De misleidende kanten aan Coronagrafieken

Dossier:

Al weken lang worden we langs alle kanten bestookt met grafieken over de voortgang van de Coronacrisis. Vox legt in een paar minuten uit hoe deze grafieken ons kunnen misleiden:

Reacties (5)

#1 Michiel de Pooter

Wordt je niet vrolijk van.

Gisteren in de NYT een longread over de grilligheid van het virus. We worden elke dag op het verkeerde been gezet.

https://www.nytimes.com/2020/05/03/world/asia/coronavirus-spread-where-why.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

  • Volgende discussie
#2 beugwant

The Guardian zit er zo bovenop dat je die krant bijna The Coronian kunt noemen. En alleen al van de mensen die er echt voor doorgeleerd hebben komt er al zo’n vloedgolf aan nieuwe weetjes over aangetaste lichaamsfuncties, dat het ook voor de geoefende nieuwsconsument niet meer bij te benen is.
Ik hou het er vooralsnog maar op dat er (nog) geen relatie is met mijn zwemmerseczeem of die halsstarrige heksenhaar op de kin van mijn teerbeminde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gbh
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Spam

Ik post deze nog maar eens: https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/04/pandemic-confusing-uncertainty/610819/

Het is goed om je te informeren, maar er is heel erg veel onzeker. We worden gebombardeerd met studies, conclusies, tips en voorspellingen en ze spreken elkaar vaak tegen. Deels omdat niet alle studies, conclusies, tips en voorspellingen van dezelfde kwaliteit zijn, maar veel meer nog doordat dat gewoon is hoe wetenschap werkt. Het is ingewikkeld en het heeft tijd nodig om tot een consensus te komen over hoe het allemaal nu ‘echt’ zit.

Zelf wantrouw ik in ieder geval iedere deskundige (en zeker iedere leek) die met te veel stelligheid beweert te weten hoe het allemaal zit. Mensen moeten leren leven met onzekerheden. Dat was altijd al zo en wordt nu nog maar eens extra duidelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 beugwant

@3: Genoemde teerbeminde is van die andere sekse, als we voor het gemak de klassieke geslachtsindeling aanhouden. Kijken we naar de man in huis, dan stel ik vast dat ik er niet als een archetypische Russische intellectueel uitzie. Integendeel: de Coupe Corona tiert welig.

  • Vorige discussie