Data for the people

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

Heel ambtelijk Nederland is aan het zwoegen om alle toezeggingen over open data waar te maken. En wat doet het CBS? Die publiceert publieke data onder embargo! Het moet niet gekker worden.

Naast de enorme berg data die het CBS uiteraard wel direct de wereld in slingert, hebben ze een paar keer per week een datasetje dat kennelijk mediageniek is. Dat setje is dus al klaar en dat sturen ze dan naar wat redacties. Die kunnen daarmee een artikel klaarzetten en dan lekker in de ochtendspits publiceren. Intussen maakt dan het CBS de data midden in de nacht publiek.
Zie bijvoorbeeld afgelopen nacht:

 
 
 
 

Some are more equal than others. Dat is dus publieke data, betaald met publiek geld, bedoeld voor een publieke functie. Maar eerst moet daar commercieel en/of publicitair iets mee gewonnen worden?
Volgens mij is het niet aan het CBS om te bepalen wie bepaalde data eerder mag zien dan anderen. Als ze het hebben en het is publiceerbaar, is het openbaar. Klaar. Geen speciale gunsten voor specifieke groepen graag.

Reacties (3)

#1 Jos van Dijk

Je hebt helemaal gelijk. Ik zou zo’n pleidooi voor open data ook graag zien van De Volkskrant.

  • Volgende discussie
#2 lmgikke

je voorbeeld m.b.t. de bilbliotheken is helder. Ik zag nog een publicatie over boter. Ook die heeft het nieuws gehaald :)

https://www.nu.nl/ondernemen/4928417/nederland-grootste-boterexporteur-wereld.html

En dat terwijl we in een formatie zitten, lijkt wel of men de publieke opinie wil sturen :D

overigens is het stuk op nu.nl een absurd slecht stuk:

“Nederland is niet alleen een grote producent en exporteur van boter, we zijn de afgelopen jaren ook steeds meer boter gaan eten.

Nederlandse huishoudens spendeerden in 2015 gemiddeld genomen 19 euro aan boter. Dit is – gecorrigeerd door inflatie – 4 euro meer dan in 1996. Aan margarine geven we daarentegen minder uit: 29 euro tegenover 43 euro in 1996”

Hoe kun je nu hoeveelheid o.b.v. prijs gaan vergelijken? het is dan wel voor inflatie gecorrigeerd, maar dat zegt niets over andere prijsstijgingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 [email protected]

@2: Hoe kun je nu hoeveelheid o.b.v. prijs gaan vergelijken?

in de VS doen ze dat voortdurend. “in 2007 dollars”….

  • Vorige discussie