De BBC deed ‘ons’ werk en dat is balen

OPINIE - Panorama-journalist (BBC) John Sweeney heeft getuigen gehoord die beweren dat Russische troepen MH17 hebben neergehaald. Een serieuze bewering die een nieuw licht werpt op de verschrikkelijke ramp in Oost-Oekraine. Dus was Sweeney te gast bij Nieuwsuur. Maar wat zegt deze Panorama-productie over de Nederlandse journalistiek?

Niet veel, vrees ik. Ik bedoel: die journalistiek is dan niet zo veel. Sterker: Sweeney benadrukt dat Nederlandse journalisten Putin maar eens moeten ondervragen wie aan de knoppen van het luchtafweergeschut zat. Een aanmoediging die hij nodig acht. ‘Ik zeg niet dat de Russen het deden, maar wel dat getuigen dat beweerden. En die zijn geloofwaardig.’

Mijn vraag: waarom doet Sweeney dit en wij – Nederlandse journalistiek – niet? Wat zegt deze primeur over de staat van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek? Maakt dat iets uit, zou je kunnen stellen. Zolang er maar journalisten zijn die het verhaal schrijven/maken/breken. De nationaliteit doet er toch niet toe?

Dat klopt: vanuit een kosmopolitisch standpunt kan iedereen dit verhaal schrijven/maken/breken. Alleen ervaar ik een soort morele verplichting van de Nederlandse journalistiek om hun verhaal te ontsluiten. Er zaten 193 Nederlanders in dat toestel, het land lag dagenlang plat en de vraag waar het vanaf dag 1 om draait, luidt: whodonnit? Waarom zitten er wel tientallen medewerkers van het OM, NFi, Buitenlandse Zaken en politie op deze zaak en interviewt Nieuwsuur de BBC-journalist die wel aan het werk toog?

Het is me een raadsel. Maar ik vind het bovenal een schandaal.

 1. 1

  De journalisten zijn druk in de weer met redelijk weinig substantieels. Het kan niet anders dan dat het te maken heeft met gebrek aan lef. Want zowel de publieke omroep als RTL had haar verslaggevers ter plaatse. De berichtgeving die wij meekregen was vooral het op beeld vastleggen van de brokstukken en de lichamen. Evenals het posten bij de trein met koelwagons en vervolgens bij de lijkwagens over de Nederlandse snelwegen.

  Olaf Koens Twitteraccount is momenteel heel rustig. Misschien werkt hij aan iets groots maar vermoedelijk niet.

 2. 2

  Grosso modo is de nederlandse journalistiek niet veel meer dan je brood verdienen met gerecyclede en voorgekauwde ditjes en datjes. Een brave, manipuleerbare journalist boert ook veel beter dan zo’n lastige luis in de pels. Behalve zoethoudend vermaak bieden de mainstream media eigenlijk alleen nog conformiteit-bevestigende boodschappen van overheid en bedrijfsleven. De gebruiker van die media is behalve consument, vooral een puppet on a string, die gevoed wordt om wenselijk gedrag te vertonen. Journalisten hoeven alleen nog hun rode saus op te warmen, om het allemaal de smaak van professionaliteit te geven. Consumeert u vooral rustig door.

 3. 3

  Ik kan er wel een reden voor bedenken: geld. Er is hier geen fatsoenlijke publieke omroep, en commerciëlen hebben wel wat beters te doen (geld verdienen). Kranten zijn op sterven na dood. Het is crisis dus wordt er op van alles en nog wat bezuinigd dat geen geld oplevert.

 4. 4

  Blijkbaar nemen nieuwsconsumenten genoegen met wat er gisteren in le Monde en the Guardian stond. Ik vind dat ook bijzonder.

  Overigens vind ik die bronnen van Sweeney weinig betrouwbaar en de observatie dat ze Russisch spraken geen sluitend bewijs dat het over een door Rusland gecoördineerde militaire missie gaat. Maar wel respect dat hij actief op zoek gaat naar informatie.

 5. 5

  Beste Sebastiaan,
  Waarom zo hoog opgeven voor zo’n verschrikkelijk oppervlakkig artikeltje van een BBC-ambtenaar.

  Oppervlakkigheid in zoiets belangrijks als oorlog en oorlogsmisdaden is op zich al bewijs van propaganda. Van toedekken van de waarheid.

  U juicht n.b. bij het opnieuw leven inblazen van de met zoveel ‘Göbbels’ mediageweld gepropageerde complottheorie: Rusland is de duivel.

  Die gast komt met zgn. getuigen, 2 maanden na dato. In de forensische recherche is dat waardeloos materiaal.

  Bovendien, direct na de ramp vertelden echte ooggetuigen wat er werkelijk gebeurde. (Meerdere explosies en schoten in de lucht, een brandende motor onder de rechtervleugel, afschuwelijk stinkende lijken, met blauwe lippen, zonder bloed; als etalagepoppen beschreven.
  Deze echte onderzoeksjournalist verslaat wat de media als propagandakanaal verzwijgen en verdraaien: Yoichi Shimatsu: versloeg al eerder de SARS- resp. Aziatische vogelgriep uitbraak, het UNAIDS congres 2001, Biowapens in WOII – Unit’731, via Kawaoka komen we uit bij Fouchier en Erasmus M.C.. WHO is de opvolger van Unit 731. Boeiende research, gedegen ook: http://www.abeldanger.net/2014/07/icts-israeli-owned-security-company-at.html

  Rusland de vijand? Vindt u dat niet zwaar overdreven? Het gaf al zonder slag of stoot de buffer tegen de fascisten uit het Westen op. Polen, O.Duitsland, Tsjechie-Sl., Hongarije, Roemenië, later nog weer de Baltische staten, Georgie, Kazahstan, Azerbaidjan, eigenlijk de hele Russische Federatie.
  Maar de fascisten uit het Westen zijn nooit tevreden, voordat ze alles onderworpen hebben. Waar staat u?

  Die complottheorie over Putin, is al net zo’n listige afleiding als 9/11 – de ware terroristen zijn de globalisten (nieuwspraak voor fascisten): hier 1 en ander verder uitgespit:
  http://www.veteranstoday.com/2014/06/21/americas-make-believe-democracy-subversion-from-within/