De economie is Irans ware probleem

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Traditionele economie in Iran (Foto: Flickr/youngrobv (Rob & Ale))

De werkelijke reden dat president Ahmadinejad steun lijkt te verliezen uit conservatieve hoek is volgens Rana Foroohar zijn economische beleid.

“Zijn slecht doordachte energie- en monetaire politiek alsmede op hol geslagen publieke subsidies hebben meercijferige inflatie, stijgende werkeloosheid en stroomuitvallen teweeg gebracht.”

Ondanks de grote voorraden aan fossiele brandstoffen en ondanks de zeer hoge olieprijs gedurende de afgelopen jaren heeft Iran onder Ahmadinejads bewind gas moeten importeren. Waar al het geld dat met de export van aardolie is verdiend is gebleven, is erg onduidelijk. Vermoed wordt dat Ahmadinejad de olieopbrengsten heeft verdeeld onder bondgenoten binnen de Revolutionaire Garde en voormalige officieren die nu in zaken zitten. Corrupte en inefficiënte bedrijven vormen daardoor nu de belangrijkste economische spelers in Iran, “met verstrekkende invloed op sleutelsectoren als fabricage, de bouw en banken”.

Grote binnenlandse politieke verdeeldheid en toenemende ongerustheid in het buitenland zijn het gevolg. Ahmadinejad mag dan door de ayatollahs wederom benoemd zijn tot president, de komende jaren zal hij geenszins een onafhankelijk beleid kunnen voeren. Tegelijkertijd wantrouwen buitenlandse investeerders het regime meer en meer waardoor het moeilijker wordt om het land economisch stabiel te houden. De politieke gevolgen voor de regio en voor de internationale handen in olie zouden hiervan bijzonder ongelukkig kunnen zijn.

Reacties (2)

#1 Bismarck

“ondanks de zeer hoge olieprijs gedurende de afgelopen jaren heeft Iran onder Ahmadinejads bewind gas moeten importeren.”

U snapt, ik snap.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

Imbeciel door onvolledig. Oopzettelijk. Die Nick Ottens.

  • Vorige discussie