De GC-tegenstemming!

Ja! De stembussen zijn open en Nederland kiest voor de Tweede Kamer, en daarmee indirect voor een nieuwe regering waarop wij de komende vier jaar weer mogen gaan kankeren. Daarvoor alvast dank.

Maar hier op GeenCommentaar gaan we ook verkiezingen houden! Straks volgen verkiezingen waarbij je meer dan één hokje mag inkleuren. Maar, net als drie jaar geleden, trappen we het festijn af met alternatieve verkiezingen. Geef hieronder aan welke partij je het slechtst voor Nederland vindt en vermeld bij voorkeur ook het waarom. We zullen zodra de stembussen sluiten – om 9 uur vanavond – de stemmen gaan tellen en de uitslag bepalen. Morgen starten dan, indien nodig, de coalitieonderhandelingen voor Neerlands meest demonische coalitie.


 1. 1

  “Geef hieronder aan welke partij je het slechtst voor Nederland vindt”
  Tja, dat is natuurlijk vragen naar de bekende weg, vooral op dit log.
  Maar goed, om de wijd open deur maar eens in te trappen, ik vind de PVV de slechts denkbare partij. En waarom? Veel van zijn voorstellen zijn ongrondwettelijk en waar hij de grondwet wil aanpassen om zijn ideeen mogelijk te maken komt hij met inconsequente voorstellen.

 2. 3

  De VVD is het slechts voor NL vanwege haar economisch beleid. Vergroting van inkomensverschillen, HRA niet hervormen, belastingen verlagen waar dat niet nodig is (erfenisbelasting), hard bezuinigen terwijl dat nu onverstandig is, bezuinigen op Europa. Juist nu hebben we geen VVD nodig.

 3. 4

  De PvdA is het slechts. Hogere staatsschuld betekent meer lenen. Lenen kost geld en juist daar hebben we al te weining van. De PvdA maakt werkloos zijn rendabel, wat in mijn ogen botst met een gezonde arbeidsethos. Tevens hebben ze geen enkel antwoord op de immigratieproblemen en met dat in het achterhoofd accepteerd het waarschijnlijk gewoon weer een generaal pardon. Daarnaast weet eigenlijk niemand precies wat de PvdA ers willen en onder welke omstandigheden, ze hebben namelijk te vaak wat verandert aan hun partijprogram…

 4. 5

  @4: De PvdA mag dan wat aan hun programma hebben bijgesteld, de VVD houdt informatie achter. Zoals bekend wil Rutte maar niet openbaren wat de pijnpunten van hun programma zijn. Dat gebrek aan transparantie lijkt me heel slecht voor het land.

 5. 6

  Ik kies om allerlei redenen de PVV. Naast de overbekende redenen is hun programma een verzameling bullit points zonder visie. Daar zit niet veel vakinhoud achter.

  @Inje: De PVV, daar ze effectief uit Europa willen stappen, is ook economisch beroerd voor een exportland.

 6. 7

  Afgezien van de SGP, denk ik dat de SP en PVV 2 partijen zijn die niet goed zouden zijn voor NL indien zij zouden mogen regeren. De SP omdat deze vanuit een zeer conservatief paradigma nieuwe en noodzakelijke ontwikkelingen op het gebied van economie, onderwijs en europa niet dermate van belang vindt. Het ontbeert hen een beetje aan een genuanceerde, realistische maar vooral eem ambitieuze visie die voor heel NL en daarbuiten mijn inziens ontzettend belangrijk is. Idem voor de PVV qua conservatief karakter, plus de demagogische en onrealistisch insteek inzake moslims, wat vooral gestoeld is op angst en andere onderbuikgevoelens.

 7. 9

  Trots op Nederland. TON heeft het slechtste partijprogramma, het minst over nagedacht en het lijkt alsof deze in een kwartiertje in elkaar is gezet.

  Zo’n beperkt en slecht onderbouwd programma lijkt mij een goede afspiegeling van de partij: het niet waardig om te regeren..

 8. 10

  CDA, hoe kan iemand dat nou niet vinden? De partij staat nergens meer voor, heeft haar standpunten bepaald op basis van wat lekker ligt bij de kiezers, zodat ze als ‘club’ nog iets blijven voorstellen. Dat is wat Ab Klink vertelde -inclusief het woord club- in een interview in Vrij Nederland in 2008 (ik meen in augustus).

  Daarnaast een partij die mensen minister maakt omdat het hun jongensdroom is, of omdat ze het nu wel ’s verdienen, ongeacht of ze enige binding hebben met waar hun ministerie over gaat. Daarvoor kunnen best wat kapabelere mensen opzij gezet worden (Bot). Sommige van die kapabele mensen worden dan maar ergens neergezet waar ze weer niks mee hebben (Donner) en dus niet meer kapabel zijn.

  Ik zal voor de beknoptheid maar niet de aan sociopathie neigende mentaliteit van verschillende vooraanstaande CDA-ers beschrijven, maar Balkenende wil ik toch even noemen: wat heeft deze man de afgelopen acht jaar een minachting tentoongespreid voor iedereen die het niet met hem eens was, een minachting ook voor feiten. Ik heb me vaak herhaaldelijk persoonlijk beledigd gevoeld; en dat was dan mijn premier?

 9. 11

  Meteen bij de val van het kabinet dacht ik al: Wilders zou vervelend zijn, maar laat in godsnaam niet Balkenende de verkiezingen winnen. Ik heb eergisteren besloten dat als de peilingen wat betreft het CDA kloppen, ik ga vieren dat ik -voor het eerst sinds ik mag stemmen, waarschijnlijk ook voor het laatst- de verkiezingen heb gewonnen.