De bus als verlengstuk van de IND

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022
,

Hoe diep kun je als land nog zinken? Dieper nog dan politici die openlijk oproepen tot een hoofddoekjesverbod in het openbaar vervoer? Jawel. Busmaatschappij Connexxion nam die volgende stap op de glijdende schaal en besloot chauffeurs en controleurs in te zetten als hulpjes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

De ‘historische vergelijkingen’ liggen voor het oprapen; die hoef ik niet meer op te schrijven. Maar ik geloof dat  iedereen in Nederland in de bus moet kunnen stappen in het volste vertrouwen dat de chauffeur alleen maar op het verkeer let. Niet op de huidskleur van de passagiers en waar zij in- of uitstappen. Je wilt niet op een bus stappen die door agenten in burger wordt bestuurd. Zo zit ons land niet in elkaar. Het is tenslotte geen democratische volksrepubliek.

Ik geloof daarom dat ook Connexxion zelf baat heeft bij een openbaar vervoer dat – kuch – waardenvrij zijn werk doet. Ik had niet gedacht dat ooit nog eens op te schrijven. De klant moet daarop kunnen vertrouwen want waar wij heen reizen is onze zaak en niet die van Connexxion of de overheid.

Natuurlijk heeft iedere burger de plicht om misstanden te signaleren en buschauffeurs zien vast veel tijdens hun dagelijkse rondjes. Maar dit gaat wel wat verder. Hier wordt geen ordeprobleem gesignaleerd en geen misdaad bestreden; hier wordt overheidsbeleid afgedwongen. Ga voor de grap eens precies vijftig rijden voor een bus van Connexxion – het is ongeveer van hetzelfde laken een pak. Dat gaat die chauffeur niet leuk vinden. Er schijnen nogal lompe types te werken dus ik adviseer: don’t try this at home.

Als de raad van bestuur van Connexxion graag politiek wil bedrijven, dan moeten ze met Geert bellen om te kijken of er iets te regelen valt. Zo niet, dan moeten ze zich fijn bij hun faalprojectjes houden, zoals snoepautomaten in bussen hangen. Voor een bruto jaarsalaris van drie ton (jaarverslag 2010, PDF) exclusief bonussen mag je beter verwachten dan zulke voorspelbare rampen, maar daar mogen de aandeelhouders zich over buigen als de schadeclaims wegens Twix-smurrie op reizigersjassen beginnen binnen te stromen.

Maar blijf met je rotpoten van onze rotillegalen af.

fotobron

Reacties (46)

#1 Sjiek

Buschauffeurs viel het op dat elke ochtend tientallen Afrikaanse vrouwen een bus uit Amsterdam namen en uitstapten in plaatsen als Bloemendaal en Heemstede.

De politie is daarop maandenlang wezen posten rondom de buslijnen, in samenwerking met controleurs van de busmaatschappij. Wie geen geldig kaartje had, werd aangehouden. Vrouwen die wel legaal reisden, werden na het uitstappen door politie in burger gevolgd tot ze hun werkadres, veelal een huis in een villawijk, binnengingen. Vervolgens belde de politie aan en vroeg om legitimatie.

Dat is wat je noemt Nederland aan de Nederlanders teruggeven. Wat een creepy stasipraktijken.

 • Volgende discussie
#1.1 berlitz - Reactie op #1

Gewoon wiskunde dit.
Als er zwarte vrouwen uitstappen in bloemendaal en daar huizen binnen gaan is de kans veel groter dat zij illegaal zijn dan als een zwarte vrouw een huis in osdorp binnen gaat.

Politie werk gebaseerd op feiten dus.

#2 Reinaert

Ach, als de dames straks vervangen zijn door oost-europeanen valt het niemand meer op, weten we niet meer en voelen we niet meer, hoe hersenloos die buschauffeurs handelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 cor mol

We kunnen natuurlijk ook gewoon een klacht indienen:
http://www.connexxion.nl/klachten/121

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Marc W

Vorm van privatisering? Outsourcen van een deel van de IND activiteiten naar een private partij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 berlitz

Effectief illegalen opsporen, dat moeten we toch niet willen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Sjiek - Reactie op #5

Vind je dat effectief? Maandenlang posten en dan mag het niet van de HR. Ik blijf erbij: overheidsdienaren overtreden geen verbod als ze hun gezond verstand gebruiken.

 • Volgende reactie op #5
#5.2 sjap - Reactie op #5

Wat ook effectief is is iedere neger aanhouden en iedere blanke laten doorlopen, oh wacht, nog effectiever is elke neger die wel een ID heeft een soort teken op zijn/haar kleding te laten dragen dan hoeft ie niet onnodig gecontroleerd te worden.

 • Vorige reactie op #5
#5.3 berlitz - Reactie op #5.2

Als je illegale negers zoekt lijkt het me inderdaad niet handig om bij blanken te controleren of ze illegale negers zijn.

#5.4 kevin - Reactie op #5.3

Niemand heeft ‘illegale negers’ gezegd. Smakeloze grappen, berlitz. Je bent een smerige racist als je niet ziet wat er ontzettend fout is aan raciaal profileren.

#6 Micowoco

Busmaatschappijen zinken wel vaker diep. Zoek op http://www.stelling.nl op Veolia en je vindt o.a. dit:
Veolia is een Frans bedrijf dat naast een heleboel buslijnen in Nederland ook participeert in een illegaal Israëlisch sneltramproject. De tramlijn loopt over bezet Palestijns gebied en verbindt illegaal gebouwde joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever met Jeruzalem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 L.Brusselman

Kut Hollanders

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 L.Brusselman - Reactie op #7

Die kolere kakkers die van die mensen profiteerden,ik mag toch hopen dat ze die flink laten dokken,of een tijdje opsluiten mag ook.Dat zou goed zijn voor hun inlevingsvermogen.

#7.2 Bismarck - Reactie op #7.1

Nee, die ontlopen elke straf. Zo heeft de politie toch weer eens uitbuiting hard aangepakt.

#7.3 kevin - Reactie op #7.2

Je bedoelt dat de politie gewoon dom is geweest om iemand op basis van buitenlands uiterlijk als verdachte aan te merken?

 • Volgende reactie op #7.2
#7.4 L.Brusselman - Reactie op #7.2

Maar ze laten de uitbuiters met rust,alleen degenen die werden uitgebuit worden gepakt.

 • Vorige reactie op #7.2
#7.5 kevin - Reactie op #7.4

Je zit niet op te letten. De uitbuiters hadden ook een boete gekregen, maar de Raad van State maakt ook daar — terecht — gehakt van, omdat het hele onderzoek een gevolg is van overheidsdiscriminatie. Als een kaaskop precies dezelfde busritten had gemaakt, waren er geen ‘vermoedens van illegale praktijken’ geweest.

 • Volgende reactie op #7.4
#7.6 L.Brusselman - Reactie op #7.4

Degenen die uitgezet worden zijn dan toch als enigen de dupe,het resultaat daar heb ik het over.En dat uitbuitende kakkers met zijden handschoentjes worden aangepakt en daarom,met dure advocaten,ook niets te vrezen hebben in dit land.
Morgen weer naar de slavenmarkt om een ander illegaaltje te scoren.

 • Volgende reactie op #7.4
 • Vorige reactie op #7.4
#7.7 kevin - Reactie op #7.4

Ze hebben een hoge boete gekregen, maar die is terecht alsnog afgekeurd. De politie heeft onzorgvuldig gehandeld en daardoor gaan schuldige mensen vrijuit. Dat is geen opzet, maar slordigheid. Met je uitspraak “met fluwelen handschoentjes aangepakt” doe je net alsof dit de bedoeling was. Dat is niet zo.

 • Volgende reactie op #7.4
 • Vorige reactie op #7.4
#7.8 L.Brusselman - Reactie op #7.4

Ach gut,ze zijn zo onbevooroordeeld bij de politie en ze doen zo hun best.
Maar niet voor iedereen in dezelfde mate.
De wijk waar ik opgroeide daar kwam de politie al als er maar een kat van de buren in een boom zat en er niet uit durfde.De wijk waar ik later ging wonen daar werd mijn huis opengebroken maar in plaats van een wagen te sturen moest ik maar aangifte komen doen op het bureau.En dat waren allebij wijken in Rotterdam,alleen het inkomen per hoofd verschilde aanzienlijk.Gelijkheid is er niet in Nederland het is een illusie die in stand wordt gehouden.

 • Vorige reactie op #7.4
#8 BP

Moeten Moslims nu voor of achterin die bussen van EBS? “Uw nieuwe vervoerder in Waterland” http://www.ebs-ov.nl/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 BP

De NS was ook ooit een verlengstuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Sjiek

Van de website van Connexxion:
“Connexxion brengt meer dan één miljoen mensen op hun bestemming. Iedere dag opnieuw. Het tekent nadrukkelijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

De bestemming kan dus een andere zijn dan de klant voor ogen stond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 alt. johan

Wat ik vreemd vind is dat mensen die dit soort arbeid inhuren er makkelijk mee wegkomen. Zelfs al wordt er zwart betaald dan gaan die juridisch vrijuit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 gast - Reactie op #11

+1

Zonder vraag naar makkelijk uitbuitbare arbeidskrachten geen illegale arbeiders.

#12 Kalief

“Busmaatschappij Connexxion nam die volgende stap op de glijdende schaal en besloot chauffeurs en controleurs in te zetten als hulpjes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.”

Lulverhaal. De busmaatschappij heeft er niets mee te maken. Dat blijkt al niet uit het artikel van de Volkskrant en ovpro.nl heeft dat duidelijk er zelf bij bedacht en toegevoegd. Sargasso bedenkt daar vervolgens nog eens bij dat de chauffeurs opdracht van de baas hadden.

Het kan best zijn dat de tips bij de politie kwamen van chauffeurs die in die regio op die buslijnen zaten. Maar om dan meteen te doen alsof het om een soort bedrijfsbeleid gaat is onzin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Johanna - Reactie op #12

Wat meer voor de hand ligt is dat de berichten zich baseren op het proces-verbaal. De Telegraaf meldde op 23 februari 2011:
In het proces-verbaal staat ook dat de politie met de busmaatschappij Connexxion samenwerkte om illegalen op te sporen: “Uit observaties bleek dat grote groepen niet-westerse, allochtone vrouwen vanuit verschillende buslijnen aankwamen in Haarlem en overstapten op buslijnen richting dure villabuurten in de omgeving Haarlem, Heemstede, Aerdenhout en Overveen. Volgens medewerkers van Connexxion maakten elke dag, in de ochtenduren, rond de dertig vrouwen van Afrikaanse afkomst gebruik van de lijnen 140 en 80.”
http://www.telegraaf.nl/binnenland/9104158/__Illegale__werksters__in_villawijk__.html

Zie ook wat het Haarlems Dagblad schrijft over de rechtszaak:
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemeo/article6548801.ece/Klopjacht-op-illegalen-in-villawijken-

In juli 2011 was de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State, hier na te lezen:
http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BR2059

Zie ook: http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BQ4684 en http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BR3410

#12.2 Maria - Reactie op #12.1

Bedankt voor de links: verhelderend.

#13 HPax

AD Posting. ‘Maar ik geloof dat iedereen in Nederland in de bus moet kunnen stappen in het volste vertrouwen dat de chauffeur alleen maar op het verkeer let.’

Het besturen van een (grote) bus is niet niets. Er is het zenuwslopende motorische en ambulante verkeer buiten, het sociale verkeer busbinnen. Levens hangen van busbestuurder’s vakkennis en (piek)beoordeling van situaties af. Niet zonder ratio en ervaring maken onze cultuur uitdagende hoofddoekjes onrustig en leiden ze van de hoofdtaak van de chauffeur af.

EoE’s boutade laat zich eensdeels verklaren als minachting voor het beroep van busbestuurder, anderdeels als onderwerping áán of betaalde handlanger van een religie.

Mijn dringendste advies aan EoE: laat fitte, vertegenwoordigende figuren daarvan een zelf te betalen opleiding ‘Busschauffeur’ volgen. Hier in NL. Of anders tot ziens in Jerusalem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13.1 kevin - Reactie op #13

Buschauffeurs moeten ook opletten in de bus, maar de huidskleur van de passagiers zou daarin niet uit moeten maken. EoE heeft kritiek op dat ze hun passagiers raciaal profileren en de politie inlichten omdat ze zwart zijn.

#14 Joost Baars
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Henk van S tot S

Laat ik nu altijd gedacht hebben, dat de zg veiligheidscamera’s die in veel bussen hangen ook doorgeschakeld werden naar IND, BVD, en Politie ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15.1 L.Brusselman - Reactie op #15

BVD=AIVD Op de hoogte blijven,dat doen zij ook.

#16 Anton

Als oplettende burger illegale praktijken melden. Dat moeten we niet willen met ze’n allen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16.1 L.Brusselman - Reactie op #16

Maar het gebeurt op grote schaal ,we zijn een volk van verklikkers .

 • Volgende reactie op #16
#16.2 Henk van S tot S - Reactie op #16.1

Ach ja, da’s waar ook – “oude wijn in nieuwe zakken.”
Ik dacht al: Wat hoor ik weinig meer van de BVD, het is net een echte geheime dienst ;-)

#16.3 kevin - Reactie op #16

Als ze niet zwart waren geweest, waren ze niet aangegeven.

 • Volgende reactie op #16
 • Vorige reactie op #16
#16.4 Rob van Kan - Reactie op #16

Niet “illegale praktijken” maar “vermoedens” op basis van privegegevens (waar stap ik op, waar stap ik uit) en huidskleur.

 • Vorige reactie op #16
#16.5 L.Brusselman - Reactie op #16.4

Vermoedens van illegale praktijken dan,dat is nog erger,benepen kleinburgers.Dat zijn dezelfde als die griezels die de straat in de gaten houden vanachter de gordijnen.

#17 piet de nuttige idioot

en dan krijg je straks weer van die statistiekjes dat 90% van alle verdachten een donkere huidskleur heeft, waaruit dan weer geconcludeerd wordt dat al die niet volkseigen lieden crimineel zijn….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17.1 Bismarck - Reactie op #17

Racial profiling als self-fulfilling prophecy.

 • Volgende reactie op #17
#17.2 Bernd - Reactie op #17

Tja, het heet ook niet voor niets ZWARTwerken. :)

 • Vorige reactie op #17
#18 benjbenj

Lang leve de (nieuwe?) Hollandse normen en waarden. Bwegh.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 HPax

023 ‘Als oplettende burger illegale praktijken melden. Dat moeten wij niet willen met z’n allen’.
024 ‘Maar het gebeurt op grote schaal, we zijn een volk van verklikkers’.

‘Illegale praktijken melden’, bij wie? De auteur uit 023 laat iets weg, waarschijnlijk een vanzelfsprekenheid.* Er zullen (speciale) vertegenwoordigers van de NL-Staat als adres zijn bedoeld, en vertegenwoordigt 023 dan inderdaad een algemene NL-opvatting. Je weet van iemand dat hij hier ten onrechte een staatsuitkering geniet, maar je geneert je om hem er bij de authoriteiten bij te lappen. ‘Zoiets doe je niet.’ Dat leerde je in de kiem op de lagere school (af).
En dat is 023: het met z’n allen niet moeten willen. Het is sociaal, normatief en 023 geeft dit cultuurelement* weer eens braaf door en zo blijft het in leven.

Maar 024 is óók een feit, en hoe dat dan uit te leggen? De verklaring lijkt mij dat je eigenlijk, heimelijk wilt wat je openlijk niet durft subs. je niet is toegestaan en gaat ‘openlijk’ onvermijdelijk in ‘obscuur’ over. Een begrijpelijke afloop. Want als burger die er geen direct belang bij heeft iemand bij de Staat ‘melden’ (aangeven), vereist een civiele moed die ons cultureel niet gegeven is. En zo worden we meeschuifelende, verklikkende diakenhuismanetjes.

Uit bovenstaande laat zich afleiden dat Nederland geen civiele natie is. Het bevat geen burgers = cives. Verder blijkt dan ook dat wijzelf die verklikkers maken, of pregnanter hemzelf zijn. En zo naderen we tot het Brahmaanse inzicht: tat tvam asi.

Wie, wat zijn we echt? We lezen het ook in Shahrir’s 1937 Sheherezade: In hun (= Nederlands) gedrag schuilt iets losbandigs, alleen, het heeft geen niveau. ‘Hollanders spreken wel over gezag, maar zij blijven toch voor een groot deel anarchistische kleinburgers; ze zijn of angst¬vallig bekrompen of losbandig.’ (Shahrir, pg. 163; cursivering s.d.). Dit rijmt wel op 024.
* Deze ellips verraadt onbewuste (dwang)cultuur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 HPax

@ 27 Kevin. ‘Niemand heeft ‘illegale negers’ gezegd. Smakeloze grappen, berlitz. Je bent een smerige racist als je niet ziet wat er ontzettend fout is aan raciaal profileren.’

Het lijkt 027 te ontgaan dat misdaadtype en misdaadfrequenties groepsgebonden zijn. Criminologische profilering, ook die door de feiten afgedwongen fenotypisch uitpakt, is A. principieel rationeel, niet B. racistisch. Iedere niet-verstandelijk gehandicapte, fatsoenlijke burger kan dat onmiddellijk inzien. Ontkenning van deze visie bevordert de misdaad en is dan effectief zelf misdadig. Je bevordert er de misdaad (illegaliteit) mee. Realiseer je dat.

In de praktijk zal moeilijk te vermijden zijn dat iets van racisme in A. terecht komt, maar A. blijft logisch en noodzakelijk primair. Het racisme erin is gevolg, uitgelokt. Wat getroffen groepen het best kunnen doen, is zich beter gaan gedragen.

Laat 027 er verder van doordrongen zijn dat de beschuldiging van racisme in een ‘boomerang’ kan verkeren. Dat gebeurt wanneer je iets racistisch noemt wat het niet is. Dan ben je het onmiskenbaar zelf.

De Belgische moraaltheoloog Pollefeyt heeft het door. ‘Wanneer’, schrijft hij, ‘ik bijvoorbeeld in mijn reactie tegen het racisme, met luid geschreeuw’ – Pollefeyt slaat de juiste toon aan – ‘de racist tot een ‘onmens’ verklaar, spreek ik niet alleen mezelf handig vrij van elk racisme (want ik ben wel een mens), maar boots ik precies het mechanisme na waarop racisme zelf gestoeld is, namelijk het ontkennen van de menselijkheid van een medemens. Op die manier kan men in de strijd tegen het racisme zeer racistisch worden.’ (Pollefeyt, p. 5).
Het lijkt mij dat hij het bij het rechte eind heeft en mijn idee van antiracisten als racisten flagrant bevestigt.

Stop dat voorbarige schelden dus liever, ter wille van jezelf. Maak van jezelf een verstandig en fatsoenlijk mens, ontdoe je van je ideologische bezetenheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie