De Europese Snuffelunie

ACHTERGROND - Gisteren meldde The Guardian – wie anders? – dat de Europese Commissie wil voorstellen om 42 verschillende reisgegevens van iedere passagier centraal op te slaan voor de duur van vijf jaar.

Niet alleen de basale gegevens maar ook bankgegevens en adressen moeten worden vastgelegd in een centrale database, waar de politie en de geheime diensten ook toegang tot krijgen. Zelfs je maaltijdvoorkeur moet worden vastgelegd.

Tot nu toe hebben veertien van de 28 lidstaten van de Europese Unie vergevorderde plannen voor de registratie van reisgegevens. Maar het voorstel van de Europese Commissie, dat The Guardian heeft ingezien, zou voorzien in een superdatabase voor de hele Europese Unie.

In 2013 wilde Minister Opstelten van Privacyhaat en Controlestaat al de reisgegevens van iedere burger centraal opslaan om terreur te bestrijden. Vanwege tweehonderd Syriëgangers. Dat voorstel ging zelfs de PvdA en de VVD te ver, zodat dit onzinnige plannetje van Bromstelten in de prullenbak verdween, waar het thuishoort.

Maar nu is dit extreme, privacyschendende plan weer terug, maar dan voor heel Europa. Deze aanslag op de privacy is dan nog een compromisvoorstel. Er zijn dus lidstaten in de EU-waardengemeenschap die nog verder hadden willen gaan.

Pikant detail is dat de ministers van Binnenlandse Zaken net voor de mars voor de vrijheid van de regeringsleiders in Parijs hiermee akkoord zijn gegaan. Zou de Franse geheime dienst de aanslag op Charlie Hebdo hebben kunnen voorkomen als ze de maaltijdvoorkeur van de aanslagplegers hadden ingezien? Als de Europese Commissie dat echt denkt, moeten we toch gaan twijfelen aan de geestesgesteldheid van Juncker en Timmermans.

Het is evident dat het de Commissie niet te doen is om aanslagen te voorkomen maar voor de vervolmaking van de Controlestaat. Geen kans mag onbenut worden gelaten: never let a good crisis go to waste. Dit voorstel is een extreem misbruik van de aanslag op Charlie Hebdo om de privacy en vrijheid van burgers verder af te breken. We mogen namelijk niks meer te verbergen hebben.

Dit is een cynische poging – op de Dag van de Privacy – tot een machtsgreep van de ministers van de lidstaten van de Europese Snuffelunie.

De perfecte Controlestaat moet en zal er komen. Zo staat Nederland aan de vooravond van een nieuwe ronde anti-terreurmaatregelen, zoals extra bevoegdheden voor de AIVD en MIVD, zodat deze diensten ongericht internet- en telecomgegevens van alle burgers kunnen verzamelen en opslaan.

Uit het uitstekende interview van Nieuwsuur met NSA-klokkenluider Edward Snowden hebben we kunnen opmaken dat deze aanslag op de privacy nodig is om informatie te kunnen uitwisselen met de NSA, die dit eist van AIVD.

Snowden wees er in dit interview nog maar eens op dat alle vergaande terreurwetten in Europa en de VS de aanslag op Charlie Hebdo en de aanslag in Boston niet hebben voorkomen.

In de Groene Amsterdammer van de afgelopen week valt evenwel te lezen dat de Franse geheime dienst ‘niet genoeg bevoegdheden’ had om de terreurplegers scherp in de gaten te kunnen houden. De Franse regering heeft daarom alweer nieuwe terreurmaatregelen aangekondigd. De Franse repressieve traditie kennende, zullen deze niet zachtzinnig zijn.

Europarlementariër van D66, Sophie in ’t Veld, verklaarde op Twitter dat dit plan van de Europese Commissie onaanvaardbaar is. In ’t Veld let nog wel op als het om privacyvraagstukken gaat, terwijl Van Baalen gewoon ligt te slapen als hij al aanwezig is.

De verantwoordelijke eurocommissaris Avramopoulos heeft in het Europees Parlement voorlopig afstand genomen van dit waanzinnige voorstel. Toch moeten nieuwe terreurmaatregelen van de Europese Commissie en de lidstaten met de grootst mogelijke argwaan gevolgd worden omdat de lidstaten dit soort plannetjes willen doorvoeren zodra ze de kans krijgen.

Premier Cameron van Groot-Brittannië wil een verbod op diensten als Whatsapp die niet kunnen worden afgeluisterd door de overheid. De macht van de overheid moet kennelijk onbegrensd worden. Riep er nog iemand ‘kleine overheid’?

Reacties (9)

#1 Henk van S tot S

En dat wil men dus doen om onze “vrijheid” tegen terroristen e.d. te beschermen.

Is dit nu Stasi- of Staats-terrorisme?
Een combinatie is ook mogelijk en geeft S.S.-terrorisme ;-)

 • Volgende discussie
#2 Stronkel

En dan vragen sommige mensen zich nu nog steeds af waarom velen de EU een ongewenst instituut vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 JANC

Het antwoord op een aanslag op de vrijheid van meningsuiting zou niet minder vrijheid moeten zijn, maar meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 JANC

@2: Zonder de EU hadden we aan mensen als Teeven, Donner, Opstelten het echt niet beter. Next!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Stronkel

@4: zoals in het bericht al stond: toen Opstelten een dergelijk idee had, werd het door de Tweede Kamer afgeschoten. En dan zul je zien dat het alsnog wordt doorgevoerd in EU-verband. Dus niks next, de EU is een privacyschender in het kwadraat. Kunnen Opstelten en Teeven en de rest in Nederland enkel van dromen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 JANC

@5: Als Opstelten het nu opnieuw zou presenteren, na de gebeurtenissen in Parijs, zou het dan weer afgeschoten worden? Is het niet zo dat Nederland per hoofd van de bevolking meer telefoontaps heeft dan waar ook in de wereld? Of internettaps? Worden kentekengegevens niet opgeslagen, dat veel te lang, zonder verdachtsreden – enkel omdat het kan? Maar natuurlijk, de EU is de privacyschender. Leuke frame. Gewogen. Te licht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Spam

Gewoon voortaan allemaal alleen nog maar halal maaltijden bestellen in het vliegtuig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 zazkia

Met die kerel van net op tv, onze nieuwe dictator zeg maar, maken ze mij nog niet bang genoeg om dit een goed idee te vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Amateur Commenter

Vanavond Das leben der anderen gekeken, blijkt de film nog niet te zijn afgelopen… Power, power, powerrrr

 • Vorige discussie