten hebt voor de nieuwe omgeving. Zo niet, dan levert het vooral veel ellende en stress op. Maar hé, mijn Spanjaard heeft het voorlopig nog niet superslecht getroffen.

Over mijn werk. Normaal praat ik daar best (=zeer) graag over, maar ik ga het toch niet in detail verklappen. Ik wil wel zeggen dat ik een beginnend lobbyist ben voor de goede zaak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Hein

@28

Je geeft helemaal geen oplossing, je vertelt sprookjes.

Ook in Amerika is de werkloosheid hoog, ondanks migratie.

Als de jonge Spanjaarden elders in Europa of de wereld werk zouden kunnen vinden dan zouden ze die kans met beide handen aannemen. Die mensen zijn echt niet achterlijk, dom of lui.

Maar die jobs zijn er niet, nergens in Europa.

Welk Nederlands bedrijf gaat een Spanjaard aannemen als er 10 gekwalificeerde Nederlanders op elke vacature reageren?

Als een Spanjaard naar Nederland verhuist dan zal hij werkloos zijn en geen bijstand ontvangen. De verhuizing zal hem een flinke duit kosten maar niets opleveren.

Leuk voor de kennis van Rob dat hij tenminste een baan heeft. Maar zelfs in Spanje hebben 80% van de mensen een baan. Anekdotes bewijzen niets. Er zijn altijd wel vacatures, zelfs tijdens de grote depressie.

Maar als je 8 miljoen vacatures hebt en 10 miljoen werkzoekenden, dan zullen 8 miljoen mensen werk vinden en 2 miljoen niet, hoe je het ook draait of keert.

Het enige dat die 2 miljoen kunnen is protesteren of TV kijken. Dan is het beter als ze protesteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Rob

“Leuk voor de kennis van Rob dat hij tenminste een baan heeft. Maar zelfs in Spanje hebben 80% van de mensen een baan. Anekdotes bewijzen niets. Er zijn altijd wel vacatures, zelfs tijdens de grote depressie.”

Je moet er ook niet teveel uit afleiden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 xx

@34
“Je geeft helemaal geen oplossing, je vertelt sprookjes.”
Tja, dan ben jij zo’n lui dom persoontje die bij tegenslag de een plein bezet of tv kijkt, terwijl er ook mensen zijn elders kansen pakken. Maar is volgens jouw geen ruimte voor. Nergens in de wereld is er een baan volgens jouw… en vervolgens mij van sprookjes betichten. Ik kom tenminste nog met een bron.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Johanna

Boeiende discussie. Ik stel me het volgende scenario voor.
De werkloosheid in Nederland is de laagste van de EU. Spaanse jongeren die willen investeren in hun toekomst besluiten te vertrekken van huis en haard en hun geluk te komen zoeken in Nederland. Ze vinden er werk en omdat de lonen in Spanje lager zijn dan in Nederland doen ze dat werk voor een lager salaris dan onze eigen jongeren. Onze jongeren komen daardoor moeilijker aan de bak. De werkloosheid in Nederland zal dus toenemen, waarvoor de Nederlandse burgers de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van meer uitkeringen, hogere kosten voor onderwijs en mogelijk ww-premies. Na twee jaar roept een zekere partij in de Tweede Kamer namens Henk en Ingrid op tot het sluiten van de grenzen voor Spaanse gelukszoekers, omdat Henk en Ingrid inmiddels thuis werkloos op de bank tv zitten te kijken, als ze al niet op het Binnenhof staan om te demonstreren voor verandering.
Trouwens, als dit scenario zou getuigen van het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid voor de eigen toekomst, waarom noemen we Tunesische immigranten die in een gammel bootje de oversteek naar het Italiaanse Lampedusa wagen dan gelukszoekers en sturen we hen linea recta terug naar hun land?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Bismarck

@36: Met de huidige situatie zullen er altijd minder kansen zijn dan mensen om die kansen te pakken. We hebben in Europa een arbeidsoverschot, al eeuwen trouwens en dat gaat ook niet veranderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 pedro

Als de een hier komt, noemen we hem illegaal en een economische vluchteling, die we terug moeten sturen. Als anderen juist niet komen en voor werk in hun eigen land demonstreren, zijn ze lui en tonen ze geen initiatief.

PS @37: Henk en Ingrid moeten dan naar Spanje of de VS om werk te gaan zoeken natuurlijk, anders zijn het luie en domme uitvreters.

PPs @31: het is een deel van de oplossing, ja. En een deel van de Spanjaarden doet dat ook. Nu de oplossing voor het andere deel nog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Johanna

@39 Alwaar ze dan aan de grens geweigerd worden omdat ze niet beschikken over voldoende middelen om hun verblijf te financieren, als straks de plannen van de rechts-populistische partijen van Henk en Ingrid om de controle aan de binnengrenzen in ere te herstellen werkelijkheid zijn geworden. Het voordeel is dat we de Spanjaarden dan niet meer van luiheid en domheid kunnen betichten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Hein

@xx Die Spanjaarden die vandaag demonstreren zoeken al meer dan een jaar naar werk. De werkloosheid in Spanje en de EU is al sinds 2009 slecht en in Spanje (en Ierland) sinds 2010 grote-depressie-slecht.

Nogmaals, je gelooft in je eigen waanideeën. Als die Spanjaarden in Nederland werk konden krijgen waren ze allang naar hier vertrokken. Een mens moet eten en Spanjaarden zijn gewend ver van huis te werken.

Maar zelfs veel Polen zijn uit Nederland vertrokken door gebrek aan werk hier.
En voor de Ieren werkt het evident ook niet.

EU wetgeving houdt in dat als je binnen 3 maanden geen werk vindt in een lidstaat dat je die lidstaat moet verlaten (richtlijn 2004/38/EC als je een bron wilt).

Dus de Spanjaarden die Spanje hebben verlaten in 2010 zitten inmiddels allang terug, geen werk = geen verblijfsrecht = terug naar Spanje.

Mijn bron voor de werkloosheid statistieken is Eurostat natuurlijk. Daar staan al dit soort gegevens keurig bijgehouden en publiek toegankelijk.

@anderen Waarom elke keer niet-EU onderdanen erbij halen? Spanjaarden hebben verblijfsrecht in Nederland, Tunesiërs niet. Dat is de wet.

Er zijn genoeg tijden in Nederland geweest dat er meer werk dan werknemers waren. 2008 bijvoorbeeld, voor de crisis begon. Daarom konden zoveel Polen naar hier komen zonder dat de werkloosheid steeg.

@Rob Ik begrijp je wel. Het is meer dat xx lijkt te denken dat als één Spanjaard werk kan vinden in Brussel dat 10 miljoen Spanjaarden dat ook zouden moeten kunnen.

Totaal niet reëel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 pedro

@41:

Waarom elke keer niet-EU onderdanen erbij halen?

Omdat het werkloosheidsprobleem voor iedereen hetzelfde is. De Spanjaarden hebben aan de ene kant het geluk, dat ze 3 maanden lang vrij in een ander EU land werk kunnen zoeken. Aan de andere kant hebben ze de pech gehad, dat hun arbeid in de Euro gemeenschap relatief duurder is geworden (t.o.v. andere Euro landen), waardoor de werkloosheid in hun land extra is gestegen.

En bij hen (incl Hellas en Eire) gebeurt dus exact hetzelfde, wat we in ZO Azië ook al eens hebben mogen aanschouwen: de landen zijn voor bedrijven interessant om in te investeren, zo lang de arbeid uiterst goedkoop is, terwijl de winsten terug vloeien naar de bedrijven en de landen, die geïnvesteerd hebben. De landen, waar de investeringen gedaan worden, lenen ondertussen geld om de benodigde infrastructuur e.d. op te zetten of te verbeteren, maar zodra de economie, om wat voor reden dan ook, minder groeit dan verwacht, kunnen die landen die leningen niet meer afbetalen, terwijl de investeerders zich samen met hun winst weer terug trekken uit die landen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Hein

@42

Goeie uitleg van de relatie tussen Zuid Europa en Zuid-Oost Azië, maar nog steeds begrijp ik niet waarom jullie parallellen trekken tussen migratie van Spanjaarden en niet-EU onderdanen.

Spanjaarden hebben bijna evenveel recht als Limburgers en Rotterdammers om naar Den Haag te komen. Tunesiërs niet.

xx heeft wel een punt. We gaan ook niet extra investeren in krimpregio’s als die mensen net zo goed in de Randstad kunnen werken.

Als er in Nederland werk zou zijn voor de Spanjaarden dan zou ik aan zijn kant staan. Alleen is dat niet het geval.

Maar het lijkt alsof jullie van een interne EU probleem een immigratie probleem willen maken. Ik hoop niet dat jullie het zo bedoelen. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 pedro

@43: de vraag is, of het om de werkloosheid gaat, of om de nationaliteit. Voor mij is het geen parallel tussen EU en niet-EU.

  • Vorige discussie