1. 1

  Ik geniet en huiver, maar het is al laat. Kan deze link even blijven staan?

  Tekst en beelden zijn prachtig, maar is het waar wat de spreker zegt?

  De vernietiging van koraal en bossen is onmiskenbaar gaande, maar het verband met ‘Climate Change’ is daarmee niet aangetoond. Zonnevlek-cycli worden ook als oorzaak van klimaatverandering gezien.

  Ik kijk verder; prachtig.

 2. 3

  ‘nous avons bouleverse l’equilibre de la terre.’

  Ik ben toch maar blijven zitten voor deze prachtige beelden en het beheerste Franse commentaar.

  De vraag blijft of de getoonde schade die aan de aarde wordt toegebracht als verstoring van het evenwicht van de aarde kan worden geduid. ‘bouleverse l’eliquilibre’.

  Dit veronderstelt het bestaan van een evenwicht, maar daarover verschillen de meningen.

  Ik kijk verder.

 3. 10

  Prachtige film ja. Na een mooie start: brandende wouden, eroderende bergen, half verzuipende elanden, droge delta’s en dreigend geweeklaag van honger en dorst. Terwijl ons land een weeklang op z’n kop heeft gestaan om Dirks’ harkpaleis te redden zag ik gisteren tot overmaat van ramp B. van erven Dorens en Joling die door uit piepschuim gefiguurzaagde figuren probeerden te springen…

  Pff, en het dan gek vinden als het je dan de lust vergaat om ooit aan kinderen te beginnen…

 4. 11

  You’re free to speculate as you wish about the philosophical and allegorical meaning of the film — and such speculation is one indication that it has succeeded in gripping the audience at a deep level — but I don’t want to spell out a verbal road map that every viewer will feel obligated to pursue or else fear he’s missed the point.

  2040: a ….. oddity

 5. 14

  Prachtige beelden, zeker. Maar de tekst is van een romantiserende ecologisme, waar de haren recht van overeind gaan staan. De mens wordt vooral gezien als plaag, niet als onderdeel van die wereld.

  De gaiatheorie wordt in deze film als basis gebruikt: de aarde als levend mechanisme en elke plant en dier met een functie in dat geheel, bijdragend aan een evenwicht dat in deze film een religieuze toon heeft. Zelf ben ik wel gecharmeerd van de Gaia-theorie. Je kan er namelijk alle kanten mee uit.
  Een voorbeeld: honderden miljoenen jaren lang was de aarde vele graden warmer dan nu. Ook het CO2-gehalte lag hoger. Veel leven materiaal sloeg die CO2 op als fossiele brandstof. Een ander deel regende neer en vormende steen en rotsen. Volgens de gelovers in de Manmade Global Warming theorie is die temperatuur dus gedaald a.g.v al dat leven. De mens – ik blijf binnen de Gaiatheorie – is dan het wezen dat ervoor zorgt dat dat opgeslagen CO2 weer vrijkomt in de atmosfeer en de aarde weer de temperatuur krijgt die het honderden miljoenen jaren heeft gehad. De jaren dat het leven ontstond en explodeerde in aantal en soorten. De mens voorkomt zo dat a.g.v. verdere afkoeling uiteindelijk de wereld uitsterft.

  Vindt u dat ik raaskal? Niet minder dan dat ecologisten en alarmisten doen. Kortom, ik raad iedereen aan deze film zeker te bekijken, maar wel met het geluid uit. Geniet van de prachtige beelden en zet zelf muziek op. Suggestie: Debussy’s La mer.