De Grote Verwenning | Surpriseville

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DOCUMENTAIRE - Vergeet de crisis: we beleven de beste jaren uit onze geschiedenis. Nederland staat in alle leuke lijstjes bovenaan. We komen om in rijkdom, gezondheid en geluk. Maar wat doet die overvloed met ons? Worden we er gelukkig van? En wat voor geluk is dat? Zijn we wel gebouwd op zoveel welvaart? En weten we eigenlijk wel hoe goed we het hebben?

Deze week start in De Balie en op Sargasso de filmserie De Grote Verwenning – op zoek naar antwoorden op die vraag. Met elke maand een film-met-voorgesprek in De Balie Cinema en elke week korte films met bijschrift op Sargasso.

Woensdag 26 september openen we in De Balie Cinema met Lucky, een documentaire uit 2011. Filmmaker Jeffrey Blitz reist door de VS, zoek naar loterijwinnaars. Wat is er met hun levens gebeurd? Waar verlangden ze naar? Zijn de beloften uitgekomen? De verhalen zijn verrassend, schokkend en meeslepend en gooien de bekende schema’s over geluk en mazzel overhoop.

Vooraf een gesprek met gelukswetenschapper Ad Bergsma over de spanning tussen luck en happiness en over de overeenkomsten tussen de mentale staat van de loterijwinnaar en die van de doorsnee Nederlander.

Sargassolezers kunnen met korting naar de film, door ‘sargasso’ te vermelden bij de reservering.

Surpriseville

En vandaag starten we hier op Sargasso met Surpriseville, een korte film van Tim Travers Hawkins uit 2011.

[kliktv]

Je vraagt je af of Surpriseville wel een documentaire is. Ik heb hem twee keer extra goed bekeken. Ik heb de regisseur gecheckt. De prijzen en de festivals. Maar nee, Surpriseville bestaat echt. Het stadje, waar al het toeval is wegontworpen en waar alles verschrikkelijk in orde is, heet echt zo. De bewoners zijn geen acteurs, maar mensen van vlees en bloed, die het paradijs hebben gevonden.

We kunnen lachen om die gekke hoofdpersonen. Ze zien er ook helemaal niet uit alsof ze gelukkig zijn in hun paradijs, je tenen krommen ervan. Maar ik kon de associaties met de onze poldersuburbs niet negeren. De verontrustende waarheid: Surpriseville lijkt meer op Nederland dan de meeste Amerikaanse stadjes.

Deze filmserie maakt deel uit van De Grote Verwenning, een onderzoeksproject van Patrick van der Hijden, en is samengesteld door hem en Dirk van der Straaten, de filmman van De Balie.

Reacties (3)

#1 sjap

Ziet er mooi uit. Ben benieuwd.

  • Volgende discussie
#2 Sjiek

Surpriseville lijkt veel op Squidville

En wat te denken van Pleasantville?

Leuke aktie trouwens van Sargasso.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

De positie op GE : 33°38’20.76″N / 112°23’44.73″W

Dit zicht van boven voegt iets toe : het design bestaat in principe uit een opdeling in mijlsblokken die elk afzonderlijk ontworpen lijken, met afzonderlijke functionaliteit. Net als Sun City West, El Mirage, Litchfield Park etc…

Het doet me een beetje denken aan een simulatiespel van 20 jaar geleden, simcity, waarvan ik me alleen kan herinneren dat je functionele vierkantjes met huizen, landbouw, centrales etc… aan elkaar moest koppelen om de ideale stad te bouwen. Het resultaat zie je daar.

Bijna beangstigend.
Organische groei van de samenleving verworpen.

  • Vorige discussie