Dan toch wel onze schuld?

Net zoals met onderzoeken betreffende de (on)gezondheid van een aantal glazen bier of wijn per dag verschijnen er om de zoveel tijd nieuwe onderzoeken betreffende klimaatverandering. Nu is het een onderzoek namens de regering van de Verenigde Staten dat zegt dat wij toch echt klimaatverandering aan het veroorzaken zijn.

Tot nu toe kon niet verklaard worden dat de gemeten temperatuur op het aardoppervlak stijgt, maar schijnbaar niet in de troposfeer. Volgens het nieuwe onderzoek dat gedaan is op basis van bestaande gegevens stijgt de temperatuur in de troposfeer wel.

Hoe kan dat, want dezelfde data werd door tegenstanders aangegrepen om te beweren dat er geen menselijke oorzaak is? Ah, dan komt de aap uit de mouw:

Globally, the report concludes, tropospheric temperatures have risen by 0.10 and 0.20C per decade since 1979, when satellite data became generally available. The wide gap between the two figures means, says the report, that “…it is not clear whether the troposphere has warmed more or less than the surface”.

Aha, we weten het dus eigenlijk niet en moeten voortaan beter gaan meten. Intussen hebben mensen die zeggen dat we maar beter al het mogelijke moeten doen om klimaatverandering door menselijke oorzaken te beperken gewoon gelijk. Wel opmerkelijk is dat het onderzoek uitgevoerd is namens een bepaald niet als milieu-vriendelijk bekend staand land, en de conclusies best wel anders hadden kunnen uitvallen (namelijk: “we hoeven ons geen zorgen te maken, er is geen bewijs voor klimaatverandering”). Benieuwd wat de regering Bush hiermee gaat doen…

 1. 1

  Wat Bush ermee gaat doen? Niets. Dat kan hij niet.

  Trouwens, het klimaat verandert zowiezo wel. En ik vraag me af of we de klimaatveranderingen zo groot kunnen krijgen voordat we de hoeveelheid olie ophebben.

 2. 2

  Het klimaat verandert inderdaad sowieso wel. Maar zou toch een beetje jammer zijn als wijzelf een nieuwe ijstijd of woestijntijd veroorzaken die er wegens natuurlijke oorzaken niet geweest zou zijn. Bovendien is het nog onduidelijk of klimaatveranderingen in de natuur zo snel plaatsvinden als wij nu mogelijk veroorzaken. En al helemaal onduidelijk wat het effect op de ecosfeer is NA zo’n snelle verandering. Verhuizen naar de maan en Mars en de boel daar gaan verstieren dan maar?

 3. 3

  Er zijn theorieën dat rigoreuze klimaatsveranderingen binnen een paar jaar een feit kunnen zijn, bijvoorbeeld als de warme golfstroom abrupt stopt.

 4. 4

  Lijkt mij wel mooi kunnen mijn schaatsen weer eens uit het vet. Het andere scenario had betekent dat ik heel veel werk zou gaan krijgen (al wordt mijn huis wel meer waard).

  En echt kan ik er niet mee zitten dat de politici er niets mee doen. Het almachtige kapitalisme /vraag-aanbod spel zal de olie gebaseerde economie wel de nek omdraaien lang voordat de olie op is. Dan mag je de uitdrukking zwart goud waarschijnlijk wat letterlijker gaan nemen.