1. 2

  In 1997 verkocht ik mijn apartement in Utrecht, omdat ik een baan had gevonden bij de geologische dienst van Noorwegen. Een potentieel koopster voor mijn apartement meldde zich, en het bleek dat haar vader werkzaam aan de universiteit van Nijmegen collega was van de geoGRAAF die model gestaan zou hebben voor Nooit meer slapen. Wat er ook van waar zij, het is in ieder geval een aardig verhaal.

  Inmiddels heb ik kennis gemaakt met ‘directeur Hvalbiff’ die hoewel reeds lang gepensioneerd, nog steeds regelmatig van zich laat horen. De petroloog in het boek (in mijn herinnering niet met naam en toenaam genoemd) is een paar jaar geleden overleden. Hij was het die mij in februari 1997 het microscoop-instrumentarium op de NGU liet zien.

  Mijn uitgave van Nooit meer slapen is overigens exact dezelfde als in het filmpje. Lapland is werkelijk zoals te zien: vliegen, vliegen, vliegen, en nog veel meer muggen. In mugrijke jaren tuimelen de rendieren volgens de Sami van hun stokje, versuft door de vele muggensteken. Finnmark, de provincie (‘fylke’) waar Vuorje ligt, is overigens nagenoeg geheel gekarteerd door Nederlander Bouke Zwaan, inmiddels ook gepensioneerd.

  Maarten

 2. 4

  Meer Norsk: de blog “Noorderling. Post van het arctische Noorwegen – 69º 40′ 33″ N, 18º 55′ 10″ O – zoals Siberië en Noord-Alaska” (klikmelink).