Dag Zwarte Piet? (Hallo regenboogpiet?)

Update: Van uw potser’s speculatie is geen speculaas (speculoos?) gemaakt: het zag zwart van de pieten. Het met tegenvallende cijfers kampende Sinterklaasfeest is weer een jaar gered. Tot de traditionele racismediscussie van volgend jaar!

Zal het vandaag gebeuren? Dat de Sint aankomt, lijkt me nogal wiedes. Maar wat spannend is, is of zijn zwarte pieten ook meekomen. Niet omdat hun tijdelijke werkvergunning niet goed geregeld zou zijn, maar vanwege de jaarlijks terugkerende discussies over het racistische element in het zwarte piet-zijn. Diewertje Blok verslaat straks (vanaf 12.00 uur) de intocht van Sinterklaas. Afgelopen donderdag in het radioprogramma Storing begon Diewertje na een vraag over het vermeende racisme opeens te praten over al die regenbogen die het schip onderweg tegenkomt. Zou dit betekenen dat de oorspronkelijk pietenkleur kameleonitisch door de regenboogkoeleuren wordt gekaapt en er straks geen zwarte piet aan wal stapt? De Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname heeft het al voor elkander gekregen de Negerzoen uit de Van Dale te dissen en schijnt ook actief regenboogpieten te pluggen. Straks zullen we weten of zij dit jaar hun lobby hebben vervolmaakt en de zwarte piet definitief om zeep hebben geholpen.

 1. 12

  Misschien kunnen we dan maar beter nù de switch maken en breed aanvaarden dat de Snt echt uit Turkije kwam. Iedereen blij ? Wie schijft de EU richtlijn even ?

  ww.kinderenwebhotel.be/godsdienst/sinterklaas.htm

 2. 16

  Regenboogpieten, Turkije, ….

  Lulkoek, allemaal.

  Sinterklaas is GEEN turkse bisschop, maar de Germaanse god Wodan, en de zwarte pieten zijn GEEN negertjes, maar ofwel de gesneuvelde helden uit het walhalla, ofwel de nieuwsbrengende raven Hugin en Munin.

  [img]http://www.boudicca.de/sint4.jpg[/img]

 3. 17

  Sinterklaas is net Jan Marijnissen.
  -Katholiek
  -Absolute leider
  -Geloofwaardig
  -Groot/rood boek(je)
  -Veel knechten
  -Belooft veel
  -Snoep/SoeP
  -Blanke man
  -Glimlach
  -SPeculaas
  -Populair
  -(Linkse) Kerk
  -Oranje
  -Ware identiteit?
  -Retro
  -Stevig in het zadel
  -Allemans vriend

 4. 18

  Ach..wanneer houdt het terugtrekken in de slachtoffer rol nou eens op, niet zolang er aandacht aan wordt gegeven.

  Straf en beloning is van miljarden jaren, daar groeien we van. Het komt allemaal goed zolang de sokken niet luisteren naar de slachtoffers, alles heeft zijn tijd nodig en de ontwikkeling is ingezet (niet door de slachtoffers btw, die hebben nog een lange weg te gaan)

  In Zwitserland daarintegen is men ook met dit gedoe alweer de tijd ver vooruit. Sinterklaas heet Samichlaus en heeft meerdere assistenten die eruit zien als mannen met zwarte vegen (soort stomme film make-up) die heten Schmutzli, vies van de schoorsteen. Gaat prima..

  Plaatje uit eigen doos met als note dat deze beide heren miljardair zijn en erg bekend (voor mij). Het thema van Samichlaus was microkredieten, niks kado’s (die kregen die kinderen daar genoeg) maar in het mandje bij zijn ezelstoppen. In 2005 werd bijna 200 miljoen opgehaald in mijn exdorp die avond. Zonder bewaking, ik kon mijn ogen niet geloven toen ik de car, ietwat aangeschoten, moest legen.

  [IMG]http://img237.imageshack.us/img237/1898/samichlauskusnacht2005nef1.jpg[/IMG]

 5. 23

  Der Schmutzli komt niet zo erg uit de verf, een beter plaatje (niet van mij) om te schetsen hoe het Ook kan.

  [IMG]http://img95.imageshack.us/img95/2720/schmutzligh3.jpg[/IMG]

 6. 25

  Evolutie/ ontstaan van Zwarte Piet:

  – aanvankelijk als angstaanjagende duivel de knecht van Sinterklaas;
  – een Italiaanse schoorsteenveger;
  – een zwart Ethiopisch slavenjongetje genaamd Piter vrijgekocht door Sint Nicolas;
  – een eunuch, een seksloze (gecastreerde) bediende van Sint Nicolas;
  – een absolute kinderschrik en zwarte boogy- man;
  – een ”peeping Tom”/ spioneren voor Sinterklaas wat kinderen uitspookten;
  – tegenwoordig een pedagogisch verantwoord watje.

 7. 26

  Tijdens de overtocht is Pakjesboot 12 dwars door een regenboog gevaren. En nu kleuren de Pieten een voor een paars, groen, oranje… En het grote Boek is ook weg… Spannend, hoor!
  Ik ben elk jaar in deze tijd weer een jochie van vijf, zo zit ik te genieten. En discussies rond vermeend racisme zijn niet besteed aan vifjarigen… Bovendien hoor ik die al meer dan 25 jaar en ben er nu wel immuun voor!

 8. 28

  @boog

  Een laatste belangrijk element dat in de legenden uit de christelijke tijd over Sint-Nicolaas ontbreekt, is de knechtfiguur. Mythologen wijzen voor de interpretatie van de knecht naar Balder, de zoon van Wodan die met zijn vader meerijdt tijdens de nacht en kijkt of de oogstgaven bij de haard liggen.Hier wordt weer tegenin gebracht dat deze figuur de god van het licht en de zon was, nergens treedt hij op als vaste begeleider van Wodan. Zo zijn er nog zeker tien andere goden die in aanmerking zouden komen voor de rol van voorloper van Zwarte Piet. Wat in deze analyses vergeten wordt, is dat Sinterklaas pas aan het eind van de achttiende eeuw gezelschap krijgt van een metgezel. Deze neemt pas halverwege de negentiende eeuw de verschijning aan van Zwarte Piet, zoals wij hem vandaag de dag kennen en dan nog niet eens onder deze naam, die wordt pas in het begin van de twintigste eeuw aan de knecht gegeven. Dit geldt niet voor de andere elementen. De schoen, het paard en de koeken vormen al langere tijd onderdeel van de traditie, waardoor een overgang van voorchristelijke naar christelijke gebruiken mogelijk zou zijn.