De gedachtenpolitie komt er aan

Brrrr, sommige technologische ontwikkelingen jagen me behoorlijk de stuipen op het lijf. In de Verenigde Staten hebben ze het eerste geslaagde experiment gedaan met een soort gedachtenscanner, of eigenlijk meer een intentiescanner. Deze scanner kan signalen oppikken van mensen die iets slechts in de zin hebben. Ze zweten dan meer, ze zijn onrustig en nog wat meer van dat soort verschijnselen.
En dan zouden ze toch zomaar hele enge dingen kunnen gaan doen. Die kan je dan maar beter gelijk oppakken en voor de zekerheid levenslang opsluiten.
Belangrijke ontwerp vereiste voor de scanner is dat hij mobiel is. Binnenkort dus ook te vinden in de Kalverstraat. Dat betekent dus dat u maar beter niet kunt gaan winkelen als u toevallig in een scheiding ligt, de boosheid wordt vast gezien als voornemen tot een terroristische aanslag.
Misschien moeten we nu al de discussie starten over dit soort ontwikkelingen en de wenselijkheid daarvan. Anders laten we ons overrompelen en is er straks geen weg meer terug.Update: Check het filmpje gelinkt in dit artikel (via)

 1. 2

  Een tijdje terug was er ook al zo een soort scanner, die mat lichaamswarmte of zo. Probleem is dat er heel weinig terroristen zijn, wat betekent dat de scanner heel specifiek moet zijn.
  Stel dat de scanner in 99,9% van de gevallen juist aangeeft of iemand wel of geen terrorist is. Dat klinkt goed, maar stel nu even dat één op de 100.000 passagiers iets kwaads in de zin heeft (een vrij hoge inschatting.) Dan nog geldt dat 0,1% van 99.999 = 100, dus voor elke terrorist die de detector pakt, zijn er 100 vals positieve passagiers.

 2. 3

  A spectrum of potential scenarios.
  By: Homeland Security.

  Duh. It’s their job. And they are stunningly proud of it.

  These gardeners will never quit. Us.

 3. 7

  De enige mensen die je hier mee aanpakt zijn first-time drugssmokkelaars. Dat maakt het dubbel link, want daarmee kunnen de FAST-jongens claimen ‘dat het werkt’, maar tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat een meneer Atta boelkloedig door de douane heen loopt, alsof-ie al jaren terroristische aanslagen pleegt. Kwestie van focussen en relaxen.

  De enige reden waarom dit zou kunnen werken: afschrikking. Wat doe je ertegen als terroristische organisatie: je verstopt je bom in de bagage van een nietsvermoedende familie, of je stuurt meer terroristen op pad.

 4. 11

  Kom je India binnen, of Polen dan tref je een eenvoudige ambtenaar waarmee te praten valt. Ben ik altijd vrienden mee. Op Schiphol, de arrogantie in een wachposthok. Israel zit er tussenin. VS ben ik vergeten.

 5. 13

  Israël grensovergang Allenby Bridge: zo’n Lara Croft met reebruine ogen nam me apart, legt m’n rugzak op een tafel en vraagt voor het te openen: “Do you declare that everything in this bag belongs to you?”. Fuck man, met zulke existentialistische vragen moet je bij mij op dat soort momenten niet aankomen! Een beetje verward-angstig-geil antwoord ik: “Yes, I think so…” terwijl ik ondertussen denk: “Maar wat als een of andere Palestijn er nu een bom in heeft gestopt toen ik mijn rugzak afgaf bij het bagageluik van de bus?!” Vervolgens denk ik die ochtend voor de 53ste keer (onbewust) aan seks in dit geval met de soldate in kwestie, om daarna weer paniekerig door te piekeren: “Maar als er nu écht een bom in zit heb ik bij deze dan nu mijn eigen veroordeling al getekend? En als ze nu een bom vindt schiet ze me dan direct dood, of vindt ze me misschien wel leuk? Toch nog maar even glimlachen… neuken?”.

  Ik wens de gedachtenscanner veel succes met mijn ADHD-brein.

 6. 14

  Even in perspectief. Zo’n apparaat is gemaakt door een bedrijf die het probeert te verkopen. Wetenschappelijke analyse past hier niet in.

  Zoals Martijn al aan gaf heeft dit systeem een 2 dimensionale waarheidsruimte. Het detecteert positief als het positief moet zijn en negatief in het andere geval. De tweede dimensie wordt gevormd door de uitkomsten positief als het werkelijk negatief is (vals positief) en andersom (vals negatief). Kijk wat er in de laatste gevallen gebeurt en je ziet meteen de waarde van zo een apparaat. Zie bij Martijn.

  Zo zal biometriek bij de geldautomaat ook niet werken. Je wilt absoluut geen vals positief dus zal vals negatief hoog zijn. Sta je met je vinger op een afleeseenheid terwijl er geen geld uitkomt. Wordt je goed pissig van.

 7. 15

  Je bent een eitje Carlos, altijd in de weer met met (sex + bomb). Ik zou bij ‘single man’ en iedereen eigenlijk een scanner maken voor (- sex + explode).

 8. 16

  @14: Dat van die geldautomaat kan je redelijk makkelijk oplossen door meerdere pogingen toe te staan, net als nu bij de strak afgestelde kaartjesautomaten van de NS die je pinpas vaak eerst één of twee keer afkeuren. (Irritant is dat wel, dat geef ik toe.)

 9. 19

  Kunnen/ gaan potentiële terroristen zich ook weer tegen wapenen/ trainen. In de selectieprocedure kijken wie het best Cool & Collected reageert en handelt in (dat soort) bepaalde confronterende situaties (kijk b.v. maar naar het emotieloze smoelwerk van een Atta)…007’s die leugendetectors kunnen omzeilen…

  Maar “discussie starten” omdat we ons “anders laten overrompelen” en “er straks geen weg meer terug is”..zoals Steeph dat zo op zijn geheel eigen onderkoelde wijze poneert…meteen!

  Anders gaan ze er strakkies nog hele enge dingen mee doen.

 10. 21

  Het past natuurlijk perfect in “onze” strijd tegen het terrorisme, waarbij honderdduizenden profesionals en goedwillende burgers proberen te voorkomen dat iemand terroristische ideeen krijgt (ik vind dit dus werkelijk bizar, zoals een oud lied al zegt “de gedachten zijn vrij”).
  Maar goed, mocht men er dus niet in slagen die terroristische ideeen te voorkomen kan men ze nu gelukkig herkennen, wat voelen we ons nu veilig …

 11. 22

  Best wel fnuikend…dat bij een hoofdredacteur van een, in intentie, geprononceerder aan de weg willen timmerend links progressief vrijdenkend weblog bij een simpel “Do you declare that everything in this bag belongs to you” al existentialistisch angstig geilige gedachten opborrelen…

  Voor hetzelfde geld komt een Weesie met een blanco chequewe of zo…

 12. 23

  @22: Hoe politier de staat wordt, deste meer angstgedachten krijg je bij het zien van een uniform. Ik kan me heel goed voorstellen dat je zeer angstig wordt van bijvoorbeeld een retourtje Jeruzalem-Jericho.