1. 2

  De sleutel zit een beetje in hoe hard de volgende bewering is:

  “In fact, a growing number of scientists, doctors, geneticists and nanotech experts—many with impeccable academic credentials—are insisting that there is no hard reason why ageing can’t be dramatically slowed or prevented altogether.”

  Ik zou graag voorkomen dat mijn lichaam verder veroudert (zelfs als dat maar zo lang duurt als een normaal leven). Als ik 1000 kan worden met 900 jaar lang de gebreken van de gemiddelde 80+’er zit ik er een stuk minder op te wachten.

  Of zoals Interactive het wist te brengen.

 2. 6

  Telomeren zijn daar in beperkte mate aanwezig om de genetische pool divers te houden.

  Indien daadwerkelijk het afknabbelen gestopt door onze derde brein zitten we sapiens sapiens met twee problemen..beetje druk uiteindelijk en hoe lossen we het probleem op van de immer groeiende neo-cortex en de heup van ma die niet verder meer kan kantelen en verslappen…toch?

  Als de kudde verder trekt, in deze, lijkt me een vroege geboorte een voordeel maar de andere kudde grijpt daar op in…toch weer wat minder druk..if U get my drift.

 3. 10

  Niets nieuws onder de zon.

  Cetereo censeo (Overigens ben ik van mening) dat allerlei tunnelvisies zeer kwalijk uitwerken. Wetenschappelijke, politieke, economische, culturele, socialistische, Mark Ruttese, Liesbeth Listse, ook Crachat ze.

 4. 15

  @14: Als je 1000 wordt kan je rekenen op een pensioen rond je 980ste. Voor de economie zou het prachtig zijn, de proportie potentieel productieve levensjaren/persoon gaan fors omhoog:
  Nu alleen 18-65 van de ongeveer 80 jaar (59%), dan 18-980 van de 1000 jaar (96%).

  Dan zou je zelfs met een aanzienlijke werktijdverkorting (28-urige werkweek?) nog een hogere productiviteitspercentage/leven scoren.

  Daarnaast hoef je veel minder af te dragen aan pensioensopbouw en ziektekostenpremies (aangezien je een relatief veel korter deel van je leven met pensioen bent en last hebt van ouderdomsziektes).

  Over een helemaal andere boeg: Loopt de wetenschap hier nu niet bepaalde delen van de Bijbel (met name Genesis) te bewijzen?

 5. 16

  Zelfs al zou je totaal niet verouderen, dan begint in 1000 jaar de kans dat je van het keukentrapje valt en je nek breekt of dat je met je fietsje in de dode hoek van een vrachtwagen komt behoorlijk richting de 1 te lopen.

 6. 17

  volgens mij past het niet meer in je hersens zo lang leven … en relaties bijvoorbeeld met kinderen of partner 1000 jaar wtf … en je werk … je leeft dan wel langer maar in hoeverre ben jij jij nog … ik wordt nu al hyper-melancholisch van 8 mm jaren zeventig filmpjes van onze familie en die zijn pas 30 jaar oud …

 7. 18

  @16: Valt wel mee. Er vielen in Nederland in 2007 in totaal ongeveer 8000 doden aan infectieuze/parasitaire ziektes en uitwendige doodsoorzaken (ik neem aan dat dat een vergaarbak is voor ongelukken, drugsdoden, zelfmoord en moord).

  Aangezien er zo’n 16 miljoen Nederlanders zijn, is de kans op die sterfte dus een half promille/jaar. Daarmee is de kans dat het niet gebeurt 0,9995. De kans dat het dan niet gebeurt in 1000 jaar is 0,9995^1000 = 0,61. Dus de kans dat je onder een vallende piano terecht komt, sterft aan vogelgriep, met een betonblok aan je voet in de Maas belandt of iets dergelijks benadert pas de 0,4.

  Toegegeven, meer dan 20% van de mensen zal om zulke reden nog niet eens de bloei van hun leven (zeg 500) halen.

 8. 19

  Probeer je hypotheekrente straks maar eens vast te leggen voor 800 jaar, er zit weer een enorme crisis aan te komen in het jaar 2813, met immer stijgende huizenprijzen van gemiddeld 246.515.252.535 interstellaire Euromero voor een studio.

  Terwijl de hovercars bij bosjes door rondhangend tuig uit het M104 stelsel in de hens worden gestoken. Ik ben er klaar mee.

  Nog even, en laat me in cryostasis brengen, en emigreer naar Nieuw Noorwegen.

 9. 20

  @19: Ja, het wordt wel waarschijnlijk dat je twee huizen in een leven moet gaan afbetalen, omdat ze sneller aftakelen dan jijzelf. Maar misschien (naïeve hoop?) geeft zo’n langer leven ook een heel andere kijk op het begrip duurzaamheid? Lange termijn politiek zal toch een stuk serieuzer genomen worden als je eigen aanwezigheid op die lange termijn een stuk waarschijnlijker is. De Louis Quatorze mentaliteit is dan een stuk moeilijker vol te houden.