De Europese Centrale Bank lijkt een verfrissend sociale baas te krijgen

COLUMN - Fascinerend dat Christine Lagarde genomineerd is om de nieuwe baas van de Europese Centrale Bank te worden. Ze staat nu 8 jaar aan het hoofd van het IMF, en heeft in die periode het IMF iets socialer weten te maken. Onder haar leiding heeft het IMF zijn rol als hardvochtige saneerder versoepeld – half 2015 riep Lagarde zelfs op een fors deel van de schulden van Griekenland kwijt te schelden, omdat de strenge aanpak die het land eerder was opgelegd, inmiddels had bewezen niet te werken. Het land raakte er alleen maar dieper door in het slop.

Lagarde lijkt voor de duvel niet bang. In interviews zegt ze kalmpjes dat de twee grootste uitdagingen voor de wereld, en voor het IMF, de klimaatcrisis en de groeiende ongelijkheid zijn. Ze is een groot voorstander van een flinke CO2-heffing, tot wel 70 dollar per ton CO2.

In een gesprek met Trevor Noah van The Daily Show zei ze ­vorige maand voorts dat het hoog tijd is de onvoorstelbare hoeveelheid subsidies die overheden wereldwijd in fossiele brandstoffen steken – ze schatte het totaalbedrag dat daarmee gemoeid is op liefst 5 biljoen dollar per jaar – over te hevelen naar een totaal ander type investering: in schone energie, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

Dat zou bovendien de groeiende ongelijkheid helpen tegengaan, een tegenstelling tussen rijk en arm die de wereld volgens haar steeds meer parten speelt. Dat is bepaald verfrissend om uit de mond van zo’n top dog te horen.

Op de website van het IMF wijdde Lagarde in maart van dit jaar een uiterst scherp stuk aan het gedrag van multinationals. ‘Ten eerste ondermijnt het ­gemak waarmee multinationals belasting lijken te ontwijken, plus de al dertig jaar durende ­daling in corporate tax rates, het vertrouwen in de rechtvaardigheid van het belastingstelsel als geheel.

Ten tweede is de huidige situatie met name schadelijk voor landen met lage inkomens: het berooft ze van opbrengsten die ze hard nodig hebben om economische groei te behalen, armoede tegen te gaan, en ­duurzame doelen te bevorderen. ­Ontwikkelde economieën hebben de belastingtarieven voor internationale bedrijven te lang bepaald zonder rekening te ­houden met het effect ervan op landen met lage inkomens. Analyse van het IMF laat zien dat landen buiten de OECD samen jaarlijks zo’n 200 miljard dollar mislopen, doordat internationale bedrijven hun inkomsten doorsluizen naar landen met ­lage belastingtarieven.’

Dat zullen niet veel mensen haar publiekelijk durven nazeggen.

Daarnaast pleit ze voor meer vrouwen op de werkvloer, in alle geledingen en niveaus: niet alleen uit morele overwegingen, want dat argument sorteert nauwelijks effect, constateerde ze tot haar verdriet. Vandaar dat ze een economisch argument uit de kast trok: het is goed voor de economie en goed voor de ontwikkeling van een land.

Nu nog hopen dat Lagarde bij het IMF niet wordt opgevolgd door Jeroen Dijsselbloem.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool

Reacties (7)

#1 Krekel

Plank: mis.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

“half 2015 riep Lagarde zelfs op een fors deel van de schulden van Griekenland kwijt te schelden”
En gaf ze ook het goede voorbeeld, door de Griekse schulden aan het IMF (die bij de eerste af te betalen tranches zitten) kwijt te schelden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Le Redoutable

Dijsselbloem heeft samen met Lagarde Griekenland uit de crisis getrokken, hij staat ook volledig achter haar nominatie. Die twee zouden dus juist prima kunnen samenwerken in min of meer de omgekeerde rolverdeling:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2291868-dijsselbloem-over-lagarde-helder-en-standvastig-waar-nodig.html

.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

@3: ‘Uit de crisis’ als in: Van de regen in de drup?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 tigger

@3:
Het gaat daar nu fantastisch. Daarom zijn hoger opgeleide jongeren massaal Griekenland ontvlucht.
https://www.thenationalherald.com/251872/young-greeks-who-left-during-crisis-wont-come-home/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

@5.

Uit elk land/regio in de economische periferie ontvluchten de hoger opgeleide jongeren hun land. Niet alleen Griekenland.

Dat begint al met braindrain hier in Friesland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Judith

Als IMF er alles mee te maken heeft met crisis en staatsschuld weten kwijtschelden en dan crisis blijven komen….waarom kan EU er dan zelf niets mee ondernemen??

 • Vorige discussie