Daar komen de Chinese slimmeriken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Wie denkt dat China alleen maar goedkope rommel maakt, komt bedrogen uit. China maakt een indrukwekkende opmars in Research & Development, zo blijkt uit het zojuist verschenen World Intellectual Property Report van de wereldwijde patentenorganisatie WIPO.

Het rapport toont de opmars van China en de terugval van Japan, Europa en in iets mindere mate de Verenigde Staten. Daarnaast constateert het ook dat de handel in patenten en het innen van royalties big business zijn geworden: van 2.8 miljard dollar in 1970 wereldwijd naar 27 miljard dollar in 1990, tot ongeveer 180 miljard in 2009.

Enkele veelzeggende grafieken uit het rapport op een rij (klik op de plaatjes voor een grotere versie).

En dan ook nog even Nederland. Kijk eens naar de R&D uitgaven. Daar word je niet vrolijk van.

Reacties (4)

#1 Spam

Patent applications at selected offices geeft aan hoeveel patentaanvragen er in de verschillende landen zijn ingediend. Daar zitten ook veel patentaanvragen van westerse bedrijven bij. Dat zegt meer over het belang van een patent in zo’n land (grote afzetmarkt, fabrieken van concurrenten aanwezig) dan over innovatie.

Wat natuurlijk niets afdoet aan de groeiende innovatiekracht in Azië.

  • Volgende discussie
#2 about:

@Dimitri: Als het goedkope rommel is, is het goedkope rommel, maar als er een patent op zit dan is het geen goedkope rommel meer maar dure rommel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Dimitri Tokmetzis

Patenten zitten toch meestal op wat meer ingewikkelde systemen, in de praktijk steeds meer op software. dat is een duidelijke trend, stelt het WIPO, de patenten worden ingewikkelder. En zo hoort het natuurlijk ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Olav - Reactie op #3

Patenten worden ook gegeven voor ontzettend simpele onzin “uitvindingen”. En juist softwarepatenten zijn soms wel heel verdrietig. Dus als ergens ineens veel patenten worden aangevraagd of verleend dan moet je ook kijken wat daar achter zit.