De harde of de zachte hand?

De maatschappelijke barometer GeenStijl komt met een filmpje van een scholier die zijn leraar hardhandig uit de klas verwijdert. Schokkend beeldmateriaal wat bij de kijker harde maatregelen tegen dit soort leerlingen oproept.

Maar afgelopen zondag was er een interessante uitzending van VPRO’s Tegenlicht waarin Felix Rottenberg o.a. een VMBO-leraar aan het woord laat. Deze leraar, Kees Beekmans, legt uit dat in zulke bedreigende situaties juist een stap terug doen op de lange termijn succesvoller kan zijn. Een pleidooi voor de zachte hand: Met harde of zachte hand, Tegenlicht, doorspoelen tot 20 min.

Update: Doorgedraaide leerling van school getrapt

 1. 1

  De crux? de frase “kan zijn”. Niks nieuwe aanpak, gewoon doorgaan met wat men al 30 jaar doet. Deze man is trouwens leraar. Die dragen uiteindelijk nauwelijks verantwoordelijkheid. Interessanter zou het zijn geweest als Rottenberg eens wat directeuren en adjunct-directeuren had uitgenodigd aan zijn tafel. Die hebben namelijk de verantwoordelijkheid van het uitdelen van sancties.
  Mijn eigen vader, die bepaald geen rechts type is, is zo een conrector. Zijn hand is hard doch rechtvaardig en dat blijkt het enige dat echt helpt.

 2. 2

  De harde hand van Felix is door zijn partij lang geleden (symbolisch) afgehakt, dat is hij gezien zijn stellingname alhier, nog niet vergeten.

  Wat moet ik nu met “maatschappelijke barometer”, de maatschappij dat ben jij toch?

  In de uitzending komt

 3. 3

  Wat mij meer in het filmpje van GeenStijl raakt is dat de klas helemaal niks doet, helemaal niets. Dat is meer een probleem dan dat de docent een stapje terug doet. Zoals ook in het stuk van Tegenlicht te horen is.

  Het is denk ik toch een verschil in opvoeding en sociale verbanden. Ik zou nooit mijn neef erbij hebben gehaald. Het inzien dat je fout bezig was én dat de docent nu eenmaal de baas is in de klas zijn toch ‘basis’-dingen.

 4. 5

  @Larie
  Probeer maar eens een zinnige oplossing te bedenken als je in zo’n klas zit en dit zijn je generatie/klasgenoten. Ik kan me best voorstellen dat je dan dood wilt, maar toch niet door de handen van zo’n addergebroed.

  Het schattige aan die leerkracht bij Rottenberg was wel weer dat er met het grootste gemak een paarhonderd leerkrachten tegenover kunnen worden gesteld die precies het tegenovergestelde zullen beweren dan deze leerkracht met zijn softe aanpak. Felix presenteerde hem daarentegen alsof dit d

 5. 7

  waar het om gaat is het volgende: pubers (altijd lastig), gastjes die hun plaats niet weten en een misplaatst gevoel hebben dat ze gerespecteerd dienen te worden (blagengedrag), lange tenen (cultuur), lid zijn van minderheid en dat als excuus gebruiken (misbruik maken van hun afkomst), godsdienst (alles wat niet blindeloos achter alla aanhobbelt is een kaffir). Tel dat bij elkaar op en je heb een onhandelbare asociale klootzak in je klas die denkt dat ie alles kan en mag maken. Maar ja wat wil je met ouders die al jaren de houding hebben van “thuis ben ik de baas en buiten de leraar of politie en als die er niks aan doen is er niks aan de hand”.

 6. 8

  Ik heb die uitzending ook gezien..ik vond het een nogal matig geheel..

  wat ik niet begreep was de angst van de heer Mak om problemen te benoemen. Deze meneer loopt blijkbaar nog rond met zijn hoofd in de tweede wereldoorlog. Alle clichees op dat gebied gooide hij er dan ook uit en was daar nog trots op ook.

  Frappant dat het geestelijk leiderschap op dit gebied van allochtone intellectuelen moet komen..

  Om op dit log (en in het programma) een leraar als rolmodel voor de aanpak van het probleem op te voeren getuigt van weinig helder denken. Deze meneer heeft nauwelijks bevoegdheden, moet om zijn eigen hachje denken, wordt niet beschermd en heeft door de democratisering in het onderwijs geen enkel gezag meer. Ik denk dat de heer Rotteberg geheel in stijl met zijn voormalig partijlidmaatschap zijn eigen voorkeuren heeft willen illustreren..

 7. 9

  “Frappant dat het geestelijk leiderschap op dit gebied van allochtone intellectuelen moet komen..”

  Dat zijn vooralsnog de enigen die niet zo gemakkelijk van racisme en xenofobie beschuldigd kunnen worden (tenminste, men lijkt in dit land te denken dat alleen blanken die predikaten ten deel kan vallen).

  Ellian liep tenminste keurig in zijn eigen pas en liet zich ook niet van de wijs brengen door het smerige truukje van Rottenberg om een gefrustreerde ziel van hem te maken die door zijn trauma’s zulke standpunten inneemt. Maar ik koester weinig hoop. Zelden zo een beschaafd mens gezien als Ellian en n

 8. 11

  Niks van aantrekken Degtyarev Pekhotny “we” worden weer eens gedemoniseerd.
  Bij demonisatie: rustig blijven en iets over (te) grote borsten loggen.
  (= pacificatie, zachte aanpak)

 9. 13

  Die vmbo-leraar heb ik geloof ik ook eens op de radio gehoord. Was dat niet die figuur die een dagboek ofzo bijhield van z’n wederwaardigheden op die school? Inderdaad een tenenkrommend soft type. Met zo’n houding doet hij de kindertjes meer kwaad dan goed.
  Tja, en wat zo’n filmpje betreft, daar heb ik altijd m’n twijfels bij. Wat is de totale situatie? Ik hoor dan toch wel graag hoe ’t komt dat daar ‘toevallig’ een videocamera bij is. Repetitie voor ’t schoolcabaret?

 10. 14

  Welkom in de eenentwintigste eeuw, VJ. Mobiele telefoons hebben camera’s. Of het zijn camera’s met een ingebouwde telefoon, ik geef toe dat het nogal verwarrend is. Helemaal als je nooit buiten komt.

  Even ontopic: schokkend beeldmateriaal?

 11. 19

  @Drekneus: je zit zoals altijd weer uit je smoezelige nek te kletsen. Mobieltjes die video-opnamen met een zo’n hoge resolutie en van een dergelijke lengte kunnen maken zijn nog niet op de markt. Maar weet jij als zatte holbewoner veel…
  Einde bericht.

 12. 21

  @VJ: mijn samsung sgh-D500 heeft ruimte voor 1 uur video van 1280×1024 pixels, dat is beter dan dat filmpje. Beetje bij de tijd blijven.

 13. 23

  Een zatte holbewoner weet inderdaad meer dan jou, VJ. Waarschijnlijk schrijft een zatte holbewoner ook columns die beter te lezen zijn dan die gemankeerde stukken gelardeerd met een simpele huisvrouwenmening op uw weblog. Wat zeg ik? Waarschijnlijk?

 14. 31

  Zeg Larie, kun je eerst de handleiding van je samsuck eens doornemen..

  Foto resolutie: 1280×1024 pixels (1.3MP)
  Video resolutie: 176×144 (QCIF)

  Zeg je mobiel, zeg je GJ.

 15. 33

  Denk het niet VB, het filmpje is gemaakt met behulp van een GSM dat is nu wel duidelijk geworden, het merk komt ook wel bovendrijven. De compressie is MPEG4 en wellicht dat dat de onverwachte kwaliteit verklaart met deze beperkte resolutie.

 16. 35

  Mijn beste VJ, bij abonnement nemen kost het 100 euri beltegoed, voor noppes, nada…das niet te veel toch? Was voor mij ook wel van de nieuwe hoor, ik hol ook achter de nieuwe snufjes aan..hijg , maar ben m’n koelkast nu eindelijk kwijt.

 17. 37

  Nou nee, ik neem je zeker serieus ondanks de klapjes die ik wel eens van je ontvang maar mis de pointe van “GJ”?. Ik kijk geen TV en doe niet zo lang mee, iets historisch?

 18. 38

  Denken..denken, ik snap het echt niet. Als er in de reakties zoiets staat als “samsuk” of grove uitlatingen bevat wat Dreknek wel eens over zich heen krijgt vanwege zijn tegengeluid, smelt mijn interesse weg en kijk ik verder.

  Tijd voor de sterren and beyond,

 19. 40

  Larie: GJ is een fotoblogger (toch?).
  webeldberoemd in netterland (waarschijnlijk).

  Filmpje in MPG4 kan ook geconverteerd zijn van het oorspronkelijke camera-formaat.

 20. 41

  Dr Banner: Ah juust, de wereld is groter dan mijn blik, dat blijkt. Mijn MPEG4 opmerking was ook al niet zo sterk. Kwaliteit compressie is zoiets als bij statistiek en modellen, garbage in garbage out. Veroorzaakt door de verbazing mijnerzijds (leeftijd laat zich gelden alhier) over de mogelijkheden van mijn nieuwe speeltje.