Foto: copyright ok. Gecheckt 24-10-2022

Ik schrijf dit op de avond van Usain Bolt, en niet op de avond van Jolande Withuis. Ik heb haar nog nooit gezien en ook vanavond heb ik het aan me voorbij laten gaan. Een sociologe die bij het NIOD iets aan de Tweede Wereldoorlog heeft gedaan… Die Jan Leyers krijgt ook wel de gásten, is het niet: een voormalig popzanger, een cabaretier en een sociologe. Godvergéme! Er bestaan toch nog wel een paar aardige wiskundigen, astronomen of desnoods gastronomen? Ik ben het overigens helemaal eens met Eva Schram, die zei dat die programma’s van Coen Verbraak een stuk leerzamer zijn dan Zomergasten. Het is inderdaad een beetje uit de tijd, zo’n lang interviewprogramma, waar niet in wordt gesneden omdat dat zo eerlijk is, nietwaar, maar waarin dus ook zo oeverloos wordt geoudehoerd. Dat geoudehoer wordt er door Coen Verbraak, of door zijn regisseur, uitgesneden, en terecht. We oudehoeren allemaal wel eens teveel, zegt u zelf, en u bent blij als het niet wordt uitgezonden.

Nog iets. Die gewoonte van sommige mensen om hun ‘eigen’ fragmenten aan te leveren als zij de gast van Zomergasten zouden zijn geweest – ik denk dat het al ongeveer zeven jaar lang het geval is. Die fragmenten interesseren mij en de meeste mensen niet. Voor Jolande Withuis had ik dit fragment bijvoorbeeld bedacht, maar ze zal wel dit stukje of iets dergelijks hebben gekozen. Ik weet het niet, want ik ben geen socioloog, en naar hun gedachten moet men altijd raden.

Nee! Het was de avond van Usain Bolt, die in 9.63 seconden de 100 meter afrondde te Londen. Als hij er nu maar ook een beetje gewoon over had gedaan, was het voor mij genoeg, maar hij maakte er weer een enorm gedoe van, met zelfs een koprol en een kus op het tartan enzovoorts, het duurde maar en het duurde maar, dat gedoe. Mijn advies – maar wie luistert er naar mij – aan het Internationaal Olympisch Comité (waar komt het woord Olùmpisch eigenlijk vandaan, zoals gebruikt door Erica Verkerk?) is: maak aan dat feestgewauwel een einde. Schoffel de atleten van de baan af, zodra ze hun kunstje hebben verricht. Juichen en uithuilen kunnen ze overal elders.

Daarmee zijn we weer bij Zomergasten. Het gewauwel van gast Vrienten – die best een goed lid van een groepje mag zijn geweest en die ook best een gewild schrijver van filmmuziek mag zijn geworden, ik doe daar niets aan af – en het gewauwel van gast Micha Wertheim, dat ik maar zéér ten dele heb gevolgd, gelukkig, want ik was bezig in een boek van Tijs Goldschmidt, al dat gewauwel interesseerde me maar matig.

Kunnen ze volgend jaar niet iemand als Goldschmidt uitnodigen? Als hij al niet is geweest natuurlijk.

 

P.S. Die migraine-aanval (als het migraine was natuurlijk) van Jolande Withuis bewijst nog maar eens dat het beter is om een televisie-interviewprogramma à la Coen Verbraak te maken. Daar zaniken wij niet over.

0

Reacties (10)

#1 Quintana

Dan ga je toch lekker lezen als de sprintfinale is geweest? Zeker weten dat de meeste kijkers de show van Bolt juist heel vermakelijk vinden.

 • Volgende discussie
#1.1 Spam - Reactie op #1

Liever de show van Bolt, dan de show van Mart. En Bolt kon je uitstekend bekijken via een livestream op internet, met de tv op Ned 2.

#2 Anita

Ben Hoogeboom, wat is in vredesnaam de toegevoegde waarde van jouw in razernij opgetekende stukje? Je bent net een SP-er: enkel negativiteit zonder positief alternatief. Werk daar eens aan! Word je gelukkiger van. Bovendien: je doet de Zomergasten alleen maar in de ranking stijgen door er zo over te zeiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Bob - Reactie op #2

Eeh.., dit is een blog. Als je de wereld wilt verbeteren, dan moet je in de politiek gaan.

#3 benjbenj

Waarom ‘ouwehoeren’ als ‘oudehoeren’ schrijven? Is dat om een grappige/bijzondere/vreemde indruk te maken? Of zou het dan toch gewoon een geval van hypercorrectie zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Prediker

“Die gewoonte van sommige mensen om hun ‘eigen’ fragmenten aan te leveren als zij de gast van Zomergasten zouden zijn geweest”

Sommige mensen als Max Molovich bedoel je, die zichzelf al verbeelde op schoot bij een pimpelende Connie Palmen te zitten?

Je snapt wel dat zo’n lage sneer roept om… the battle of the Beards!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

Wie is Erica Verkerk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 A. de Man - Reactie op #5

Blijkbaar is Erica iemand die Olympisch als Olumpisch uitspreekt, zoals in vrijwel elke taal gebeurt ten oosten en noorden van Nederland. Hoogeboom stoort zich er blijkbaar aan, lekker belangrijk.

Kwalijker lijkt het me dat Hoogeboom Erica Terpstra bij de naam van haar ex-man Jaap Verkerk noemt.
Zie http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/weergave/detail/q/id/ab1bb04e-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

…zeker als je je bedenkt dat Hoogeboom, volgens zijn website, geinteresseerd is in “de goede woorden vinden”.

#5.2 Bismarck - Reactie op #5.1

Oh, in dat geval zet ik mijn geld op Bolkestein. Die was ook niet vies van het gebruik van allochtone klanken voor Nederlandse klinkers (uiro).

#6 Maria

Wat een flauw stukje. Vooral omdat er smalend over de sociologe wordt gesproken, die ‘iets aan WO II heeft gedaan. En dan ook nog wordt weggezet (over haar migraine-aanval) met de rare opmerking ‘als het migraine was natuurlijk’.
Juist zij toonde aan dat de formule goed is als de gast echt iets te melden heeft en ook de tv-uitzendingen van bijzonder commentaar kan voorzien. En als de gastgeer/vrouw bijdraagt aan de glans van de presentatie.
Ik heb behoefte om terug te meppen. Withuis heeft iets te melden, de auteur van bovenstaand stukje doet dat helaas niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie