De Colorado rivier droogt op

Zes miljoen jaar lang stroomde de Colorado rivier de zee in, maar sinds 1998 niet meer. Fotograaf Peter McBride volgde de rivier van het punt waar ze ontspringt in de Rocky Mountains tot aan de Zee van Cortés. De laatste 130 kilometer die de ecoloog Aldo Leopold in 1922 nog peddelend in een kano aflegde moest McBride nu te voet afleggen. Het groene deltagebied van de Colorado rivier is inmiddels een verzilte woestijnvlakte omdat stroomopwaarts steeds meer water aan de rivier onttrokken wordt. Bekijk hier de korte film Chasing Water.

 1. 2

  Ja boeiend. Maar als ik me goed herinner was dat laatste stuk al voor 1998 droog. Weet niet meer wanneer. Kort na de Hooverdam?

  Keert vanzelf om. Wanneer de mens uitsterft, de dammen verdwijnen door de erosie en de natuur zijn rechten claimt.

  Maak je geen zorgen zou ik zeggen.
  Feest zolang het kan, lekker naar de kloten en dan gezond weer op…

 2. 3

  De Colorado rivier heeft miljoenen jaren lang in alle richtingen van de windstreken gestroomd en net nu de mens een praktisch nut voor die rivier vindt, is men ongeveer 80 jaar nadien van mening dat het toch wel ziellug is voor de monding bij de Zee van Cortez.
  Je moet toch wat al je je fillum wil verkopen. Ziellugheid doet het nog goed, maar wel steeds minder.
  Gelukkig maar!

 3. 4

  Dat water komt vanzelf weer in zee terecht hoor. Alleen niet langer via die rivier. So what? Wat @2 zegt, vergeet dit soort zaken and party like it’s 1998.

 4. 8

  Heel eenvoudig. Opdrogen hangt samen met warmer klimaat. Warmer klimaat leidt tot hogere zeespiegels. Nederlandse koeien moeten leren zwemmen (het worden zeekoeie).

 5. 13

  Dat is toch erg, je zou maar een boer zijn in Mexico, gebruiken een paar idioten boven in al het water op.

  Dat terwijl we het water 99% kunnen zuiveren tegenwoordig en dan weer gewoon in de rivier kunnen pompen. Sterker nog we zouden het zo WEER kunnen drinken (zo schoon kunnen we het krijgen) waardoor we nog maar een heel klein percentage aan vers water nodig hebben.

  Maar nee de Natuur geeft ons iets en gelijk zijn er wel mensen die het voor zichzelf en alleen hunzelf claimen als de meeuwen in Finding nemo “Mine?”