Dan maar klein verzet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Geen vingerafdruk, geen burger,,Ik zal het over drie weken zonder identiteitsbewijs moeten stellen omdat ik weiger mijn vingerafdrukken af te geven voor een centrale database’’. Daniël, een 20-jarige student, stuurde me eind november een e-mail waarin hij zijn verzet aankondigde. Er is echter maar zoveel dat je kunt doen. Dan maar klein verzet.

Daniël staat voor een moeilijke keuze, schrijft hij.  ,,Ik word gedwongen ofwel mijn lichamelijke integriteit en het recht op privacy te laten schenden op onduidelijke en wellicht onrechtmatige gronden. Of ik kan niet voldoen aan de officieuze identificatieplicht in Nederland. Want waar kan de burger terecht zonder ID? Ik kan dan bijvoorbeeld mijn studie niet voortzetten, geen verzekeringen en/of leningen afsluiten en niet de grens over. Of ik moet mijn lichaam te verminken door mij te ontdoen van mijn vingerafdrukken.’’

Daniël besluit om die laatste stap maar niet te nemen en een bezwaarschrift in te dienen. ,,Gisterochtend ben ik bij het gemeentehuis langs geweest. Men had dit nog niet eerder meegemaakt. Bij de receptie werd mij gevraagd waarom ik toch geen pasfoto had meegenomen (alsof ik die nu nodig had), en bij de betreffende balie moest er iemand bijgehaald worden om de procedure te bevestigen.

,,Ze worden nu nog niet landelijk opgeslagen hoor, alleen in de gemeente.’’

,,Ja maar het gaat dus wel sowieso gebeuren op een later moment nadat ik ze heb afgegeven.’’

‘’Ja dat is wel zo.’’

Een paar weken later werd hij gebeld door een gemeentelijke jurist.  ,,Zijn punt komt erop neer dat de bezwarencommissie heel strikt gaat kijken naar de argumentatie achter de weigering van mijn bewijs. Die argumentatie is onweerlegbaar dat ik in gebreke ben gebleven met het leveren van de benodigde gegevens. In de wet staat heel duidelijk dat daar geen uitzonderingen op worden gemaakt zolang er geen sprake is van fysieke beperkingen. En je vingertoppen afvijlen is niet heel pijnloos, hat patroon zit heel diep.’’

,,Kortom, de commissie kijkt alleen wie heeft er niet de procedure gevolgd, niet of de procedure wellicht onacceptabel is. Het gaat niet over de vraag of die wet juist is of niet, alleen of ik hem gevolgd heb. Bureaucratie, het is dodelijk. De medewerker kon geen alternatieve routes bedenken, maar noemde wel de bodemprocedure bij het EHRM als hoopgevend, hoewel dat natuurlijk jaren gaat duren.’’ Als de student daarvoor al het geld zou hebben.

Ruim een maand later. ,,Nu is de afwijzing van mijn bezwaar tegen de weigering van mijn ID definitief. Ik heb een brief waarin geconcludeerd wordt dat het niet aan de burgemeester is de wet te toetsen. Dat is waar, en beroep aantekenen à €150,- is daarom niet wat ik ga doen, in het kader van het bestuursrecht maakt dat geen kans..’’

,,Ondertussen ben ik wel lekker bezig de vervoersbedrijven te irriteren; waarom zou ik inchecken als student met week-OV? Het gaat niemand aan wanneer ik waar ben. Dus ik check geregeld niet uit in metro of bus (heb toch geen saldo, heerlijk geluid die alarmpiepjes ’s ochtends, mijn kleine verzet) en in de tram check ik inderdaad gelijk uit. Ik pleeg geen misdaad, maar zou wel een boete krijgen. Vriend van me is zelfs gebeld omdat hij nooit uitcheckte, Orwelliaanser moet het niet worden. Rare wereld.’’

Vaak kunnen we ons formeel best verzetten tegen wetgeving waar we niet van gediend zijn. Maar wees eerlijk, wie heeft tijd, geld en doorzettingsvermogen om het pad van het grote verzet helemaal te bewandelen? Bij gebrek aan een Constitutioneel Hof is dat een heel lang pad, zeker als we ons in het bestuursrecht begeven, waarbij alleen wordt gekeken of de (dichtgetimmerde) regeltjes juist zijn gevolgd. Sommigen kunnen het opbrengen om hun zaak helemaal tot aan het Europees Hof uit te vechten (en krijgen gelukkig hun hoge proceskosten ook vergoed).

Rest het kleine verzet. Wat een treurnis eigenlijk.

Iemand nog goede ideeën voor klein verzet?

Reacties (27)

#1 boog

Vaak kunnen we ons formeel best verzetten tegen wetgeving waar we niet van gediend zijn”

“niet van gediend”, dat is totaal irrelevant.

Het is immers ook onzin om te weigeren om inkomstenbelasting te betalen omdat je dat ziet als een vorm van diefstal of slavernij door de staat.

Overigens: choose your enemy. Het gaat niet primair om de opslag van de vingerafdrukken, het gaat om de toegang tot die data voor oneigenlijke toepassingen.

 • Volgende discussie
#2 HansR

Maar wees eerlijk, wie heeft tijd, geld en doorzettingsvermogen om het pad van het grote verzet helemaal te bewandelen?

De essentie van het waarom die “ik doe mnaar want niemand houdt me tegen bestuurders” gewoon hun gang kunnen gaan.

En verder heb ik in elk geval geen ideeen.
Ik wens je veel succes met je weerstand (doet me in de verte denken aan de pricipiele dienstweigeraars van vroeger).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Terrebel

Ik vroeg het aan het ministerie naar aanleiding van een arrest hierover in Engeland, vorig jaar waarin werd verklaard dat het oneigenlijk gebruik van opgeslagen vingerafdrukken in strijd is met bepalingen in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Hier is het antwoord te vinden:
http://vragen.blogspot.com/2010/01/antwoord-op-vingerafdrukken-ii.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Perik

Iemand nog goede ideeën voor klein verzet?

Wat jij doet. Zodra er honderduizenden mensen zonder geldig ID rondlopen, ontstaat er vanzelf een probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 boog

“deed denken aan de pricipiele dienstweigeraars van vroeger…”

Niets “weigeren”

99% deed gewoon een beroep op de wet gewetensbezwaarden. Been there, done that.

De stug principiele 1% draaide wel de bak in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@1: “Overigens: choose your enemy. Het gaat niet primair om de opslag van de vingerafdrukken, het gaat om de toegang tot die data voor oneigenlijke toepassingen.”

Dat is te kort door de bocht. Het tweede is immers onmogelijk zonder het eerste en in feite vormt het eerste een garantie voor het tweede. Op het moment dat je de overheid bepaalde data verstrekt, dan zal deze op een gegeven moment daar (oneigenlijk ten opzichte van het oorspronkelijke doeleinde) gebruik van maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ernest

@3 Interessant antwoord, maar toch niet helemaal duidelijk. Begrijp ik het goed dat artikel 73 nog niet van kracht is? Of alleen bepaling 4b?
Want lid D “· d. de ambtenaren van het openbaar ministerie, voor zover die gegevens noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de hun opgedragen werkzaamheden;” lijkt me een behoorlijk ruime formulering, of er nu wel of niet van een strafbaar feit sprake is, doet er hier dus helemaal niet toe.
Een beetje helemaal van de jaren zeventig is deze flauwe formulering: “De registratie van vingerafdrukken in de reisdocumentenadministratie geldt in beginsel voor iedere aanvrager van een reisdocument en heeft derhalve als zodanig geen enkel stigmatiserend effect.” Alsof het om de stigmatisering gaat. Het is in ieder geval politiek correct hoor! Groenlinks is weer blij!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Hemaworstje

Ander tandwiel gebruiken, doortrappen ,gemene truukjes, niet opgeven en al dat soort dingen wat je verwacht van iemand die zich verzet.

Klagen op het schoolplein dat je in een wurg greep ligt van je tegenstander is een teken van overgave.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Anatis

Hier zouden meer mensen zich druk om moeten maken. Moet tot mijn spijt bekennen dat ik zelf zonder enig protest mijn vingerafdrukken wel heb afgegeven. Enige troost is dat ze mijn linkerwijsvinger niet hebben dankzij een bloedprikje bij de bloedbank voor de tijd. Dat wordt dus misdaden plegen met slechts mijn linkerwijsvinger..

Loop al wel sinds de invoering van de identificatieplicht standaard rond zonder identificatie, mijn persoonlijke vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid. Het zou mooi zijn als er vanwege deze privacyschendende maatregelen eens grootschalige acties worden georganiseerd zoals toentertijd in Zuid-Afrika. Alleen hopen dat het niet afloopt zoals in Sharpeville: http://en.wikipedia.org/wiki/Sharpeville_massacre

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Francesca

Het gevaar is dat, wanneer de database eenmaal bestaat, het té gemakkelijk is om de vingerafdrukken ook voor andere doeleinden te gaan gebruiken. En wie weet wie er in de komende jaren wel niet aan de macht komt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Elin

Je tijdelijk van je vingerafdrukken ontdoen is niet zo moeilijk en pijnlijk hoor. Maar dan laten ze je wss toch wel terugkomen als je vinger weer geheeld is.

Iemand nog goede ideeën voor klein verzet?
Keylogger maken, op USB stick zetten (zo dat hij standaard opstart bij inpluggen stick), USB stick tactisch “ergens laten liggen” of opsturen als bijlage bij liefdesbrief. Server(-account) waar keys naar worden gestuurd moet zo veel mogelijk anoniem geregistreerd zijn, alhoewel je altijd kan beweren dat “hackers” van jouw account misbruik hebben gemaakt. En dat dan tientallen keren. En dan hopen dat je toegang tot gevoelige informatie krijgt en die openbaar maken; en dan hopen dat dat de overheid afschrikt.

Ikzelf heb dan het geluk dat ik een zusje heb die op mij lijkt en we dus elkaars OV-kaart en dat soort dingen kunnen gebruiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 het zusje van Daniel is dom

Daniel heeft een mobiele telefoon. Overal waar Daniel gaat daar is ook zijn telefoon. Fijn uit te peilen door Hirsch Ballin en kant en klaar aangeleverd door operators tot wel 10 meter nauwkeurig. Zijn mobiele surfgedrag zit natuurlijk ook in dat rapport. Daniel slentert graag en vaak door Amsterdam. De diverse winkelcamera’s maar ook die van de politie zien hem veelvuldig lopen en de gezichtsherkennings software gekocht van de Mossad maakt dat de overheid zich weer veilig voelt. Wat moet een student daar op de wallen, klust hij bij of besteed hij zijn studiefinianciering bij Suzi Wan? Bijklussen is natuurlijk uitermate interessant voor de afdeling studiefinanciering. Want een korting is op je studiebeurs heb je zo. Werkt hij soms zwart achter een rood verlicht raam? We komen het wel te weten en daar hebben we geeneens zijn ID card met vingerafdruk voor nodig…..En we slaan lekker alles op voor de komende tientallen jaren bij het Datacenter op het Amsterdam Science Park

Wat zeurt die Daniel toch over zijn vingerafdrukken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Furby

Dat Datacenter in dat science park opblazen dan, net als ze in de oorlog deden met punten waar informatie opgeslagen was.

Of geld dat dan weer als groot verzet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Lammert

@Ernest in #7: Check your facts anders eerst even. De enige partijen die zich tegen de nieuwe paspoortwet hebben verzet waren SP, D66, PvdD en, juist ja, GroenLinks. De wet gaat om onduidelijke redenen veel verder gaat dan de Europese richtlijn die de aanleiding was. Hou hier even rekening mee als je de volgende keer gaat stemmen.

http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/31324_herinrichting_van_de
Het voorstel (EK 31.324 (R1844), A) is op 20 januari 2009 aangenomen door de Tweede Kamer. PvdA, VVD, ChristenUnie, SGP, CDA, PVV en het lid Verdonk stemden voor. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 9 juni 2009 zonder stemming aangenomen. D66, SP en GroenLinks is daarbij aantekening verleend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Elin

@12 Het gaat er om dat vingerafdrukherkenning wss zal worden gezien als “erg sterk bewijs” omdat ze uniek zijn; vingerafdrukken in verkeerde handen zijn dus een relatief groot probleem – daarbij heb ik gelezen van iemand die van zijn TU prof hoorde dat de opgeslagen vingerafdrukken voorlopig niet worden gehasht (en andere data wss wel, want bij vingerafdrukken speelt een specifiek probleem m.b.t. hashen dat betrekking heeft op de variatie tussen momentopnames).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 killerog

Misschien kan Daniël zich aansluiten bij de rechtzaak van Privacy First. Die zoeken mensen die slachtoffer zijn van de nieuwe paspoortwet.

Maar kan je zo’n bezwaarschrift op het gemeentehuis indienen dan? Ik dacht altijd dat je dat officieel per brief moest doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 jb

Mijn kleine verzet is dat ik mijn ID zelden bij me heb, maar de mijne is opgehaald net voor de vingerafdrukken werden afgenomen. Overigens, een mobieltje heb ik niet.
Ik vrees dat er niets dan pragmatisme rest en de hoop dat er voldoende mensen tijdig in opstand komen zodra het onvermijdelijke misbruik plaatsvindt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Ernest

@14 okee, okee – maar hoe zit het met mijn eerste vraag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Peter

Ik heb een makkelijk voorwendsel om klein verzet toe te passen. Ik draag gehoorapparaatjes. Dus als het zover komt, zeg ik: Wat? U wilt mijn vinger af rukken?
En dan boos weglopen en ze toevoegen dat er een fikse klacht gaat naar de Nationale Ombudsman en een brief naar Amnesty International.

Verder kun je een inktallergie voorwenden. Wie weet ken je zelfs een bevriende en meewerkende huisarts die een verklaring wil meegeven.

Of een vingerafruk van een ander namaken, paspoort aanvragen en dan bij het afhalen eisen of men nog even nakijkt of ze wel de goede afrduk hebben, Natuurlijk heb jij dan inmdddels een andere, waarop je het nieuwe doument kunt weigeren en de kosten terugeist.
Met wederom de toevoeging een klacht naar de Nationale Ombudsman te sturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 jesse

Je mag toch ook je hoofddoek ophouden bij de foto? Kunnen we niet gewoon een geloof beginnen wat als religieus teken altijd 10 vingerhoeden draagt?

Vriend van me is zelfs gebeld omdat hij nooit uitcheckte, Orwelliaanser moet het niet worden. Rare wereld.
Dit vind ik overigens een heel erg interessante, dat gaat echt te ver. Vanaf nu check ik ook alleen maar in, eens zien wat er gebeurt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Share

Ik heb de treinrovers van de NS gebeld. Ik kon i.e.g heel 2010 nog gewoon met dode-boom reizen. Waarmee het grote verzet in de ijskast vers kan blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 john s.

in die 80 km zones rijd ik steevast in de 2e versnelling, meer herrie en co2 dan als ik 140 rijd.

deze heilstaat is zo ontstellend uitzichtloos. gewoon teveel mensen die het graag willen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Faltung

Die vingeradrukken zijn maar 1 deel van de biometrische gegevens. Ook gezichtskenmerken worden opgeslagen – weet iemand of dat ook centraal gebeurt. Zo nee waarom niet? Zo ja: wil Daniel dat ook meteen even meenemen?

In de tussentijd zou Daniel kunnen overwegen om een rijbewijs als miometriekloos ID te gebruiken – al weten ze dan wel welke voertuigen hij kan besturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Martijn T

Grmph, maar hoe kom je naar het buitenland zonder paspoort? :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Zephryus

Yup, al onze gegevens zijn niet meer veilig en zelf check ik ook niet in en uit waar dat niet uitdrukkelijk van mij verzocht wordt. Lees poortjes bij de rotterdamse metro wara je neit in komt zonder bliep te doen.

Dan het punt van mijn mobiele telefoon dat ze mijn gegevens uit peilen is gewoon schending van mijn privacyrechten maar ja het is toegelaten bij wet en ja ik als jong politicus kan nou eenmaal niet zonder een mobiele telefoon werken.

Daarbij weet Google waarschijnlijk ook al meer over dan me lief is.

Natuurlijk weet ik dat als ik mijn gegevensstroom kan verminderen door bepaalde dingen niet te gebruiken zo als mobial gmail ovchipkaart etc.. Maar dat moet ik ook inleveren aan efficientie en dat kan ik me zelf niet veroorloven.

Ik zou zeggen mensen laten we ons verrenigen, enkel als we met zijn alle optreden dan kunnen we acht wat veranderen.
Daarbij bestudeer ik het Nederlands recht en al weet ik dat ik als 2e jaars jurist niet veel mag zeggen, ik wel elke procedure start die ik vind om dit systeem aan te vallen. In de hoop dat alle kleine beetjes helpen.

En zo lang dit systeem zich zonder echte tegenstander rustig kan blijven uitbreiden kan ik niet rustig slapen. De angst dat ik door identitytheft van mijn bed wordt geligt door de politie om dat ik een moord heb gepleegd zal altijd in mijn achterhoofd mee spelen. En ja zie je dan maar is te verdedigen. Dan is vrees ik een fair trail heel ver te zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Joop

@24 Vorig jaar zonder paspoort met auto, vrouw en hond 14 dagen naar Zuid-Frankrijk geweest. Wel een beetje angstig voor een gewoon burgermannetje. Weet je ook dat je met je roeibootje de Waddenzee of Noordzee niet op mag zonder paspoort? Schengengrens!
Overigens neem ik bij het uitlaten van de hond nooit m’n id mee, want wordt ik in het bos overvallen worden, is dat dat het enige van waarde. En ooit blauw op straat gezien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Martijn T

@26, ik neem eigenlijk nooit een ID mee, aangezien ik me niet in situaties bevind waar ik gecontroleerd zou moeten worden ;) Enkel voor bankzaken of andere officiële dingen.

En naar het buitenland.

Maar m’n paspoort verloopt in juni :-( En ik moet eind juni wel weg… In 2009 ook nog richting Ierland gevlogen, dan kom je zonder pas ook niet ver.

 • Vorige discussie