1. 2

  Je hebt niks aan die lijst, tenzij je weet in welk jaar het huis gekocht / voor het laatst grondig verbouwd is (zoals ook in de reacties op quote net al gemeld werd).

 2. 3

  Wat is de relevantie van het bericht? De wetgever wil dat wij huizen kopen en hypotheken afsluiten. Daarom bestaat de regeling. Het wordt pas politiek interessant als betrokkene kort geleden een hypotheek afsloot terwijl hij al wist dat deze op korte termijn wordt afgeschaft.

 3. 6

  Oh en dan vergeet ik nog de netto emigratie van grenslandbewoners. Belgen en Duitsers komen steeds minder in Nederland wonen, vanwege de hoge huizenprijzen, terwijl Nederlanders beide buurlanden opzoeken vanwege de lage huizenprijzen.

  Het zou helemaal schandalig zijn als ze dan ook nog de hypotheekrente van die Belgische en Duitse huizen van hun Nederlandse belasting konden aftrekken.

 4. 9

  @7: Je mag genoegelijk aannemen dat JP wel wat eigen kapitaal heeft opgebouwd. Veel interessante baantjes bij het CDA gecombineerd met een zeeuwse mentaliteit zou daar toch garant voor moeten staan.

 5. 11

  @10: Het is niet waar!!!

  Zou je niet bij het EU-gerechtshof kunnen afdwingen dat hypotheekrente afgeschaft kan worden, als ongeoorloofde overheidssteun?

  Ik bedoel, met je nederlandse HRA/koopsubsidie kan je dus oneerlijk gaan concurreren met duitsers (en belgen) op hun woningmarkten.

 6. 12

  Indien de hypotheekrente afgeschaft wordt stort de huizenmarkt in. Momenteel is de waarde van een huis voor veel mensen hun beste persioen. Omdat ze weten dat ze dit achter de hand hebben zullen ze geneigd zijn nu veel geld uit te geven, hetgeen goed is voor de economie.

 7. 13

  @ Bismarck

  Oneerlijke concurrentie: ja, als je alleen naar huizen kijkt.

  Maar: in D en B betaalt men minder inkomstenbelasting, en kosten auto’s minder door lagere weeldebelasting. Daar houden particulieren weer meer geld over,

  Kortom: het gaat om het hele plaatje, en de balans. Sinds enkele jaren is de betaalde hypotheekrente in Nederland aftrekbaar, als je hier ook inkomstenbelasting betaalt, waar je huis ook staat. Je krijgt je AOW ook, of je nou in Maarheeze of Marrakech woont.

  Minder h.r.-aftrek kan geleidelijk, maar het forfait moet dan wel worden afgeschaft.

  Herinneren jullie je trouwens nog dat Paars de onzinnige overdrachtsbelasting op o.g. zou afschaffen? Nooit meer iets van gehoord.

 8. 14

  ’t Is wat Bismarck zegt: de lagere huizenprijzen in het buitenland gaan ons de das om de nek doen. Dat hele plaatje is leuk en aardig, maar daar komen veel emigrerende Nederlanders pas later achter.