De honger op de huid gefilmd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hunger Het komt niet vaak voor dat een film me vanaf het begin bij mijn nekvel grijpt en me meteen het verhaal in sleept. Bij de meeste films is er sprake van een opbouw of dienen de karakters eerst geïntroduceerd te worden alvorens men het verhaal kan vertellen. De laatste keer dat ik dat ervoer was bij The diving bell and the butterfly (eerder hier beschreven) en dat is eigenlijk nog niet zo heel lang geleden. Bij het zien van Hunger, gebeurde hetzelfde; het verschil bij beide films zit echter in het perspectief; bij de eerste bekijk je het verhaal vanuit het hoofdpersonage terwijl je bij de tweede als een onwillige getuige kijkt naar een lichaam in verval van een man die weigert te eten. Opmerkelijk is dat beide films door kunstenaars werden gemaakt; de eerste door Julian Schnabel (New York, 1951), de tweede door Steve McQueen (Londen, 1969). Vanuit hun achtergrond benaderen zij het filmen op een net iets andere manier en dat levert een verrassend resultaat op.

Hunger draait voor het grootste deel over de hongerstaking van Bobby Sands in de Maze gevangenis in Engeland. In 1981 eiste hij als leider van een groep gevangenen erkenning als politieke gevangene, iets dat door Margaret Thatcher fel werd bestreden. De hongerstaking was het toppunt van een opstand die al vanaf 1976 was ingezet, beginnend met het ‘dekenprotest’ waarbij de gevangenen weigerden dezelfde kleding als criminelen te dragen en daarvoor in de plaats zich slechts omhulden met een deken. Toen bleek dat dat niet werkte, stapte men in 1978 over op het ‘vuilprotest’ waarbij men uitwerpselen uitsmeerde over de gevangenismuren. Maar ook dat werkte niet en je kunt je afvragen wie men het meeste trof met deze actie. De hongerstaking was het ultieme pressiemiddel omdat je daarmee inspeelt op het gevoel van medemenselijkheid. Bobby Sands overleefde deze niet en stierf na 66 dagen. Samen met hem stierven nog negen andere gevangenen. Na tien doden werden de eisen van de gevangenen ingewilligd, maar erkend als politieke gevangenen werden ze niet.

McQueen begint zijn film bij het ‘deken- en vuilprotest’ maar daarbij volgen we eerst één van de bewakers die zich klaar maakt voor zijn dienst. Hij laat zijn beschadigde handen weken in het water en kijkt onder zijn auto of er geen bom onder is geplaatst. Je ziet al dat het geen gemakkelijke dag zal worden en voordat hij begint blaast hij nog even stoom af met zijn collega’s. Daarna volgt McQueen twee gevangenen die het protest vorm geven in hun cel, in elkaar worden geslagen omdat ze niet meewerken en in hun contacten met de buitenwereld voortdurend informatie naar binnen en buiten proberen te smokkelen. Bobby Sands (Michael Fassbender) komt pas halverwege voor het eerst in beeld wanneer de bewakers hem hardhandig een was- en knipbeurt laten ondergaan. Vlak daarna volgt de al veel geroemde scène van 18 minuten in één shot waarbij Sands met de priester in discussie gaat over zijn besluit om tot hongerstaking over te gaan.

De manier van filmen van McQueen onderscheidt zich vooral in de kadrering en het gevoel voor het beeld dat voor zich moet spreken. Zo toont hij de schoonmaker met de hogedrukspuit die eens in de zoveel tijd de cellen schoon moet spuiten, verbaasd kijkend wanneer hij een kunstwerk van stront op één van de muren aantreft. Of zien we hoe de gevangenen hun urine (die wel in een po werd opgevangen) onder de deuren door gieten die vervolgens door een bewaker met een grote trekker en wat ontsmettingsmiddel wordt opgeveegd. Ondanks de vuiligheid die we moeten zien, is het zeer stillistisch in beeld gebracht.

Het sterkst filmt hij de hongerstaking en de aftakeling van het lichaam van Sands. Het eten wordt telkens weer op een dienblad naar binnen gebracht om onaangeroerd weer mee te worden genomen. De verzorger van Sands is erg met hem begaan en door zijn verzwakking ligt Sands de hele dag op bed waardoor hij doorligplekken krijgt. Je voelt de pijn door je lichaam trekken wanneer de verzorger de wonden behandelt met zalf; eerst tipt hij ze even aan en zie je de spieren samentrekken waarna hij de zalf verder kan uitsmeren. Het blijkt allemaal zinloos te zijn; Sands wordt aan het eind van de film levenloos naar buiten gedragen. Afgezien van de scène tussen Sands en de priester wordt er nauwelijks gesproken in de film. McQueen is spaarzaam met woorden omgesprongen.

Hunger is natuurlijk een film die je niet zomaar even gaat zien. Je moet er goed op voorbereid zijn en geen last hebben van een zwakke maag. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, kun je zelf zien dat Hunger de parel van 2008 is.

Hunger op imdb

0

Reacties (12)

#1 larie

Spijt me Jorn..er is en lijn bij mij…tot hier. Kan me dingen vrij aardig voorstellen maar zien doet m’n brein bloeden. Praktijk ervaring na wat backpackersgedoe en eerste hulp medewerker enzo.

Zoals b.v. Clockwork orange, messcherpe movie maar ik wil dat beeld niet. Zo ook al die “filmpjes” op gore b.v…vertoebelt mijn blik.

Ben ik nu een slappe zakkewasser Jorn?

  • Volgende discussie
#2 Kittekat

Ha, een pro-ana film!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

@kittekat: toevallig ook nog eens het onderwerp van ons meest gelezen artikel tot nu toe (bijna 50.000 keer):
https://sargasso.nl/archief/2006/08/30/pro-ana-pro-anorexia/

Geloof niet dat ik naar zo’n film zou gaan trouwens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie

Buiten dat Jorn..de verschillen tussen eigenschade en anderschade is volgens mij principieel flinterdun.

Kamikaze, bombelt of jezelf, vrijwel geen verschil in mijn optie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 larie

Onlangs werd wat je link aangaat Steeph (weg met die @ potverdrie) om onderstroom advies gevraagd door een meegesleepte, ik kon het niet hanteren bleek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

larie, kan ik me goed voorstellen. Is voor mij ook iets moeilijk grijpbaars.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jorn

Vreemd dat je na die ervaringen er toch nog moeite mee hebt, Larie. Lijkt me nl. dat het je zenuwstelsel sterkt wanneer je wonden e.d. van dichtbij hebt gezien. Ik vond in Clockwork Orange vooral het beeld met die oogklemmen niet om aan te zien, het geweld was ook niet fijn om naar te kijken, maar dit is van een geheel andere orde. En films als Saw waarbij de marteling vooral als sensatiemiddel wordt gebruikt, zijn ook niet aan mij besteed. Dus toch maar een kijkje nemen Larie, zou ik zeggen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 larie

OK Jorn.je tilt me over een drempel wllicht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 m44

GS botten film.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Hemaworstje

tja,terwijl Thatcher nog shaking and stirred overeind staat.
Mooie tijden die 80 er jaren.
Kerels met ballen en vrouwen met pit.
Hema is ooit in de gelukkige omstandigheden geweest in de 90 er jaren 2 weken te verblijven in the most bombed hotel in the world.
Belfast, zaken doen bleek al gauw een doffe ellende dankzij de bouncende GPB
heb dus weinig anders gezien dan het roodharige kamermeisje Shiranna.
Pracht Land. mooie natuur.grrrreat whisky

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Popeye

In de tijd dat Bobby met z’n hongrstaking bezig was, leefde mijn vader nog. Hij heeft vier jaar in concentratiekampen doorgebracht, en kende honger tot de dood erop volgde ..
Bobby, we volgde het .. Tot het einde ..
Ik wil die film best wel eens zien.
Zelfs op mijn nuchtere maag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Popeye

Oh, ja ..
Bedankt Jorn, dat je dit alles nog eens onder de aandacht wil brengen.

  • Vorige discussie