Dagelijkse Standaard onder vuur

michael-van-der-galien

De zondag hoeft niet saai te zijn. Nadat Michael van der Galiën op De Dagelijkse Standaard de Democraten in de Verenigde Staten ervan betichtte “knokploegen” in te zetten tegen de rechtse oppositie en Obama er verantwoordelijk voor stelde door gebruik te maken van een citaat dat geenszins betrekking had op het onderwerp, kwamen de felle reacties van alle kanten binnen.

Zelfs volgens Het Vrije Volk ging Van der Galiën te ver. Duns Ouray noemde zijn beschuldigingen “hysterisch” en “ronduit kwalijk”. “Bij Michael van der Galiën slaan echt de stoppen door.”

Bert Brussen deed er nog een schepje bovenop, bestempelde De Dagelijkse Standaard als een verzameling van “geestelijk gestoorde conservatieve bloggers” en meende dat Van der Galiën Obama met Pol Pot vergeleek. De reactie was onverbiddelijk: “Leuk geprobeerd,” schreef Van der Galiën, maar hij is geen racist. Brussen zou er goed aan doen zich eens iets van “fatsoensnormen” aan te trekken. Het soort fatsoen allicht waarmee je de president van de Verenigde Staten weggezet als een losgeslagen vakbondsleider die een mob mentality naar Washington meebrengt.

Brussen opende vervolgens de aanval op De Dagelijkse Standaard als zodanig en verweet het blog zich niet te houden aan haar eigen doelstelling om een “nieuwe standaard” neer te zetten voor “politiek, cultureel en economisch commentaar op het Internet.” “Maar helaas,” schreef Brussen, “zoals bij alle gevallen van ‘fatsoenlijk rechts’ zijn de ego’s te groot, de lontjes te kort en ontbreekt het aan actief leiderschap.”

Dat leiderschap kwam niet veel later om de hoek kijken in de persoon van Joshua Livestro. “Als je wilt huilebalken, doe je dat maar op je eigen site,” schreef de voormalig Buitenhof columnist en heden hoofd der Dagelijkse Standaard aan Brussen. Dat deed hij dan ook, niet veel later: “De Dagelijkse Standaard is nu al de grootste mislukking op internet,” verklaarde de GeenStijl en 925 coryfee. “Toch tragisch voor zo’n Joshua Livestro: overal mislukt, en telkens weer iets proberen maar dat niet in handen kunnen houden doordat de kennis en kwaliteit ontbreekt.” Weinig kans dat Livestro de moeite zal nemen daar nog op te reageren.

Ten slotte bemoeide ook Powned zich even met de kwestie en waarschuwde het conservatieve bolwerk zich te behoeden voor moreel verval. “Voor je t weet ben je een rechtse Sargasso of een LPF forum,” aldus Jan Bennink, secretaris van de publieke omroep in spé. Stel je voor!

 1. 2

  Het is zonde. DDS is in redelijk korte tijd verworden tot een schreeuwblog. Alles wat fout is, is links (of liberaal, of progressief) en dus is het fout. Als je niet meehuilt met deze conservatieve wolven en een inhoudelijk weerwoord formuleert, komt daar geen reactie op, of je reactie wordt gewist. Livestro heeft het er continu over dat ad hominems niet mogen, maar hun eigen stukken zitten vol met drogredeneringen. Als iemand dat aansnijdt, schrijft Livestro dat men zich niet met de redactie moet bemoeien.

  Als dit het beste is wat conservatief Nederland te bieden heeft, is het treurig gesteld met de conservatieve beweging.

 2. 5

  Waarom moet men zich uitspreken over wat een rechtse drol op een nederlands blogje over amerikaanse binnenlandse aangelegenheden schrijft uit zijn kont rukt ?

  Gaat het te ver als ik – die ter zake volstrekt onkundig ben – over de geheime necrofiele tendensen van de Montenegrijnse medemens onder de invloed van lokaal gebrouwen slitovitz schrijf ? Waarom zou men zich aan mij storen ? Omdat de zojuist gekozen president aller Montenegrijnen belooft heeft alle problemen op te lossen en wij hem blind geloofden ?

  Er zijn andere woorden voor zo’n soort fenomeen: get a life, people !

 3. 9

  @Klaplong: ik ook ja. Helaas, de pesterige registrant heeft zich heel dapper ingeschreven als pseudoniempje onder dekmantel van een “free speech organization” *kuch*.

  Kan er dus weinig aan veranderen.

  @KJ: ga eens door over de Montenegrijnen…

 4. 12

  Wat wordt er precies onder een ‘rechtse sargasso’ verstaan? Waar zit m precies de diskwalificatie in?

  (Hoewel ome Horst een beetje rechts is, vindt hij Sargasso toch veruit het fijnste Nederlandstalige weblog. Maar misschien raak ik de weg langzaam kwijt)

 5. 18

  Laatste reactie voor ik weer aan het werk ga. Van der Galiën neemt, voor ik zover kan inschatten, gewoon het klassieke template van de conservatieve Amerikaanse blogs over. Heel tendentieus, met rechts in de rol van underdog of “under siege”. Hij probeert het rechts-Amerikaanse gedachtegoed vervolgens te (her)importeren naar Nederland. Linkt daarbij, als ‘bron’, onder meer naar een conservatief weblog waarvoor hij zelf schrijft. Enzovoort.

  Gemiste kans. Het zal nog even wachten zijn op een fatsoenlijk rechts tegengeluid in plaats van populistisch gezwets.

  disclaimer: niet dat sommige linkse blogs in de VS beter zijn.

  *Yawn*

 6. 21

  Het is natuurlijk een schande dat rel blogger Brussen een keurige jongeman loopt zwart te maken op zijn extreem centrum blog.

  De Totale Adhominemisatie van het interweb,
  is dat wat jullie willen?

 7. 25

  @Guy; inderdaad – het is verdomme net alsof men de spullen door Google translate haalt en klaar is je volgende stukje. Pleidooien voor het ongebreideld met automatische wapens jagen op rendieren ? Het behouden van ‘een natie, onder god’ in de ‘eed van trouw’ voor schoolkindertjes ? Goedpraten van de moord op abortusartsen ? Klagen over de permanente influx van Mexicanen ? Het kan allemaal in Nederland – U vraagt het de dagelijkse standaard en zij draaien !

 8. 26

  Brussen heeft natuurlijk groot gelijk met zijn opmerkingen over DDS, hoewel ik ook van mening ben dat hij die zonder zonde is beter de eerste steen kan werpen. Het blijft toch een weinig interessant stukje komkommernieuws, botsende ego’s op internet.

  PS Het zou wel prettig zijn als hij zijn prive filmpjes op een besloten site zou publiceren.

  PPS Adhominemisatie: woord van het jaar kandidaat?

 9. 33

  Ach, Van der Galiën is al langer niet serieus te nemen. Lees voor de grap eens dit verhaal, waarin hij Obama ervan beschuldigt de economie op te willen blazen en daar gemakshalve de kosten van het reddingsplan dat onder Bush al in de steigers werd gezet meeneemt. Trouwens, iemand die het heeft over “Jihadisten en andere links-radicalen” is wel erg nadrukkelijk bezig om alles wat hem niet bevalt onder links te schuiven. Net Leon de Winter, maar dan wat minder subtiel.

  Livestro zelf toont nog wel eens wat gevoel voor nuance, maar het meeste wat op De Dagelijkse Standaard te lezen is heeft niet de kwaliteit waar hij het zo graag over heeft. Jammer, want een goed opinieblog van rechtse signatuur zou wat mij betreft heel welkom zijn.

 10. 36

  Dank je wel Carlos voor het filmpje, ik wist totaal niet wie deze jongeman was. Een conservatief van 24 jaar. Met zijn geestelijk vader Livestro, die hierop grappend vertelde dat Michael als hij 39 jaar zou zijn nog veel conservatiever zou zijn.

  De conservatieven hebben mij dunkt wel de toekomst. Er komt een groot vacuüm in de politiek, vooral op het gat wat de linkse partijen achterlaten. De PVV is nog ideologisch liberaal, maar dat gaat wel anders worden.

 11. 38

  Oh weet iedereen dat Frankie? Erg jammer dat de schrijvers voor DDS totaal niet interessant zijn vergeleken met wat Opinio in vrij korte tijd aan zich wist te binden.

  Als ik de stukjes op zo lees krijg ik de indruk dat DDS er vooral in slaagt om ons o zo achterlijke blog landje nog iets achterlijker te krijgen. Maakt niet uit hoor, maar je zelf meten met Opinio lijkt me wat lachwekkend.

 12. 39

  Duidelijke raakvlakken tussen DDS en Elsevier, Telegraaf en HP/de Tijd. Erg schoppend tegen alles wat links is, tot het kabinet aan toe. Overal wordt een maat genomen. En overal worden de zaken die fout zijn uitvergroot.

  Het grappigst was de Telegraaf waar minister vd Laan een brevet van onvermogen kreeg op zijn nieuwste plan over oversluiten van hypotheken of iets dergelijks, een paar pagina’s verderop staat in dezelfde krant duidelijk beschreven dat de door Telegraaf uitvergrote risico’s vrijwel niet bestaan. Eerder een erg grote uitzondering zou zijn.

  Nu moet ik wel zeggen dat bij bijv. De Volkskrant de artikels van Kluveld bijna op HVV kunnen worden geplaatst. Een leuke discussie over de vermeende integratieproblemen.

 13. 44

  TRS: Jij kan ook uitvergroten dingen die ik zelf niet schrijf op dit (linkse?)weblob . Wat een leedvermaak moet jij hebben. Maar blij dat je het met mij eens ben. Ik had niet anders verwacht van verstandige mensen zoals jij jezelf presenteert.

 14. 48

  nou moe. DDS. Denial of Democratic Services?
  Die man lijkt wel een rechtse versie van die moslimitische mafkees die ook veels te veel media-aandacht kreeg en waarvan ik DUS de naam niet ga noemen. Retecool, Sargasso en Geenstijl. En hun onderling gekissebis. Da’s voor mij polemiek zat hoor. http://retecool.com/post/neuken-terugneuken-en-aandachtshoeren (oud maar het is komkommertijd). Nog eentje dan: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/12/feest_bij_de_buren_carlos_7_ja.html. Gewoon leuk. Leuk dat jullie alledrie iets anders toevoegen. Reet is goed met internet en privacy. Geenstijl vooral een soort nieuwe Revu/Panorama met een op ‘de politiek in Amsterdam gericht tintje’. Plus waren ze lekker nieuw. Maar nu inmiddels is het lekker gesetteld allemaal. En jullie waren toch dat ‘salonlinkse keurigblog’? Lekker houwen zo! Silvestro klinkt als een Italiaans sigarettenmerk. En dat mag wat mij betreft ook zo blijven.

 15. 54

  maarten: het kritisch reageren wordt gezien als het beledigen van de hardwerkende bloggers. want die mensen verdienen alle credits en geen afziekerij van een stelletje betweterige studentikoze surfers. :-p

 16. 56

  Ik denk dat vd Galien het heel goed ziet.
  De dingen die momenteel gebeuren, horen niet thuis in een zichzelf respecterende rechtstaat.

  Het mooie is echter, dat we alleen maar de verdere ontwikkelingen hoeven af te wachten, om te kijken wie er gelijk heeft.

  Time will tell!