De graaicultuur van Youp B.V.

‘Het impresariaat van Youp van ’t Hek heeft geen toestemming gegeven om de oudejaarsconference ‘Troost’ online te zetten. Excuses voor het ongemak.’
Met zo’n mededeling op de Vara-site kun je het dan doen, als je je net zit de verkneukelen om de oudejaarsconference van Youp via Uitzendinggemist.nl te bekijken. De conference live aanschouwen is nu eenmaal geen optie als je ergens in Polen rondhangt, zoals ik dezer dagen. Dan verwacht je toch dat Youp en zijn zakenimperium niet lullig doen en ook de NL’ers in den vreemde bedient met wat vroegnieuwjaarlijkse lol van hoog niveau.
Meteen ontroostbaar ben ik nou ook weer niet, want gelukkig is Guido Weijers bij SBS6 wel gewoon te downloaden of te streamen en anders dan sommigen van de redactie hier vind ik deze geinponem wél om te lachen. Afijn, Youp dus, die per interview aankondigde dat hij lekker zou gaan uithalen naar de graaicultuur bij ABN Amro en dergelijke. Zal best, maar ík zal het niet weten. Wat ik wel weet is dat Youp en zijn zaakwaarnemers die conference niet online zetten om maar één reden: om er nog extra geld uit te persen…..

Flink verdienen

Uiteraard wordt de zaak op DVD gezet en die ligt waarschijnlijk vandaag al in de winkel. Als je daar nog even flink aan kan verdienen, dan ga je de handel natuurlijk niet gratis streamen.
Nou da’s dus helemaal fout, waarde Youpies. Want de streams via Uitzendinggemist.nl zijn van een geringe videokwaliteit en non-competitief met de DVD-kwaliteit. Voor allen in het buitenland, die aangewezen zijn op internet, net voldoende om het tv-aanbod een beetje te volgen. Maar dankzij de graaicultuur van Youp B.V. zelf is die kleine geste ons niet gegeven. Zeer bedankt, ouwe graaierts!

 1. 1

  Niet dat je niet gelijk hebt qua kwaliteit enzo maar om het meteen als graaien aan te duiden vind ik wat te. Voor iemand wiens beroep het is om content te produceren zoals een cabaratier is het nogal wiedes dat ie betaald wil worden voor afname van die content. Da’s het punt van een “beroep” immers.

  Kunnen we het, net zoals bij muziek, oneens zijn over de slimheid en verwachten dat wel streamen (als het al enig effect heeft) hoogstens die DVD verkoop zou bevorderen maar dan blijft over dat het dom is. Graaien vind ik wat één-dimensionaal…

 2. 5

  Wat goed van jou dat je zoveel informatie kan afleiden uit zo een melding.

  Maar goed, je moet toch je blogpostquota halen en zeiken over een zeikerd is altijd scoren.

 3. 8

  Voor een radio2 top 2000 ingezakt negatief brein lang op slot kereltje moet je dat niet verbazen poster. Gelukkig heb ik geen tv gekeken.

 4. 16

  Vreemd trouwens dat Youpie nou net Rijkman Groenink uitkoos, de man die gedurende zijn tijd als CEO niet echt succesvol was maar uiteindelijk de goede beslissingen nam (die leiden tot de verkoop van AAB, net voor de kredietcrisis) die voor de aandeelhouders achteraf gezien erg positief bleken te zijn, dit itt. tot vele andere banken.
  Maar ik denk niet dat Youpie dat weet.

 5. 17

  @6: Bittorrent is stout en je kunt streams ook beperken tot de nationale grenzen (zodat al die buitenlandse profiteurs ze niet kunnen bekijken). Sporza.be heeft daar tot mijn spijt al enige ervaring mee.

 6. 20

  @ Bismarck:

  BitTorrent is zelf niet stout. Zo worden er veel vrij verspreidbare Linux distributies mee gedistribueerd bijvoorbeeld.

  Alleen maar een volstrekt overweldigend percentage van de content die er ook mee verspreid wordt is stout (video, veel, net als hier. vaak films)…

 7. 21

  heb het niet gezien maar een hele hoop reacties op Youp zijn dat ie niet de moeite waard was. In de jaren 80 was ie top maar als ik het goed begrijp kan ie er beter mee stoppen, paar jaar terug zag ik m ook maar toen haalde hij bij lange na het vereiste niveau ook niet. Youp, breng je dvd maar niet uit, bepaar je de moeite!

 8. 32

  Dit bericht is bij deze genomineerd voor de Kleinste Teen van 2009 – onder Sargosso’s beter bekend als de Bokitobeker.

  Hiermee hebben we binnen twee dagen al twee kanshebbers. Voor de andere kijk op: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/01/we_hebben_haar_het_soepmetball.html

  We kunnen dus de rest van 2009 overslaan, want nog groter non-nieuws kan ik me niet voorstellen. En ik kan het weten, want ik werk bij de Publieke Omroep.

 9. 35

  Nummertje 33: zoals ik al schreef werk ik voor de Publieke Omroep en weet dus als geen ander dat dit een dagelijkse hype is, waar geen Unoxtiet tegenop kan. Bokito is mijn baas.

  En nummertje 34 mag me meehelpen om van Sportgeschiedenis de Bokitobeker 2009 te maken want dat scheelt aanzienlijk in de bezoekcijfers. Alles voor de kijkcijfers!

 10. 37

  Tss Jurryt, nee, dan die uitzending van Andere Tijden met oudeaanelkaargeplakteElfstedentochtKoekbeelden van gisterenavond…wat een drama!

  En wat is er mis met een Warme Unox-muts? Nou? Hier: “…een carrière als fotomodel trekt haar wel.” En: ”Luca was wel een beetje geschrokken van alle aandacht naar aanleiding van haar foto, maar kan er nu toch wel van genieten.”Maar, komtie: “Eerst wil ik het gymnasium in Alkmaar afmaken”. Manmanman, krijg nog een brok, kippevel meneer…van zoveel toewijding, nuchterheid en 2 benen op de grond terwijl het grote geld lokt.

  Wie ben JIJ eigenlijk om dat dan maar meteen weer te willen afnemen?

  Bob Beamon (8 meter 90 verspringen, OS in 1968) dat feitelijk fysiologisch/technisch niet kan (in dat tijdsgewricht…stond er teveel wind, had hij veren in z’n schoenen?) …kijk, en dáár hoor je nou niemand over…

 11. 42

  Hoe kan ik een post die Guido Weijers serieus neemt, serieus nemen?

  Over smaak valt inderdaad niet te twisten. Guido Weijers is aantoonbaar slecht.

  Daarentegen is Youp ook niet zo fris meer.

 12. 43

  Als je het NL tv-aanbod in het buitenland een *beetje* wil volgen koop je toch een cheap-ass sattelietontvanger en kijk je naar BVN. Had je Van t Hek op 1 jan. kunnen kijken. Of haal ik nu dingen door elkaar?

 13. 44

  Het hangt er helemaal vanaf hoeveel geld Youp van de publieken krijgt, in dit geval. Mijn belasting-geld erin = gratis content eruit. En het was wel bij de Vara, dus er is vast wel een cameraman betaald van mijn zuurverdiende centen ofzo. Zou iemand dat even willen uitzoeken ?

 14. 45

  @ KJ,

  Dat is wel een interessante stelling: zou gesubsidieerde kunst automatisch in het publieke domein moeten vallen?

  nb: het is de vraag of Youp zonder de Vara het programma zou kunnen maken. Hoeveel kost dat eigenlijk?

 15. 47

  Dat de Vara de boel weer off-line moest halen vind ik best triest. Graaien is misschien wat overdreven maar sjiek is anders.

  Op zich mis je er niet veel aan, helaas. Waar Youp pakweg 10 jaar geleden nog goed was voor tranen van het lachen is hij hier dit jaar weer weggezapt. Guido bracht hier iedereen wél aan het lachen.

 16. 49

  Wat een raar geklaag. Het is heel normaal geld te vragen voor iets waar je lang voor hebt gewerkt. Je hebt de keuze om niet te kijken en dus niet te betalen. Dat is iets anders dan het “graaien” dat gebeurt zonder dat we ervoor kiezen.

 17. 50

  “Je hebt de keuze om niet te kijken en dus niet te betalen.”

  Rob begrijpt het concept ‘publieke omroep’ nog niet helemaal?

 18. 51

  Inderdaad Parallax, het is heel normaal om geld te vragen voor iets wat waarde heeft en waarvan de waarde onderkend wordt, niet noodzakelijk waar je lang aan hebt gewerkt. Ookal is Sinterklaas met z’n zak vol bailouts nog niet vergeten.

 19. 53

  Prijsopdrijving door tegen elkaar op te bieden tot de bubble barst, vind ik net zo onzinnig, achterlijk en verwerpelijk als het spindokteren en rondzingen van eigen gelijkheid onder mensen die zichzelf en elkaar beter vinden dan anderen, Gronk.

 20. 55

  Bianco heeft helemaal gelijk. Iemand al aan het volgende gedacht? Hekje krijgt al een fors bedrag aan uitzendrechten. Uit de openbare omroeppot wel te verstaan. Die paar extra DVD-inkomsten vallen daarbij in het niet, believe me. Dus online zetten van die show is bepaald geen onterecht verzoek voor NL’ers in het buitenland.

 21. 56

  Ja hoor alles moet weer gratis, koop dan een dvd-recorder ofzo.

  Het staat iedere auteursrechthebbende geheel vrij om zelf de gewenste distributiewijze te kiezen. En dus ook om daar geld aan te verdienen.
  Net zoals je zelf mag beslissen of je geld over hebt voor de DVD. Dat heeft niks met graaien te maken.

 22. 58

  Tsja, ik wil niet zeggen dat ik Youp gemist hebt. Heb er eerlijk gezegd niet eens aan gedacht. Maarrrr, ik vind heus wel dat een auteur/artiest/content-provider mag verdienen aan zijn / haar werk. Beetje dom van de Vara om niet de internetuitzendrechten erbij te onderhandelen. Misschien een idee voor volgend jaar: ook de rechten voor internet, anders geen conference. Wat voor degenen in het buitenland wel jammer is, is dat het ook niet even makkelijk te koop is, zo’n stream. Er zijn misschien best programma’s waar ik voor zou willen betalen. Eurootje, ofzo. Misschien wel twee. Als ik het dan streaming kan kijken. Wordt dat geld dan ook nog rechtstreeks en zonder inhoudingen aan de rechthebbende overgemaakt, verdient ie er meer aan dan aan de verkoop van 1 dvd. Dunkt me.

  Toch vind ik het wel een beetje flauw van Youp. Waarom dat ding niet via uitzending gemist ook in het buitenland laten doorkomen? Desnoods voor een beperkte tijd. Wij kij/eken graag de Lama’s hier via uitzending gemist. En we hebben, mede daardoor, ook een paar DVD’s van ze gekocht. Kunnen we nog eens nagenieten.

 23. 59

  Volgens mij werkt het zo:

  – Een artiest stopt tijd en moeite in het maken van show/optreden
  – Die wordt een aantal keer gratis aangeboden (31 December)
  – Als je dit mist moet je wachten tot hij nog een keertje komt of tot dat je de dvd hebt.

  Dat sommige shows online zijn te bekijken is extra service en een extra cadeautje. Dat moet je zien als een geschenk, niet als een eis.